Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BELAMP Realizarile mele

simson

Postări Recomandate

Acum 43 minute, simson a spus:

Daca si ceilalti ar fi putut prezenta astfel de semnal la 10k, precis ar fi postat toti. Acuma se iveste intrebarea cat este reactia globala luat dupa rotunjimea front-palier.

fără reacţie globală doar locală catod finală( ECL82-SE mai sus)

EL34-SE(traf "original" chinezesc de doi lei seminţe) 30KHz-sqw

EL34-SE_2.jpg

sau poftim o altă chinezărie SE similară cu ce ai prezent dumneata ca manifestare 10Khz-sqw

SIMILAR SIMSON_2.jpg10kHz-sqw.jpg

a pus mişa la un moment dat o oscilogramă 50KHz-sqw cfg SE 3X6S33S paralel fără NFB păcat că nu am salvat imaginea aia

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
18 minutes ago, Patefon said:

..... In ceea ce ma priveste 10 KHz Sqr. este irelevant. ....  Mai util imi pare 3 KHz Sqr. care are reteta 3+9+15+21 KHz. 

Despre ce reteta e vorba si de ce e valoroasa? (3+9+15+21 KHz)

Link spre comentariu

@patefon, poate ca pentru dvs 10khz sqw este irelevant dar este singura metoda de depistare a pierderilor datorate geometriei incorecte de amplasare a infasurarilor P-S. Un transformator mediocru va transfera putere AF oricum si daca asta reprezinta asteptarea nu este nicio problema mai ales daca se accepta si o "cosmetizare" pe grila insa d.p.m d.v. inselatoria este exact cea ce reprezinta adica ZERO. Exemplificarea data de Valderama este perfect veridica fiindca descrie un OT cu inductanta de scapari foarte mica

Link spre comentariu

simson

afirmaţia dumneata  "nimeni nu a postat oscilograme la single ended" este gratuită

numeroşi participanţi au postat oscilograme cfg.SE

pot să postez oscilograme 10KHz-sqw ceva mai bune(fără oscilaţii palier) din "antichitatea romană"...au mai fost postate la alt timp

EL500 SE.JPG

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
34 minutes ago, adigh said:

Despre ce reteta e vorba si de ce e valoroasa? (3+9+15+21 KHz)

Reteta este publica pentru toata lumea: http://mathworld.wolfram.com/FourierSeriesSquareWave.html

grafic arata cam asa:

D2DD1F90-F4A4-423B-A83E-D58AB963DDA5.jpeg.37cc917f56cdd714d51d34051440f43a.jpeg

17 minutes ago, popa marius said:

@patefon, poate ca pentru dvs 10khz sqw este irelevant dar este singura metoda de depistare a pierderilor datorate geometriei incorecte de amplasare a infasurarilor P-S.

........

Pierderile pot fi bune sau pot fi rele. Acum depinde ce vrei de la produsul final. Uzual caracteristica de transfer a unui transformator prezinta o cocoasa in domeniu de frecvente inalta. Unii apreciaza cocoasa, altii o elimina cu un filtru RC. Eu cred ca pierderile trebuiesc sa fie atat cat este nevoie de ele. 

EB1BF13C-E9BC-43B2-B1CF-44E1CD2A2DDC.thumb.jpeg.dcf9f9267226cbb699d4f1fb3bf2b0ea.jpeg

Link spre comentariu
38 minutes ago, Patefon said:

Reteta este publica pentru toata lumea: http://mathworld.wolfram.com/FourierSeriesSquareWave.html

Pierderile pot fi bune sau pot fi rele. Acum depinde ce vrei de la produsul final. Uzual caracteristica de transfer a unui transformator prezinta o cocoasa in domeniu de frecvente inalta. Unii apreciaza cocoasa, altii o elimina cu un filtru RC. Eu cred ca pierderile trebuiesc sa fie atat cat este nevoie de ele. 

Termenul "reteta" ma indus in eroare. Un termen mai electric ar fi fost "armonici" sau "serie armonica". Asta e clar acum, dar de ce e mai bun un semnal dreptunghiular de 3kHz decit unul de 10kHz? Asta nu e clar.

Editat de adigh
Link spre comentariu

@Valderama.Numeroasele oscilograme prezentate SE pe acest forum au fost prezentate mereu de aceeasi membri numarati quazi pe o mana. Dvs. uitati de cate ori a-ti solicitat/propus postarea de oscilograme  de la useri cu care s-a intrat si in discutii aprinse.Eu zic ca raportul ascundere/prezentare este superior mult in favoarea numaratorului.

Oscilogramele prezentate de colegi nu se stie cat este reactia negativa globala.Cu RNG se poate cosmetiza semnalul cum vrei.Cel putin la 10kHZ ar trebui aratat forma semnalului si in bucla deschisa si/sau fara catod feed back asta ca sa fim la egalitate cu al meu proiect.

Link spre comentariu

oscilograma 10KHz-sqw ieşire sarcină depăşeşte cu mult o înşiruire de cuvinte pompoase

cine evită să prezinte/arate această oscilogramă când deţine instrumentaţia necesară prezintă doar vorbe

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

se pot cumpăra transformatoare de ieşire destinate configuraţiilor single ended relativ ieftin 45$-50$ (cu un raport bun calitate preţ)

mai jos două exemple
Noguchi PMF10WS (primul)
Edcor GXSE15-16-3.5K (al doilea)

https://1.bp.blogspot.com/-Zd0o4g1qktE/WJCcWnc40eI/AAAAAAAAErc/ryzFXdAULGMssdN7uL1B3nJ2NNsPaLFOgCLcB/s1600/PMF10WS.jpg

https://3.bp.blogspot.com/-Z6sWXGz0aK4/WBDM7iuT_cI/AAAAAAAAEmY/ICYas2eViAIv6oryu3Q1dzkbsp8utOrrwCPcB/s1600/Edcor%2BGXSE15-3.5-16.jpg

(montaj test buclă deschisă )

aproape fără ringing (cu o tranziţie ceva mai lentă 10khz-sqw între paliere atât se oferă pentru 50$)

imaginile cu descriere de aici http://jelabs.blogspot.ro/2017/02/budget-se-opts-edcor-and-noguchi.html

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
21 hours ago, Patefon said:

grafic arata cam asa:

D2DD1F90-F4A4-423B-A83E-D58AB963DDA5.jpeg.37cc917f56cdd714d51d34051440f43a.jpeg

EB1BF13C-E9BC-43B2-B1CF-44E1CD2A2DDC.thumb.jpeg.dcf9f9267226cbb699d4f1fb3bf2b0ea.jpeg

Frecventa de rezonanta a transformatorului de iesire este data chiar de inductanta de pierderi si capacitatile distribuite, uzual ea se situeaza intre 50-90 Khz dar niciodata sub 30Khz caz in care intra doar transformatoarele mediocre.

De ce se ia totusi 10 Khz pentru masuratori ? Pai peste aceasta valoare  capacitatile cablurilor de masura modifica drastic forma dreptunghiului fiind comparabile cu, capacitatile distribuite iar sub 10 Khz  influenta acestora este prea mica pentru reliefarea vitezei de crestere/descrestere pe fronturi respectiv oscilatile pe paliere (ringing). Nu este suficient, orice OT se masoara in situatia REALA adica cu terminatie input/output la o putere medie , daca este posibil si cu componenta continuua, despre asta este vorba...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
On 3/12/2018 at 5:44 PM, simson said:

Aveti perfecta dreptate don Marius, caci degeaba am reglat etajul ton control ptr. raspuns liniar, deci amplitudine constanta, daca semnalul trece prin N condensatoare si rezistente fiecare cu constanta de timp ceea ce imediat se vede pe sqw, mai ales in ultima poza-oscilograma-luat pe anodul GU50.

Deci am reluat masuratoarea cu semnalul din generator injectat pe condensatorul din baza tranzistor. Se schimba radical totul. Momentat bateriile s-au epuizat in foto.

Asa arata acum 10khz SQW cu semnal injectat in etaj final

On 3/12/2018 at 5:44 PM, simson said:

Ultima-modificat.jpg

Link spre comentariu

@simson:  citeste aceasta discutie de pe un forum si vezi ce concluzii poti sa tragi.Este vorba de niste masuratori la un PP Conrad Johnson Premier 11,un amplificator nu prea de duzina si care mai are si ceva NFB destul de puternic.Vezi cum arata raspunsul la semnal patrat de 10KHz pentru acest PP si daca ai rabdare citeste si comentariile,este interesant de stiut si ce mai spun cei de "dincolo" in care noi avem mare incredere,nu-i asa ?....

http://audiokarma.org/forums/index.php?threads/kt120-vs-6550-shoot-out-in-my-conrad-johnson-premier-11.577227/

si aici (sunt mai multe pagini):

https://www.stereophile.com/content/conrad-johnson-premier-eleven-power-amplifier-measurements

Oricum,parerea mea poate fi extrem de subiectiva si partinitoare,dar daca acest amplificator al tau nu are niciun fel de NFB,atunci raspunsul la semnal patrat de 10KHz arata asa cum trebuie,atentie!!!...este parerea mea!

Sa nu uitam ca este un SE si fara NFB!!!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

am fost avertizat că pentru oscilograma dată secundarul OT este flotant(secundarul nu este decuplat la masă)

probabil şi prima oscilogramă 10Khz-sqw a fost obţinută  în aceste condiţii

ca atare este foarte probabil să apară uşor oscilaţii datorită cablări (capacităţi intrare-iesire mici 0,5pF-2pF)

Bun, înţeleg a apărut această "modă" (secundar OT flotant) dar în aceste condiţii se poate manifesta cu uşurinţă o capacitate intrare-ieşire  RINGING

de exemplu NU mai pot spune că amplificatorul este inversor (când secundarul este flotant neconectat la masă)

sau uite o întrebare cum se comportă un amplificator neinversor în prezenţa unei capacităţi intrare-ieşire ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
5 hours ago, valderama said:

am fost avertizat că pentru oscilograma dată secundarul OT este flotant(secundarul nu este decuplat la masă)

probabil şi prima oscilogramă 10Khz-sqw a fost obţinută  în aceste condiţii

ca atare este foarte probabil să apară uşor oscilaţii datorită cablări (capacităţi intrare-iesire mici 0,5pF-2pF)

Bun, înţeleg a apărut această "modă" (secundar OT flotant) dar în aceste condiţii se poate manifesta cu uşurinţă o capacitate intrare-ieşire  RINGING

de exemplu NU mai pot spune că amplificatorul este inversor (când secundarul este flotant neconectat la masă)

sau uite o întrebare cum se comportă un amplificator neinversor în prezenţa unei capacităţi intrare-ieşire ?

Daca secundarul este flotant, capacitatea primar secundar destul de insemnata ca valoare nu se regaseste in paralel pe tub si acest lucru se poate verifica pe oscilograma

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări