Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare IPA400

Postări Recomandate

O sa intreb daca mai incap acele infasurari pe traful de 1000W. Poate o sa-mi trebuiasca inca o infasurare de 12Vca pentru protectie.Iar la ventilatoare, am vazut ca sunt si pe 24V sau 220V. Nu sunt mai bune cele pe 24 sau 220 decat pe 12 V? Din cate am vazut au turatie mai mare. Acuma nu stiu cat sunt de silentioase... Eu as vrea sa miste cat mai mult aer cu cat mai putin zgomot.Referitor la stabilizatoarele alea, te referi la circuitele L7815 si L7915. Poti sa ma ajuti cu vreo schema...Partea cu condensatorii de filtraj nu am inteles-o. In primul rand, daca am nevoie de 33.000uF/100V, nu e mai bine (si mai ieftin) sa leg in paralel 3 condensatori de 10.000uF/100V? Faza aia cu cei 4 condensatori, cate 2 in paralel nu am inteles-o...Deci sa cumpar 4 condensatori de 33.000uF si sa-i leg astfel incat sa ajung la valoarea unui singur condensator de 33.000uF?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator donpetru
Referitor la stabilizatoarele alea, te referi la circuitele L7815 si L7915. Poti sa ma ajuti cu vreo schema...

Mai jos redau o schema tipica de utilizare a circuitului integrat regulator de tensiune fixa pozitiva L7812 in capsula TO-220. Se poate utiliza si var. cu L7815 cu conditia ca tensiunea pe infas. trafo sa fie de 15V. Usor se poate face o analogie si pentru varianta cu CI tens. negativa, ex. 7915. Informativ mai atasez tabelul cu valorile capacitatilor de filtraj pentru redresoare monoalternanta si bialternanta.

Partea cu condensatorii de filtraj nu am inteles-o. In primul rand, daca am nevoie de 33.000uF/100V, nu e mai bine (si mai ieftin) sa leg in paralel 3 condensatori de 10.000uF/100V? Faza aia cu cei 4 condensatori, cate 2 in paralel nu am inteles-o...

Poti sa utilizezi un condensator de 33000uF dar trebuie sa fie la o tensiune mai mare de 2x90VDC, ce drept cam greu de gasit si prea scump. Are la Farnnel parmise la 33000uf/250V si costa cam aprox 80-100Euro/bucata.

Deci sa cumpar 4 condensatori de 33.000uF si sa-i leg astfel incat sa ajung la valoarea unui singur condensator de 33.000uF?

Da, la asta m-am referit deoarece utilizezi condensatori la 100V si tensiunea redresata este 2x90VDC. Deci, condensatorul de 33000uF a fost calculat pt tensiunea de 2x90=180VDC

Pe viitor daca mai ai astfel de probleme iti recomand sa te uiti pe tabelul atasat in fisierul redresoare si ai sa vezi cam ce putere trafo iti trebuie pt alimentarea unui circuit folosind un anumit tip de redresor. In cazul amplificatoarelor mai trebuie sa introduci in formulele prezentate in tabelul respectiv si randamentul amplificatorului.

Acest tabel l-am atasat special si pentru anumiti useri ai acestui forum care mi-au contestat anumite rezultate sau valori referitoare la calculul puteri trafo in functie de putere amplificatorului.

SUCCES, si multa BAFTA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări