Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformerless power supply 220Vc.c./65mA

Postări Recomandate

Cred că s-a cam deviat totuși de la subiectul topicului, de la început cred că doar eu și colegul vera am răspuns la obiect, restul au fost relativ ,,pe lângă,,....

Referitor la valoarea condensatorilor C1,C2, am menționat totuși că ar fi necesară mărirea valorii lor pentru curentul cerut, schema am preluat-o și editat-o la repezeală, fiind la serviciu atunci. Postarea colegului gauss eu am șters-o. Am crezut că nu mai este nevoie de niciun comentariu la acea acțiune, dat fiind răspunsul dat cam ,,la mișto,, ca să zic așa.... regulamentul stipulează că un moderator poate șterge sau edita o postare offtopic fără explicații suplimentare.Sper că s-a clarificat acum situația.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc pentru clarificari , d - le Validae . Tot asa stiam si eu ...

Cu voia dumneavoastra , as avea o intrebare ( sper on - topic , si nu " la misto " ) . Ati folosit in postarea 2 notiunea de " separare galvanica " ,  a fazei retelei . Sper sa nu gresesc . Ati putea detalia cum se intampla acest lucru , prin folosirea unui condensator inseriat cu ... ? Am vazut ca recomanda si userul Thunderer ... Topicul e plin de invataminte pentru mine , fie si de natura electrica . Am multumit colegului Untold , care m - a invatat smecheria cu 2 transformatoare cu secundarele cuplate . Postare la obiect si on - topic , numai ca n - am indraznit sa - i spun ca am folosit asa ceva ( si notiunea mi - era clara ... ) acum 40 de ani . Asadar ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am folosit o exprimare greșită cu ,,separarea galvanică,, prin condensatori acolo.Mea culpa. Separarea galvanică se poate obține doar prin transformator, dar inițiatorul a cerut clar o soluție fără.  Aveam în vedere însă o altfel de protecție față de atingerea accidentală a fazei, prin limitarea oferită de reactanța capacitivă a condensatorilor montați pe fiecare bornă de intrare , față de un singur condensator pe una din bornele de intrare.Dacă la varianta cu un singur condensator, atingerea bornei opuse condensatorului aflată pe faza rețelei prezintă un clar risc mortal, la varianta cu doi condensatori pe intrare, riscul este mai redus datorită prezenței condensatorului, care oferă o oarecare limitare a curentului prin reactanța sa...

Link spre comentariu

Nu - i problema , d - le Validae . Nu " vanez " greseli si nu sant Gica contra . Am intrebat doar pentru rigoarea exprimarii , poate citesc colegi mai putin familiarizati cu notiunile . Subscriu intru totul la solutia dvs . Fata de cerintele initiale din topic , e corecta . Artificiul cu 2 condensatori e o minima protectie la schema data . Nu vad varianta mai buna pe schema prezentata .  Altfel , destul de riscanta , dar asta s - a cerut . Personal dezavuez astfel de abordari , mai ales pentru experimente . Ma rog , fiecare cu preferintele lui . Cam atat , ma retrag linistit , daca nu era chestia cu transformatorul as fi ignorat topicul , pe viitor asa voi proceda ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

La fel s-ar întâmpla și dacă am folosi o rezistență de 154 Ohmi. Dar nu electrosecuritatea era subiectul topicului, ci altul. Trebuie totuși menționat riscul de electrocutare al acestor scheme simple. Un transformator separator (230Vc.a.-230Vc.a.) este o soluție excelentă, dar nu și ușor de realizat în regim de amator și nici prea ieftină. S-a amintit în postările anterioare (și în alte topicuri) posibilitatea realizării unui separator galvanic prin folosirea a două transformatoare coborâtoare identice (de exemplu 230V-12V) conectate prin secundare.Astfel se poate obține un traf separator (izolează faza rețelei) util în experimentele ce folosesc tensiunea rețelei, dar și la utilizarea osciloscopului în testarea surselor în comutație, de exemplu....

Link spre comentariu

Se poate bobina un traf micut al carui primar sa fie alimentat prin condensator...de exemplu un miez de 2-3cmp...500sp in primar cu 0,2mm si 200sp secundar cu 0,3mm.... eventual o rezistenta in paralel pe primar....in secundar puntea redresoare si un zenner....cu putina imaginatie se rezolva elegant si separarea retelei....

EDIT. Scuze , nu am citit atent primul post...e mai dificil sa se obtina 220V cu solutia sugerata de mine....ignorati interventia!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

@validae, de acord, toate aceste solutii de alimentare din retea, cu unul, 2 condensatori sau rezistenta prezinta pericol de electrocutare in exploatare. De aceea sunt utilizate numai in aparatele ieftine, unde nu poti atinge piesele sub tensiune.@flomar, varianta propusa de tine este fezabila cu conditia sa utilizezi un transformator cu tensiune mare in secundar (ex; 2x24V, 2x48V, etc.). Alimentarea prin condensator se face in secundar, primarul livrand tensiunea necesara, dar izolata galvanic.

Link spre comentariu

N-am mai putut posta ca am primit o pauza de off-topic de la @marian.

Cand eram mai pustan,am primit cadou un traf 230v/230v de la un nene (Dumnezeu sa-l odihneasca) si mi-a explicat ce sa fac cu el. E cam mare dar e foarte bun.

Acum, toate prizele de care am nevoie cand mesteresc ceva, sunt prin acest transformator. Are si diferentiala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări