Mihalache Postat Aprilie 20, 2016 Partajează Postat Aprilie 20, 2016 Buna vreau sa fac o sursa pentru a aprinde niste LED-uri am gasit acest circuit: http://radiokot.ru/konkursCatDay2014/48/ Corespunde dar tensiune in intrare e mica. Stiu trebuie sa modific secundarul dar problema mea este optocupler-ul nu stiu cum sa calculez rezistori daca schimb tensiunea. Pe langa asta ce ziceti de circuit e bun de ceva sau dupa putin timp se arde? MULTUMESC! Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 20, 2016 Partajează Postat Aprilie 20, 2016 In primul rand exista rubrica dedicata pentru LED... In al doilea rand ledurile se alimenteaza in curent constant - iar ce ai pus tu este o sursa de tensiune constanta - deci este ca si cand as vrea eu sa construiesc un avion si as incepe cu o schita de ... barca ... Este adevarat ca o sursa CV poate fi usor reconfigurata ca CC - insa la stilul de intrebare pe care l-ai pus, sunt convins ca vei avea probleme si la asa o operatiune simpla... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Ce leduri vrei sa alimentezi? Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 (editat) Dxxx motivant ca întotdeauna Eu am făcut o sursă asemănătoare tot pentru leduri și merge ok. Dat fiind sarcina, nu e nevoie de 431, devine mai simplă un pic schema cu zener. CC-ul l-am rezolvat ușor cu un bipolar ce șuntează zenerul, zenerul fiind pus între masă și opto. Bipolarul (NPN oarecare) alimentat de căderea pe un șunt serie pe masă calculat pentru curentul dorit prin leduri. Acum depinde și ce curent e necesar, că dacă este prea mare devine mare și pierderea pe șunt, caz în care se pot găsi alte soluții pentru CC. Da mai bine zici tu tensiunea și curentul necesar pentru leduri. Editat Aprilie 21, 2016 de XAN77 Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Xan, ai dreptate... imi amintesc ca si pe tine te-am luat "asa" - dar destul de repede mi-am dat seama ca se poate discuta cu tine. Problema este ca statistic vorbind sunt putini cei care intreaba asa ceva si au bagajul tau de cunostinte - asa ca eu oarecum ii descurajez, dar asta numai pentru ca am experienta ca un raspuns elaborat cu indicatii precise nu va fi inteles de destinatar. Si da, ce descrii tu este deplin corect - eu am inteles - dar oare OP intelege? Intelege el cum este dispus optocuplorul / Zennerul / rezistenta de sesizare si NPNul? - impresia mea este ca doar l-ai bagat in ceata. Si daca mai sapam un pic probabil ca este vorba de led chinezesc, zero date despre el, deci hai sa ghicim si curenti/tensiuni. Hai sa-l lasam pe OP sa ne mai dea detalii, si numai daca o sa-mi schimbe impresia initiala o sa-l sfatuiesc sa umble intr-o sursa in comutatie, care este potential periculoasa. Link spre comentariu
Mihalache Postat Aprilie 21, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Acesta este LED-ul : http://italian.sunshineopto.com/china-50w_bridgelux_chip_45_mil_high_power_cob_led_30v_36v_for_floodlight-1980511.html Si Dxxx de ce ai impresia ca esti cel mai inteligent om de pe planeta? Nici nu am nevoie de informatile tale poti sa le pastrezi pentru tine. Si vezi ca cei care explica lucrurile cu termeni foarte sofisticati o fac pentru ca nici ei nu au inteles bine. Link spre comentariu
of-of Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Eu n-am inteles la ce te referi cand zici tensiunea de intrare e mica ???. Placa din poza are 10 siruri de cate 3 leduri in paralel. Tensiunea de 12 V ar trebui sa fie suficienta, dar trebuie sa limitezi curentul la 3A, adica sa faci o sursa de curent constant de 3A. am vazut ca sunt si niste poze cu module "led driver constant current". Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Placa din poză - dacă vorbim de link-ul de la #6 - are câte 10 LED-uri în serie , cinci șiruri în paralel . Asta înseamnă 30-36V ( cum scrie de altfel ) și 1,5A adică cei 50W . Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Ai un mod foarte interesant de a multumi ca ti s-a raspuns... si daca termenii mei au fost sofisticati (...foarte...) atunci chiar nu meriti sa-mi mai pierd timpul. Succes. Link spre comentariu
of-of Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 He, he, s-a schimbat poza. Cand m-am uitat eu era o placa cu leduri discrete. era asta: http://italian.sunshineopto.com/supplier-led_street_light_components-37907.html Link spre comentariu
Mihalache Postat Aprilie 21, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Eu asta vroiam sa modific secundarul pentru a obtine circa 35v dar nu stiu cum sa modific circuitul cu optocupler. In plus eu am spus de la inceput ca nu sunt un exper ci incerc sa invat. Dar daca chiar vreti pot si sa ies. Ori cum daca vreti numai experti pe forum dece nu scrieti in regulament ca e obligatoriu a fi expert . VA MULTUMESC! Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 21, 2016 Partajează Postat Aprilie 21, 2016 Inainte sa sari asa in sus si sa acuzi pe toata lumea ia verifica daca nu gasesti pe aici vreun proiect mai bun ca punct de start pt ceea ce vrei tu. &order=field_output_power&sort=desc'>Power integration Parametric search Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 (editat) pentru feedback folosește varianta simplă cu zener întrucît aplicația sursei nu e de mari pretenții. Aceasta e mai simplă decît cu 431. La mici proiecte e sursa cu TNY pusă de Marian unde poți vedea exemplul de care zic. http://postimg.org/image/fnstvhlst/ Zenerul trebuie să fie de valoare cu 1V mai puțin decît valoarea dorită la ieșire. Mărești apoi spirele din secundar, proporțional avînd în vedere că ști cîte trebuie pentru 12V. Editat Aprilie 22, 2016 de XAN77 Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 22, 2016 Partajează Postat Aprilie 22, 2016 Mihalache nu pleaca nimeni nicaieri, nu cauta nimeni experti, sectiunea este libera in egala masura si celor experimentati si celor la inceput de drum, sursele in comutatie alimentate la retea pe langa faptul ca pot fi destul de complexe, pot fi si periculoase pentru cei care nu le trateaza cu suficienta atentie ( lipsa de experienta ), prin urmare uneori mai sunt si astfel de reactii la astfel de cereri. Dxxx ai venit aici pe topic cu o reactie deja polarizata, topicul trateaza o sursa de alimentare la sectiunea de alimentatoare ( deci in regula ), tu ai parut deja convins ca autorul topicului nu este in stare sa faca ce si-a propus ( asta lasi de inteles ), prin urmare era normal sa te astepti la o reactie defensiva din partea sa, pana la urma el a venit aici sa ceara asistenta, nu se face sa spui cuiva direct "lasa ca oricum nu stii tu ce e aia"... XAN77 TNY-urile au un control destul de diferit fata de UC384x, prin urmare nu sunt convins ca se poate obtine o sursa stabila asa usor, inlocuind AE cu zener, acuma ce-i drept nici compemnsarea din schema aia nu-i tocmai academica din punctul meu de vedere, s-a trantit un 100n acolo si D-zeu cu mila... Mihalache revin la tine, sigur asta este ledul?: http://italian.sunshineopto.com/china-50w_bridgelux_chip_45_mil_high_power_cob_led_30v_36v_for_floodlight-1980511.html Daca da atunci eu cred ca poti scapa mai simplu abordand o alta solutie pentru ca ce ai ales tu este un flyback, sursele astea contin destul de multa teorie in proiectarea lor, si modificarea uneia deja realizata, nu este foarte simpla. As zice ca mai simplu si ieftin scapi modificand o sursa ATX cu TL494, nici macar nu-i obligatoriu sa fie stabilizata, ceea ce simplifica si mai mult problema, iar partea de curent constant o poti rezolva fie actionand pinul 4 al 494 ( aici Dl Miticamy te poate lamuri, este ideea dansului ), fie inseriezi pur si simplu un generator de curent constant liniar cu iesirea, curentul nu-i mare, deci si disipatia ar trebui sa fie menajabila cu un radiator potrivit. Daca esti interesat de ideie iti pot da link-ul catre proiectul meu didactic unde explic pas cu pas in detaliu, ce este de facut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum