T.Sorin Postat Mai 18, 2016 Partajează Postat Mai 18, 2016 (editat) Uite ceva intereant de vazut : http://www.financiarul.ro/2012/06/16/gheata-aer-conditionat-si-frigider-doar-cu-energie-solara/''PV nu este avantajos caci randamentul de conversie practic este undeva la 15 % si sunt scumpe '''Intr-adevar asa si este , si modulele nu sunt asa scumpe doar la noi , atat ne permite acum thnologia, element exclus . Si daca ar fi sa ma gandesc la un sitem interesant de facut frig pe timp de vara ca atuci vrem , cand este foarte frig , eu m-as orienta catre o idee pe cae am avut-o mai de mult , nu am construit insa asa ceva, dar cine spune ca nu se poate face ? Uite la ce ma refer : M-as orienta pentru un sistem solar presurizat combinat cu o centrala pe peleti pentru incalzire . Asta siur as face si eu daca as sta la casa fara sa mai stau pe ganduri . Bun , odata lamurit acest aspect , hai sa-ti dezvalui ceva : poti folosi panoul soalr presurizat pentru a incalzi apa dintr-un boiler bivalent si poti face si caldura ( fie ca vrei , un sistem de incalzire in pasdoseala , ori radiatoare termice clasice ) . Dar uite si alt aspect , cand vrei tu mai exact frig? evident cand e foarte cald afara . De ce este cald ? fiindca radiatoa soarelui incalzeste casa pamantul etc... Bun , atunci tu poti face cu excesul de energie solara termica pe timp de vara frig : Cum ? Cu ajutorul unei vane cu 3 cai , dupa atingerea temperaturii apei in boilerul pentru apa calda menajera se comuta catre un boiler auxiliar 80 l cam pe aici , de preferat din inox , in care poti pune ( antigel daca vrei / ori ulei de transformator ) , iar cu ajutorul serpentinei pe care o contine , pentru ca si asta tot termoelectric e , iti incalzesti ( antigelul uleiul ce vrei sa pui , la temperatura destul de foarte ridicata ) . Bun , si in toata treaba asta , unde e frigul ? Acum poti folosi un motor stirling ce va antrena un compresor ( exact / asemanator cu cel de la masina , pentru instalatia de climatizare ) un compresor de freon mecanic , nu ca in cazul celor de frigider cu motor electric. Motorul stiling poate intra in constact cu agentul termic ( pe un sistem asemanator filetului unei rezistente , ca de inox fiind poti sa sa-l sudezi gauresti , faci ce vrei tu ) .Nu , tu doar generezi lucru mecanic , si antrenezi compresorul ce va comprima feonul unei instalatii de climatizare , apoi va face ce stie : si anume , sa-l treaca printr-o valva de expansiune , unde acesta se raceste considerabil , iar unitatea interna il sufla in incapere . Nu stiu cum ti se pare ideea complicata ori ok ori in alt fel , pana la urma tu decizi , eu iti spun doar la ce m-am gandit . Multumesc pentru atentie .p.s. daca vrei sa mai vezi ceva interesant si poate iti vine si tie o idee , mai uite-te si la asta : Reversibilitatea motorului stirling explicata in romana https://www.youtube.com/watch?v=HPI92KDfq9c Editat Mai 18, 2016 de T.Sorin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum