Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BELAMP Realizarile mele

simson

Postări Recomandate

Eu nu vad  de ce ar mai trebui adaugat ceva la un alimentator functional, sistemele de protectie sint dimensionate corect la fel si executia lor iar daca in timp vreo piesa cedeaza, asta este, se remediaza se intimpla si la aparate foarte scumpe apoi constanta de timp pentru incarcarea condensatorului este suficient de mare ca diodele din punte sa suporte fara probleme curentul maxim admis

Link spre comentariu

Azi m-am apucat sa fac inca o placa complect cu piese cu blocul de alimentare mai simplu, dimensiunile placii imprimate indentice cu prima absolut interschimbabil.Tot ma framanta gandul de ce naiba trebuie stabilizata tensiunea anodica la o pentoda finala?Asa ca am simplificat partea ce livreaza 520V ramanand neschimbat stabilizatorul de 250V.N-ar strica un NTC pentru un curent de 160mA montat imediat dupa redresor, pentru care am lasat loc pe placa (strap verde jos sub diode).Cu acest alimentator la variatii de 210-230V tensiune retea, curentul anodic GU50 abia se modifica.Brum se aude doar daca ma bag cu capul in horn (incinta de 100dB).

Alta dilema:cum afecteaza sunetul respectiv proprietatile OT-eului daca se leaga secundarul la masa? pe o-scop nu observ diferenta.De obicei eu nu fac conexiunea secundarului la masa dar acum sunt nevoit din cauza indicatorului EM84 ptr. care culeg semnal din secundar.

schema-sursa-ii.jpg

sursa-modificata.jpg

Link spre comentariu

Un posibil raspuns la a doua dilema ar fi comportamentul la frecvente inalte care, in cazul unui transformator a carui capacitate primar/secundar este mare (>2nF) , s-ar traduce in scaderea amplitudinii . Asta se poate vedea pe osciloscop , sus , peste 20khz. Deasemenea s-ar putea sa modifice si comportamentul armonic .Toate astea in limite relativ restranse. Am facut acest test pe un amplificator SE dar urechea mea nu a sesizat nimic , doar aparatura ! Daca la tine nu se intampla nimic , asta inseamna un transformator de iesire excelent (Cps<1nF) .

Acum apropo de sursa , sper sa nu patesti ca in fabula lui Anton Pan, aia cu magarul. Experimentand ajungi la solutii bune, economice si eficiente. Sa ai zile senine .Spor !

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Evident ca pentru o pentoda stabilizarea tensiunii anodice  nu este importanta daca variatii tensiunii de retea nu este exagerata iar pentru situatia legarii secundarului la masa va propun sa injectati 12-16 khz si sa-i ascultati in cele doua cazuri izolat sau conectat la masa

Link spre comentariu

V-as ruga sa ne impartasiti din experienta punerii in functiune a supertriodei. Cum s-a asezat in PSF? Ce reglaje au fost necesare? A prezentat tendinte de autooscilare?

Link spre comentariu

Am ramas dator cu prezentarea oscilogramelor, caci asa se cade la o ,,casa respectabila".Aici se evidentiaza mai ales calitatea OT-ului  made @LMOlimpiude care sunt foarte multumit.Ieri am avut ocazia sa fac rodajul un killer test, adica functionarea neintrerupta cca 8 ore muzica la 6-8W.S-a evidentiat utilitatea ventilatorului,dupa care am facut pozele pe sarcina rezistiva de 8 ohmi scala y=5V/div:

1) Limitare simetrica la 9,5V (11,2W)  2) 400Hz la 10W ptr comparatie 3)40Hz la 10W cu sinus distorsionat  4) 40Hz la 8W sinus perfect 5)10kHz  2V/div.

La analiza sa nu uitam ca se discuta de un Single Ended bucla deschisa.

Daca exista interes as face o comparatie la o-grame luat pe incinta cu doua cai cu filtru pasiv de 12 dB/octava si un horn BL fara filtre.

Limitare-!000Hz.jpg

9V-400Hz.jpg

40Hz-la-10W.jpg

40Hz-la-8W.jpg

10kHz-sqw.jpg

Link spre comentariu

2 hours ago, simson said:

..... se evidentiaza mai ales calitatea OT-ului 

10kHz-sqw.jpg

Da, se evidentiaza calitatea OT-ului, calitatea indoielnica.

La 10kHz dreptunghiul e cu dinti. Iar ca putere scade sub 25% din puterea la 400Hz. Asta inseamna multi decibeli minus.

La 40Hz nu prea e clar. Semnalul e atenuat destul de mult dar fara a se curba palierul. Daca a fost testat cu semnal mai mic de intrare decit la medie frecventa (ca sa arate mai bine) atunci trebuie precizat.

Traful e mult sub cel facut de @popa marius, ca sa dau un exemplu (de referinta/etalon).

Editat de adigh
Link spre comentariu

La 40Hz am evidentiat distorsiunea sinus la 10W si la ce putere revine adica 8W. Deci cadere acceptabila ,se vede si caderea palier 5V/div (era mai clar cu2V/div).

La 10kHz cum este 25% cadere?? Ma faceti sa merg inapoi sa masor. 10 kHz sqw este luat pe 2V/div.

Link spre comentariu

Sub 25% din puterea la 400Hz am vrut sa zic ca nu atinge nici macar 2W pe sinus la 10kHz. E o estimare, avind in vedere ca numai poza cu dreptunghiul o avem la 10kHz.

Link spre comentariu
20 minutes ago, simson said:

La 10kHz cum este 25% cadere?? Ma faceti sa merg inapoi sa masor. 10 kHz sqw este luat pe 2V/div.

Cu o sonda cu atenuare :10 sau :100, ar fi interesant si ce se afla in primar la 10kHz.

Link spre comentariu

In poza cu sqw 10KHz vad o amplitudine de cca. 10Vpp. Daca ar fi fost squarewave (cat de cat) valoarea sa efectiva era de cca. 5Vef, adica o putere efectiva de 3,125W pe o sarcina de 8 Ohmi. Considerand forma asta de unda sinus am avea o valoare efectiva de cca. 3,54Vef, deci o putere efectiva de 1,5W pe 8 Ohmi. Daca la 40Hz arata bine inseamna ca inductanta primarului este mare. La frecvente inalte , 10KHz sau 20KHz, o forma de unda sqw distorsionata denota o inductanta de scapari mare si capacitati parazite mari, de asta apar si zimtzarile alea. La frecvente inalte iese din discutie miezul trafului si conteaza doar metoda de bobinaj, interleaving_ul, izolatia dintre straturi...etc. 

Link spre comentariu

putem privi mai aplicat(marcat) oscilograma 10KHz-sqw

pierderile de putere semnificative se pot remarca în zonele haşurate galben respectiv verde

puteri inegale semiperioade  tipic cfg SE buclă deschisă

transformatorul de ieşire nu străluceşte

în cadrul unui pasaj muzical cert se generează ceva µ-detalii perceptibile (a precizat simson thd)

esitimarea/aproximarea făcută de Adigh este relativ bună (-25%)

10kHz-sqw_simson_2_3.thumb.jpg.0822f6a5706bd20d3b74a3d46541564d.jpg

pentru comparaţie am văzut aici pe forum o cfg SE +OT cu răspuns relativ exemplar 10KHz-sqw

popa marius.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări