Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Material fonoabsorbant intr-o incinta inchisa


Postări Recomandate

Nu cred.

Acesta se foloseste indeosebi pentru a atenua relexiile pe peretii interiori ai incintei, undele stationare, rezonantele nedorite.

Da-i un mesaj privat lui VTP, este cel mai in masura sa te lumineze!

Link spre comentariu

VTP parca era guru in horn-uri, nu in incinte inchise.

Anyway, NU, volumul fonoabsorbantului nu se adauga la volumul incintei. Mai mult de atat, pe langa absorbtia reflexiilor interioare, etc - asa cum spune si DJ-ul, fonoabsorbantul mai are rolul de a mari (oarecum) densitatea aerului din incinta (mai ales la incinta inchisa). Ce efect are un aer mai dens..... asta e alta intrebare.

Link spre comentariu

Salut si bine v-am regasit.O intrebare scurta si la obiect: volumul materialului fonoabsorbant se adauga in calculul volumului total al incintei?Multumesc.

 

da,trebuie luat in calcul daca ai de gand sa pui

dupa cum s-a scris mai sus,creste volumul aparent vazut de difuzor,astfel ca frecv. de rezonanta a sistemului (cutie+dif) scade si trebuie avut in vedere acest aspect.Un efect negativ ar fi ca reduce din spl si din eficienta rezonatorului(daca este incinta deschisa:bas reflex, horn, linie de tr. etc)

Link spre comentariu

Vata minerala este buna pentru incintele inchise

 

Este buna si vata minerala pentru incinte , cu amendamentul ca trebuie introdusa in niste saculeti de pansa deasa , altfel risti ca particulele de sticla ce se vor desprinde inevitabil din ea sa ajunga in echipajul mobil al difuzorului .

 

Ar merge incercat cu vata minerala bazaltica care are o densitate specifica mai mare , si probabil particulele nu se desprind asa usor din ea .

Link spre comentariu

Salut.Multumesc tuturor pentru clarificari.Cand am deschis topicul tocmai desfacusem o cutie de la un subwoofer home made. Incinta e facuta de mine si volumul calculat dupa datele oferite de producatorul difuzorului. Material fonoabsorbant nu am pus initial de nici un fel. Acum, profitand de desfacutul suruburilor am pus pe peretele opus difuzorului niste burete de 2cm. Dupa aia am folosit doua pulovere din lana ca material de umplutura. Sunetul s-a modificat clar, parca si-a mai pierdut din bass, sunand mult mai infundat. La final am renuntat la experimente lasand numai aia 2cm de burete pe peretele opus difuzorului.

Link spre comentariu

Este buna si vata minerala pentru incinte , cu amendamentul ca trebuie introdusa in niste saculeti de pansa deasa , altfel risti ca particulele de sticla ce se vor desprinde inevitabil din ea sa ajunga in echipajul mobil al difuzorului .

 

Ar merge incercat cu vata minerala bazaltica care are o densitate specifica mai mare , si probabil particulele nu se desprind asa usor din ea .

 

Devine prea complicata treaba cu sacii de panza...o sa ma orientez spre site-urile online in cautare de minet (sau materiale asemanatoare). Multumesc de raspuns!

Link spre comentariu

Am sa fac unele precizari care pot fi utile pentru cei care vor sa abordeze eventual constructia de incinte inchise sau relationeaza cu acestea:

- dupa cum se stie de la fizica - acustica, rolul unei incinte este in primul rand de a separa cele doua unde emise de un difuzor, respectiv separarea undei emise de fata membranei difuzorului de unda emisa de spatele membranei, altfel aparand fenomene fizice care perturba functionarea difuzorului;

- un alt rol al incintei este direct legat de posibilitatea de a "ajuta" difuzorul la frecvente joase, acolo unde acesta are o impedanta ridicata, astfel ca el canta, dar nu se aude!

- incinta de tip inchis este incinta cu randamentul cel mai scazut in valoarea neta a ajutorului pentru linearizarea caracteristicii de frecventa in domeniul reproducerii frecventelor joase, deoarece principiul sau este de a absorbi in totalitate unda emisa de spatele membranei;

- exista 2 tipuri de incinte inchise: infinit baffle si acoustic suspension. Prima - infinit baffle - este considerata echivalenta cu montarea difuzorului pe un panou infinit ca suprafata. Cea de a doua, acoustic suspension, dezvoltata in special in jurul anilor '50, are un volum de aer mult mai redus in interiorul ei, complianta acestuia fiind mai mare decat complianta echipajului mobil al difuzorului;

- in ambele cazuri energia emisa de spatele membranei trebuie complet absorbita si disipata sub forma de caldura de aerul si materialul existent in incinta. Aerul deplasat de membrana va transfera o buna parte din energie catre materialul absorbant care o va disipa in timp sub forma de caldura. Este evident ca natura materialului absorbant influenteaza fenomenele termice din incinta si nu numai, de cele mai multe ori fiind necesare teste pentru stabilirea unei cantitati optime de material absorbant. Este evident ca si natura acestuia influenteaza rezultatele obtinute.

Lana naturala este considerata ca cel mai bun material absorbant datorita constructiei firului si proprietatilor lui de transfer termic si frecare cu aerul. Este urmat de unele fibre artificiale si in cele din urma de fibre artificiale anorganice (fibre de sticla, de roca naturala ). Ultimele sunt solutii ieftine si cu relativ mai multe probleme de utilizare.

Utilizarea buretelui de orice fel nu este recomandabila la incinte inchise deoarece volumul net este mult mai mare si se obtine un dezacord intre volumul necesar pentru obtinerea unui anumit factor de calitate si volumul real cu material absorbant. In general este utilizat la incintele deschise , pentru evitarea formarii de unde stationare.

- si pozitionarea materialului absorbant este importanta, avand in vedere ca, in functie de densitate si plasament, se obtin efecte diferite asupra difuzorului.

Link spre comentariu

Multumiri pentru precizari!

 

Am inlocuit buretele...in 4 cutii am pus ceva material recuperat de la o saltea mai veche (o poza cu materialul ramas), iar in alte 4 am pus un material alb (asemanator cu minetul), recuperat din cateva geci de iarna, recuperarea fiind inspirata dintr-o carte veche "Cei 3 R".

Cand am pus materialul ma cam grabeam si n-am facut poze cu interiorul cutiilor. Toate 8 cutiile sunt sealed. Basul este bunicel... de 1 Mai le-am dat afara pe toate sa le fac proba la volum mare...sa mai scot praful si ele cum s-ar zice :rade: desi practic nu avea cum sa se intample asta, fiind sealed .

Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări