Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BELAMP Realizarile mele

simson

Postări Recomandate

Acum 4 ore, string a spus:

Totuși, eu văd aici un ”sinus” cam ”ascuțit” (aproape triunghiular) în partea de jos, nu?

Belamp8.jpg

Ceea ce pare o vizibilă distorsiune, cel puțin de formă, a semnalului intrare /ieșire sau invers.

Deci, inca o data: Jos este semnalul care intra in grila finalei 6N13S distorsionat astfel incat sa apara pe sarcina de 8 ohmi semnal perfect sinus cu distorsiuni mici cum se vede in partea de sus ecran osciloscop.Mai clar nu stiu...

Link spre comentariu

Eu știu că pentru a verifica existența de distorsiuni (care generează armonici) ale unui amplificator, se suprapun cele două trase de osciloscop, pe același ecran, pentru comparație.

Dacă diferă vizibil forma ...

... înseamnă că iese altceva decât intră.

Nu?

Link spre comentariu

Aș zice că pe acolo pe undeva apare armonica a 2-a:

PassDiy

sau lucrează în zona de neliniaritate așa cum vezi aici (ultima poză):

Sine wave distortion with different characteristic curves – a) x 6 , b)...  | Download Scientific Diagram

Asta înainte de grila tubului final.

Editat de string
Link spre comentariu
Acum 31 minute, simson a spus:

Deci, inca o data: Jos este semnalul care intra in grila finalei 6N13S distorsionat astfel incat sa apara pe sarcina de 8 ohmi semnal perfect sinus cu distorsiuni mici cum se vede in partea de sus ecran osciloscop.Mai clar nu stiu...

Lasa-l dom'le ca nu stie el din astea :57. De unde sa stie el ca un tub neliniar se  ataca cu un sinus distorsionat pentru a obine pe iesire semnal sinusoidal. 

Trebuia sa pui pentru incepatori doar semnalul de iesire si atat! Se vedea ca este sinus si nu mai comenta nimeni. Acum 5-10 ani era binevenita oscilograma cu atacul in grila si pe iesire, toti intelegeau ce si cum si primeai aplauze la scena deschisa pentru realizare. 

Felicitari pentru realizare :aplauze!

Editat de merck
Link spre comentariu
3 hours ago, merck said:

De unde sa stie el ca un tub neliniar se  ataca cu un sinus distorsionat ...

Mno ... 6P14P, între 30 și 110mA curent anodic e mult mai liniar.

Însă e pentodă, ține 3.000 de ore cu 8% distorsiuni de neliniaritate.

https://shop.ehx.com/catalog/tubes-specs/EL84M6p14per.pdf

Că 6N13S ”double triode is designed for operations in electronic stabilizers” mai contează la audiofrecvență? 

https://frank.pocnet.net/sheets/113/6/6N13S.pdf

Tot aia ...

Realizarea e faină :aplauze

Conceptul mai puțin ...

Link spre comentariu
Acum 11 ore, merck a spus:

Lasa-l dom'le ca nu stie el din astea :57. De unde sa stie el ca un tub neliniar se  ataca cu un sinus distorsionat pentru a obine pe iesire semnal sinusoidal. 

Trebuia sa pui pentru incepatori doar semnalul de iesire si atat! Se vedea ca este sinus si nu mai comenta nimeni. Acum 5-10 ani era binevenita oscilograma cu atacul in grila si pe iesire, toti intelegeau ce si cum si primeai aplauze la scena deschisa pentru realizare. 

Felicitari pentru realizare :aplauze!

Corect punctat la fel si sfatul.Multumesc ptr. apreciere!

Link spre comentariu

Daca va uitati la semnalul din grila finalului unui amplificator cu reactie negativa, veti vedea aceeasi "predistorsionare" iar rezultatul este acelasi: reducerea distorsiunilor la iesire. Regretatul @Valderama a si pus cândva o "ghicitoare" pe aceasta tema.

O metoda de a obtine aceasta predistorsionare în cazul unui amplificator fara reactie negativa globala (vorba vine) se gaseste si la amplificatorul Altman SPLIFF.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, franzm a spus:

Daca va uitati la semnalul din grila finalului unui amplificator cu reactie negativa, veti vedea aceeasi "predistorsionare" iar rezultatul este acelasi: reducerea distorsiunilor la iesire.

Exact, dar se pare ca putini stiu acest fenomen valabil de exemplu si la reactia tip Schade. In cazul amplificatorului postat de mine, atacul este asimetric raportat la tensiunea de negativare cum cere dreapta de sarcina trasat pe caracteristica anodica. Daca se mai inchide bucla prin reactia negativa este un bonus ptr. reducerea distorsiunilor. La acest amplif am utilizat comutator ptr. inchiderea buclei fara a modifica nivelul semnalului. Sper ca s-a inteles de colegi ce am explicat.

Link spre comentariu
12 minutes ago, simson said:

Ptr. colegul @darius_bv aveti schema de principiu. Ptr. alte detalii in privat.185665662_Belampschema.thumb.jpeg.61afd753586cce06378337e799ba4f98.jpeg

Din câte știu, singura motocicletă (cam nereușită) cu două pistoane în ”paralel” a fost MZ-BK-350.

Celelalte aveau pistoane (tot două) în contratimp.

O fi valabil și la triode?

Unii preferă etaje finale push-pull (adică în contratimp, nu paralel) și le iese și ”ultralinear”:

https://www.tubeampdoctor.com/en/output-transf.-for-marshall-major-200-w-ultralinear

Ce să zic ...

https://frank.pocnet.net/sheets/086/k/KT88.pdf

Link spre comentariu
Acum 20 ore, string a spus:

Din câte știu, singura motocicletă (cam nereușită) cu două pistoane în ”paralel” a fost MZ-BK-350.

Celelalte aveau pistoane (tot două) în contratimp.

O fi valabil și la triode?

Unii preferă etaje finale push-pull (adică în contratimp, nu paralel) și le iese și ”ultralinear”:

https://www.tubeampdoctor.com/en/output-transf.-for-marshall-major-200-w-ultralinear

Ce să zic ...

https://frank.pocnet.net/sheets/086/k/KT88.pdf

Eu tot nu înțeleg ce te "nelinisteste" ,faptu ca o trioda folosita în stabilizare poate canta mai bine și mai curat ca un tub de soi !? dacă este corect atacata și schema este bine gândită!?

Cred ca miroase un pic a invidie....

Link spre comentariu

Un tub cu rezistenta interna mica, colaborat cu un transformator cu spire mai putine, aduce cateva avantaje..... 

(se poate citi articolul linkat de mine la sectiunea cu GU50, scris de Mano van der Veen) 

Link spre comentariu
2 hours ago, sonic11 said:

Eu tot nu înțeleg ce te "nelinisteste" ...

200W cu 4 tuburi ultraliniar contratimp, versus ... 8W cu 2 tuburi distorsionat paralel :aplauze

(Proverb chinezesc: ”S-au scremut munții și a ieșit un șoarece.”) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări