Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare reglabila-ZSM-31

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca am sa continui sint citiva aici pe forum care deabia asteapta sa sara pe mine ca nu dau sfaturi bune sau alte cele.

Sursa in discutie nu a fost realizata niciodata de mine si deci nu pot sa dau niste sfaturi corecte sau functionale 100%.

Ideea cu folosirea unui condesator ...era numai o ideie...care se pare ca nu a mers cum trebuie.

Link spre comentariu

Daca am sa continui sint citiva aici pe forum care deabia asteapta sa sara pe mine ca nu dau sfaturi bune sau alte cele.

Sursa in discutie nu a fost realizata niciodata de mine si deci nu pot sa dau niste sfaturi corecte sau functionale 100%.

Ideea cu folosirea unui condesator ...era numai o ideie...care se pare ca nu a mers cum trebuie.

Nu stiu cum sunt altii, dar eu sigur nu sunt ca ei!

Atentie! Eu am facut doar o clarificare, orice sfat este binevenit, chiar daca nu are efecte imediate, dar, constituie o experienta in plus in procesul cunoasterii...

Ca exemplu, exista si varianta ce contine anumite modificari in procesul de punere la punct a sursei,

Posted Image

take a screenshot

ba chiar si varianta RDG-ista:

Posted Image

take a screenshot

Link spre comentariu

s-o luăm băbeşte:- sursa e limitată în curent. bag mâna în foc că dacă pui un traf mai slab în curent, valoarea la care "se opreşte" e mai mică.- tensiunea şi curentul sunt dependente de cât poate oferi transformatorul. dacă alimentezi dintr-o sursă cu tensiune şi curent mai mic, şi "faci reglajele", alea au să fie valabile doar pentru momentul când foloseşti sursa aia, nu şi când pui traful destinat ei!

- I=U/R. asta înseamnă că dacă ai 2 mărimi unitate, şi mărimea necunoscută va fi tot unitate. cu o rezistenţă de 1 ohm, şi o tensiune de 1 volt, curentul prin rezistenţă va fi de 1 amper, iar puterea pe rezistenţă de 1 W. la puterea aia, rezistenţa o să se încingă frumos, dacă e de putere mai mică, pocneşte.- conform cu ce scrie în foaia kitului, curentul maxim e de 1 Amper la 30 de volţi. ca să faci reglajul corect, ai nevoie de o rezistenţă de 30 de ohmi la 30 W, minimum. iar transformatorul va trebui să aibă cel puţin 30 de volţi şi 1,5 amperi, ca să nu-ţi scadă ŞI tensiunea ŞI curentul în sarcină maximă (scăderea asta nu are nimic de-a face cu limitarea în curent a schemei, o să observi acelaşi lucru şi la stabilizatoarele cu 3 terminale, e chestie tipică pentru stabilizatoarele liniare!). rezistenţa indicată de mine ar fi exact "sarcina maximă" a sursei.în concluzie... depinde de transformatorul pe care îl ai: curentul maxim măsurat o să fie cam de 80-90% din curentul maxim pe care-l poate oferi traful (şi o să fie frumuşel de încins la curentul ăsta, atenţie!), din care mai scazi cam 5-10% (nu ai rezistenţe ultraprecise, nici AO nu sunt ideale, nici aparatul de măsură nu e ideal, ai căderi de tensiune pe fire, etc), la care adaugi eficienţa reglajului de curent.mi-e tare teamă că dacă ai folosit un traf "de 1 Amper", circa 600 mA este exact valoarea maximă pe care o poţi scoate "real-life", chiar mai puţin dacă traful e unul chinezesc, făcut cu multă economie.încearcă să faci câteva rezistenţe de sarcină pentru curenţi mai mici, şi verifică cum se comportă reglajul de curent: dacă poţi limita curentul SUB curentul maxim cerut de sarcină, e ok, pentru că exact asta e treaba limitării de curent, să nu lase sursa să ofere mai mult de o limită dată.ca să nu te doară capul cu calculele, şi să te încurci în multipli şi submultipli, foloseşte calculatorul ăsta: introduci cele 2 valori cunoscute, şi scriptul îţi calculează celelalte valori.nu uita să foloseşti valori de rezistenţe cât mai exacte, dar puterea lor să fie mai mare, să nu pocnească sau să se încingă la roşu! :)

Link spre comentariu

Total de acord cu ce a zis domnul MifTy . Kitul este acum alimentat de catre o sursa de  ~15 V   10 A  .

Acum kitul scoate 1.2 A dar acum problema este limitarea curentului ! Eu misc potul incet si amperajul scade si creste brusc .

Pana ce nu am sursa sa incarc bateri si sa testez difrite montaje am facut o sursa cu LM-317  cu doua canare : primu canal:  14.4 V 5.4 A    ,iar pe al doilea  13.4  2.6 A

O sa merg la magazin sa cumpar un rezistor 30 ohmi . 

Multumesc mult de detali !!! si ajutor 

Link spre comentariu

Oare eu sunt singurul de pe aici care are impresia că inițiatorul este total paralel cu orice noțiune din domeniu și face o confuzie grosieră între un generator de tensiune și unul de curent (altfel spus habar n-are care e diferența dintre ele și astfel nu reușește să înțeleagă cum funcționeaza protecția acelei surse, el dorind ca la pragul setat ea să se transforme într-un generator de curent constant)?

Link spre comentariu

Oare eu sunt singurul de pe aici care are impresia că inițiatorul este total paralel cu orice noțiune din domeniu și face o confuzie grosieră între un generator de tensiune și unul de curent (altfel spus habar n-are care e diferența dintre ele și astfel nu reușește să înțeleagă cum funcționeaza protecția acelei surse, el dorind ca la pragul setat ea să se transforme într-un generator de curent constant)?

Chiar se transformă ( dacă totul e făcut corect ) într-un generator de curent constant ( mă rog , mai mult sau mai puțin ... ) .

Link spre comentariu

Nu poti fi insensibil la necazurile unui incepator!

Am facut un montaj cu LM358, numai limitarea de curent. Rez de limitare de 0,68ohm. Sarcini: 18-10-3,3-1ohm.

Voltmetrul pe 0,68ohm.

Oscul pe iesire. 2V/div.

Intrare cam 14V la primul test, poate mai fac.

Deci limitarea funct perfect fara potentiometri, am pus 3 x 3k in serie si am cules de pe cea mai departata de 0,68ohm.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

REVIN:  am mutat citirea intre rezist de sus si aparatul indica asa:

18ohm/190mV---10ohm/181mV---3,3ohm/133mV---1ohm/138mV

Limitarea din nou perfecta, linie pe iesire.

190mV : 680miliohm = 0,28A

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări