Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare IPA400

Postări Recomandate

Are vreo problema daca alimentez IPA400 la +/-73V presupunand ca va fi folosit in sarcina de 4 OHMI?Vreau sa comand mai multe prize la transformator, deci as comanda o priza de 2x53 pentru cand voi fi nevoit sa-l folosesc in sarcini de 4 OHMI, si inca o priza de 2x62V pentru sarcini de 8 OHMI (cu asta o sa am aprox +/-85V dupa redresare si filtrare).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Eu unul spun ca ar merge cu aia +/-73v dar nu vad totusi ce ai castiga fata de cazul in care ai alimenta de la 70 v; oricum in presiune sonora nu o sa se cunoasca ABSOLUT nici o diferenta intre 70 si 73 v .Asa ca eu te sfatuiesc sa comanzi traful cu prize pt 2x50v (pt 4 ohmi) si pt 2x60v (pt 8 ohmi) . Daca ar fi fost o crestere cu 10-20 v + acolo inca o pereche de finali poate se mai simtea ceva dar asa 3 voltisori sunt "ca 2 picaturi in ocean" . Asa fugeam si eu "sa mai pun acolo 2-3 v in plus la alimentare" si pana la urma mi-am dat seama ca nu are absolut nici un rost .

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Iti recomand sa utilizezi un transformator de circa 500VA cu doua infasurari de 50V atat pentru folosirea pe sarcini de 4Ohmi cat si pe 8OHmi a unui modul IPA400. Totodata monteaza doua condensatoare de minim 10000uF/80V. Din calcul, capacitatea de filtraj a rezultat la o valoare de circa 2x20000uF. Las la alegerea ta adoptarea unei solutii in functie de bani si posibilitati.NUMAI BINE.

Link spre comentariu

Are vreo problema daca alimentez IPA400 la +/-73V presupunand ca va fi folosit in sarcina de 4 OHMI?Vreau sa comand mai multe prize la transformator, deci as comanda o priza de 2x53 pentru cand voi fi nevoit sa-l folosesc in sarcini de 4 OHMI, si inca o priza de 2x62V pentru sarcini de 8 OHMI (cu asta o sa am aprox +/-85V dupa redresare si filtrare).

l-am alimentat eu la +/- 77Vcc in 4 oameni, merge ok, dar se incalzeste nitzel mai mult
Link spre comentariu

Poi ma gandeam sa am +/-73V la traf in gol ca in sarcina oricum mai scade (nu stiu exact cat).

Cu alimentare de 2x50Vca o sa am in jur de +/-68Vca [(50-1,4)*1.4]. Asta in gol. In sarcina mai scade...Poate ajunge si la +/-65 cand dau la maxim...

In plus, chiar daca comand inca o priza de de 2x62V (pt 8 ohmi), nu o sa schimb toata ziua buna ziua alimentarile intre ele. O sa folosesc mai mult alimentarea de +/-70(3) atat pentru sarcini de 4 cat si 8 ohmi. Si vreau sa am in 8 ohmi macar 270W la alimentarea asta. De aia am zis sa pun acei volti in plus ca sa compenseze scaderea de tensiune.

O sa supraalimentez ampliful doar cand se iveste vreo sonorizare mai mare (acolo folosesc doar sarcini de 8 ohmi). Nu cred ca are rost sa-l tin supraalimentat tot timpul daca nu-l folosesc la putere asa mare...

donpetru de ce zici sa folosesc priza de 2x50 atat pe 4 cat si pt 8 ohmi? Din cate am inteles Ipa400 merge fara probleme si la +/-90V in 8 ohmi. Si scoate 400 cu alimentarea asta. Am 2 radiatoare maricele http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=19041 O sa tai totusi 10 cm din ele ca iese prea mare cutia.

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Utilizarea solutiei de alimentare cu transformator 2x50V (max. 500VA) in secundar este cea mai buna din considerente de fiabilitate atat in cazul utilizari pe 4Ohmi cat si in cazul utilizarii pe 8Ohmi.

Precum ai spus, intr-adevar ai aprox. +/-68VDC in gol. Ce faci ca sa nu iti scada tensiunea. In primul rand ii asiguri o rezerva de energie care se calculeaza astfel:

E=C*U patrat/2 unde U este tensiunea de alimentare (ex. tau 2x68=136VDC)

Atunci tensiunea efectiva pe bobina difuzorului de 8 OHmi la aceasta tens de alimentare si la un coeficient de distorsiuni de max. 0,1% este aprox. 25-28% din acei 136VDC. Bineinteles ca ea creste mai mult dar din punct de vedere muzical nu ma intereseaza ca nu prea se mai intelege nimic. Deci vom avea circa 38V. Ii impartim la 8Ohmi si rezulta per canal circa 5A efectiv. Atunci daca punem un difuzor de 4Ohmi, tot la un THD 0,1% vom avea prin interpolare pe o functie exponentiala de timp 5A efectiv*radical3, deci pe 4Ohmi un curent de 8,65A efectiv.

Cei 5A pe 8Ohmi ii da secundarul trafo. Acum sa calculam bateria de capacitoare necesara pentru a compensa diferenta 8,65-5=3,65A efectiv. Adica o putere in regim sinusoidal (riplu 100Hz - am spun asta deoarece folosim redresor bialternanta in punte cu punct median) de circa 136 x 3,65 = aprox 500W. Rezulta (vezi formula de mai sus):

C=2*E/u patrat=2*500/136*136=54mF, adica ne trebuie cel putin 4 capacitoare de 22000uF la 80V.

DE CE ACEASTA SOLUTIE: sunetul e mult mai clar si mai pur mai ales la puterii mari unde energia reactiva masurata pe difuzor si necesara comutatiei tranzistoarelor finale este si ea mare. In al doilea rand la curenti de sarcina 8 Ohmi tensiunea redresata nu scade cu mai mult de jumatate de volt. In schimb pe 4 Ohmi, in loc de 136VDC redresat vom avea cel mult 134VDC.

P.S. Daca am utiliza sa spunem un transformator de 800VA vom avea nevoie doar de doua capacitoare de 4700uF sau 6800uF la 80V. Aceasta solutie e mai ieftina dintr-un anumit punct de vedere dar din punctul de vedere a calitati sonore....deloc (am observat ca se inrautateste "Slew Rate-ul amplificatorului").

IMPORTANT: Valoare efectiva a curentului alternativ care circula printr-o impedanta de difuzor data este egala cu valoarea efectiva a curentului prin infasurarile secundare ale transformatorului

Exemplu dat de mine mai sus a rezultat prin interpolarea unor rezultate practice si printr-un studiu aprofundat teoretic a ceea ce inseamna surse de alimentare la un amplificator.

NUMAI BINE

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator donpetru

Iti place sa vezi cand si cum "crapa" amplificatoarele audio ? Apropo, mi-aduci aminte de un caz cam ciudat intalnit intr-unul din magazinele din localitate care se ocupa de comercializare de produse electronice. A venit un client, bine ar fi fost sa fi fost ultimul, care a pus o intrebare de-a dreptul la fel de "ciudata" ca a ta:- Aveti difuzoare care nu se ard ? (tocmai ii picase un difuzor de joase dintr-o boxa)Apoi eu l-am intrebat:- De ce, vrei "sa arzi" unu ? :weedman: :weedman: :weedman: Sa revin la problema ta. Alimenteaza IPA400 la maxim +/-90VCC cu conditia sa-l utilizezi pe difuzoare de min 8OHmi.NUMAI BINE

Link spre comentariu

Motivul pentru care am pus intrebarea este ca am auzit fel de fel de pareri legate de alimentarea la IPA400. Unii ziceau ca crapa alimentat la +/-90V, altii ca nu... Nu mai stiam ce sa cred...Cum am mai spus, vreau sa aupraalimentez IPA400 doar ocazional cand ma duc la vreo sonorizare unde am nevoie de putere mai mare si unde nu folosesc decat sarcini de 8 ohmi. De asta credeam ca acea priza in plus la transformator este binevenita. Si astfel nu tin amplificatorul supraalimentat tot timpul ci schimb alimentarea doar cand e nevoie. Deci zici ca la +/-90V pe sarcini de 8 ohmi nu exista riscul sa crape? Tine sigur alimentat la aceasta tensiune?Eu am comandat la traf inca o priza de 2x62Vca cu care o sa am in jur de +/-85Vcc. Nu cred ca s-au apucat inca baietii de el, deci as mai putea sa le spun sa modifice tensiunea...

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Deci zici ca la +/-90V pe sarcini de 8 ohmi nu exista riscul sa crape? Tine sigur alimentat la aceasta tensiune?

La aceasta tensiune de alimentare merge cu conditia sa respecti sensibilitatea de intrare a montajului pentru ca din stiu eu nu cred ca ai prevazut IPA400 cu un circuit de limitare a curentului prin finali.
Link spre comentariu

As avea urmatoarea intrebare legata de alimentare:Am mai multe chestii de alimentat pe langa amplificator:Preamplificator 2x15VVentilatoare 12VSubsonic +/-15VInversor +/-15VVU-metru 12VProtectiile s-ar alimenta direct la tensiunea de alimentare a amplificatoruluiEste necesar sa comand cate o priza separat la transformator pentru fiecare dintre acestea? Cum e mai bine sa fac ca sa nu-mi apara interferente, brumuri...?Eu m-am gandit sa duc la bobinaj un transformator mai mic (de vreo 50-100W) pe care sa-mi scoata toate prizele de care am nevoie. Si nu ma costa prea mult fiindca il bobineaza cu sarma foarte subtire avand in vedere ca accesoriile astea nu consuma mai nimica.Traful amplificatorului este destul de mic pentru 2IPA400 (1KW) si de asta ma gandeam sa scot prizele respective pe un alt transformator...

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Este necesar sa comand cate o priza separat la transformator pentru fiecare dintre acestea? Cum e mai bine sa fac ca sa nu-mi apara interferente, brumuri...?

Eu iti recomand sa utilizezi tot transformatorul de 1000VA per care il ai. E mai profesional si mai bine. In al doilea rand puterea absorbita de infasurarile auxiliare nu depaseste circa 3% din puterea trafo. Dar hai sa calculam mai precis:- Preamplificator 2x15V este suficient infas. de max.0,5A. Redresat o sa-ti dea circa +/-22VDC, dar pt a obtine cei +/-15VDC o sa folosesti niste reg. fixe de tensiune pozitiva si negativa, ex. 7815, 7915. De pe aceasta alimentare poti sa legi alim. Subsonic +/-15VDC & inversor +/-15VDC. - Pentru ventilator 12V la circa 0,5A;- Pentru alim vumetru e bine sa te folosesti de tens redresata de aprox. +22VDC data de redresorul infas. 2x15V. Conectezi un 7812 si rezolvi treaba.Concluzie: iti trebuie 2x15VCA, la 0,5A si 1X12VCA la 0,5A, P=30*0,5+12*0,5=21VA.Intr-adevar transformatorul tau e cam mic, ideal ar fi fost unul de circa 1600VA. Pentru a compensa diferenta de putere va trebui sa compensezi o energie de circa E=1600/4=400W sau [J/s] - (4 reprez coef de conversie a energiei trafo-difuzor, luat 50% redresor si considerat un randam. de 50% pt amplificator). Aplicam formula: E=C*Upatrat/2 de unde rezulta C=2*E/Upatrat=2*400/180patrat=800/32400=0,02469[F] deci Valoare bateriei de filtraj in acest caz este de circa 24690uF sau o valoare standardizata 33000uF/100V care se poate realiza cu patru condensatoare de aceasta valoare montate doua cate doua in paralel si apoi inseriate dupa binecunoscuta schema de filtraj cu redresor bialtern. in punte cu punct median. E drept cam mare, am vazut amp. care au si mai mult, dar este necesara. Mentionez ca val. acestui filtraj a fost calculat pt o tens de alim de +/-90VDC si pt doua module IPA400 si cu transf. pe care il ai.NUMAI BINE
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări