Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BELAMP Realizarile mele

simson

Postări Recomandate

@Patefon, de aceea am afirmat ca domeniul este vast... ☺ Noi, astia mai vechi si martori la evolutia tehnologica a potentiometrelor, avem in continuare unele retineri ca acolo unde un simplu potentiometru stereo poate induce zgomote si intreruperi atunci dublind pistele rezultatul va fi oarecum cel putin la fel de nelinistitor... 

Eu amin de multa vreme realizarea unui TVC, nu stiu exact de ce ca am cam tot ce-mi trebuie, pentru ilustrare se poate da o cautare dupa "TVC volume control" pentru edificare... sigur, mai exista configuratia cathode follower dar asta inseamna componente active in plus...

Ca de obicei. Tu vii cu solutia ideala eu vin cu carpeala ad-hoc. Ar mai fi de adus in discutie volumul prin reactie negativa. Dar solutia este mai cunoscuta in schemmele cu circuite intergrate, nu ca nu ar merge si cu lampi. Necesita un aplificator in tensiune si un buffer. Deci inca doua elemente active.

@Kosmin:Vedeti si dvs. oscilogramele la intrarea pe potmetru de 1M log si pe cursor.In ambele cazuri rezistenta cursor masa 780k.Incredibil, de unde apare fenomenul...o fi capacitatea firelor care merg paralel si pe impedanta ridicata se observa acest fenomen.Voi incerca si cu potmetru de 100k.R1 are 600K dar am renuntat si R2 are 1K.VUmetrul nu este conectat.Posted ImageSemnal-intrare-pot-metru.jpgPosted ImageCursor-pot-metru-R=780k.jpg

A explicat Dorin mai sus. Capacitate Miller combinat cu impedanta adaugata de divizorul rezistiv.

Link spre comentariu

A explicat Dorin mai sus. Capacitate Miller combinat cu impedanta adaugata de divizorul rezistiv.

Nu m-as baza prea mult pe ce spune Dorin.

Nu am vazut valori de componente si deci vorbesc numai in principiu, acel tip de defazor e excelent daca e facut bine.

Daca nu e facut bine orice defazor merge rau.

Ai vazut asta ? :

http://oi67.tinypic.com/5vvjg6.jpg

http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2016/post-175212-0-10140000-1461328751.png

http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2016/post-175212-0-61576200-1461328821.png

http://www.elforum.info/uploads/monthly_04_2016/post-175212-0-88766900-1461328808.png

.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Revenind la capacitatea Miller care in combinatie cu potentiometrul formeaza un filtru trece jos.In pozitia cea mai defavorabila a potentiometrului (la 70% din cursa maxima) unde atenuarea este la jumatate blocul Generator+Potentiometru+GridStopper (daca exista) se echivaleaza Thevenin cu o sursa de semnal cu impedanta interna de 501.5K care impreuna cu capacitatea echivalenta de 101.5 pF formeaza un generos filtru trece jos cu Ft 3127 Hz. Evident valorile sunt exagerate pentru relevanta fenomenului.

Link spre comentariu

Puneti mai oameni buni un potentiometru mult mai mic ca valoare (cel putin pt teste) si ati terminat cu problema asta.

Cine va obliga sa aveti potentiometre de odinul megaohmilor? Problemele astea se rezolva alegind sa lucrati cu alte valori de impedante, valori care vor limita mult mai sus frecventa.

Acum au sa urmeze citeva pagini in care mi se v-a explica ca nu inteleg cum functioneaza tuburile si asa mai departe. Oare?!?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Oscilograme luate pe sarcina rezistiva de 8 ohmi la Uef=12V in bucla deschisa fara reactie Quad cu rezistenta de 1ohm in catozi 6P3S.

In aceste conditii am masurat un THD de 3,2% la 1kHz, repet fara nici o reactie negativa.

post-206638-0-17155200-1461694445_thumb.jpgpost-206638-0-37214600-1461694463_thumb.jpg

post-206638-0-65451100-1461694351_thumb.jpg

Link spre comentariu

Oscilograme luate pe sarcina rezistiva de 8 ohmi la Uef=12V in bucla deschisa fara reactie Quad cu rezistenta de 1ohm in catozi 6P3S.

In aceste conditii am masurat un THD de 3,2% la 1kHz, repet fara nici o reactie negativa.

Fara NFB si la 18W este o realizare,felicitari! :31

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Sant dator cu pozele amplifului integral finalizat:post-206638-0-60570500-1468688855_thumb.jpgpost-206638-0-38599900-1468688889_thumb.jpgpost-206638-0-70916200-1468688904_thumb.jpg

Si schema finalapost-206638-0-00664500-1468688963_thumb.jpg. Oscilograme am prezentat in postarile anterioare.Distorsiuni masurate in BUCLA DESCHISA 1,3% si 1,2% pe canale la 1250Hz. Am prevazut comutator ptr. inchiderea buclei dar nu am masurat scaderea semnificativa a THD doar s-au micsorat oscilatiile pe palier. Probabil daca se majora reactia negativa se mai micsora THD-ul insa nu mai aveam egalitatea sensibilitatii cu bucla deschisa. Oricum sunetul reprodus in bucla deschisa este mult mai placut,dinamica mai buna acesta fiind si parerea altora.

Se pare ca reactiile locale isi fac treaba. Acum savurez Sade si Shadows.

Multumiri colegului Popa Marius ptr. sfaturi.

Link spre comentariu

Frumos domnule...frumos. Banuiesc ca si sunetul este pe masura. Prin comparatie,cum suna pe hornurile mari...si pe cele mici? avind in vedere ca sunt de banda larga si nu mai exista nici un filtru in calea semnalului. Poate si o mica descriere dupa auditia aceleiasi partituri musicale ar fi binevenita.

Din punctul meu de vedere, ca si aspect, arata intr-un mare fel.

Felicitari.

Cu stima.

Link spre comentariu

Dinamica, este cuvantul care face diferenta dintre hornuri, claritatea sunetelor la pasaje piano si forte dar oricum senzatia este greu descris in cuvinte.

Link spre comentariu

Acest amplificator este o realizare de exceptie, practic pe acest forum doar felixx a mai construit cu atita migala si simt estetic, in plus amindoi au masurat cea ce au facut, felicitari d-le Bela !

Link spre comentariu

,,Oricum sunetul reprodus in bucla deschisa este mult mai placut,dinamica mai buna ,,

Ce mai conteaza un procent , doua THD cand sunetul este exceptional  (eu sunt de aceeasi parere adica arta pentru arta !)...Felicitari , schema trebuie salvata si executata de cate ori va fi nevoie!

Editat de romicap
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări