Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare despre osciloscop

sk24bpo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sk24bpo

5

• sesebe

4

• gauss

3

• nico_2010

3

Top autori în acest subiect

Da, din acest motiv am pus intrebarea initial....toata gama de osciloscoape are acelasi hardware de 200Mhz. Unii le duc la 200 pe cele de 70. Sonda e de 70Mhz dar e clar ca nu-i cade caracteristica foarte brusc ci probabil conform cu cea a unui filtru trece jos de ordinul 1, adica 6dB/decada.

Link spre comentariu

1Gs ar insemna 5 esantioane pentru semnal de 200 Mhz, ceea ce suficient de indentificare semnal in analiza fourier, daca e modulat cu alte frecvente de amplitudine mai mare, e posibil sa nu-ti dai seamna din semnalul vizualizat.

[LE] Daca se folosesc doua canale simultan e posibil sa se injumatateasca sample rate-ul.

Editat de core
Link spre comentariu

Generatorul meu de semnal urca doar pana la 3Mhz nu stiu cum sa procedez... Ma gandeam eventual sa citesc semnal de pe cablul tv filtrat de osciloscop sub 70Mhz dar ala cred ca e sub 1mV. Poate sa construiesc un oscilator cu frecventa intre 100-200 Mhz... La 2 canale nu injumatateste sampling rateul, il mentine la 1G/s. Doar la modelele cu 4 canale face treaba asta. http://www.gwinstek.com/en-global/products/Oscilloscopes/Digital_Storage_Oscilloscopes/GDS-2000E

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

@pisoiu2 cu cite osciloscoape te-ai jucat inainte sa sustii ceea ce spune-ai mai sus?

Nu exista filtre ideale care sa taie tot ce exista peste banda lor de trecere (decit poate digitale dar un osciloscop ieftin nu are asa ceva). Un semnal de 200MHz nu stiu daca si/sau cum se va vedea pe un osciloscop de 70MHz dar 100-120MHZ sigur se vad fara nici o problema numai ca vor fi atenuate.

Am lucrat cu osciloscoape din multe categorii de la cele putin mai bune decit o jucarie pina la modele de top foarte scumpe (la servici), iar acasa am si un digital  de 40MHz (pe linga citeva analogice).

Am reusit sa vizualizez cu acest osciloscop (de acasa) de numai 40MHz semnalele LVDS de la un panel LCD, semnale de peste 70MHZ. Deci se poate.

Iar raspunsul pt Raimond este: probabil ca se vad putin, ar trebui verificat dar asa cum zicea cineva mai sus, sample-rate-ul variaza foarte mult si iti pot garanta si chiar demonstra ca acel osciloscop ca de fapt marea majoritate a osciloscoapelor nu folosesc sample rate-ul maxim de care sint capabile decit rar si numai in anumite conditii.

Legat de analiza fourier cu osciloscopul......mai bine iti cauti altceva de facut. Fourier cu un osciloscop ce nu are instalat un pachet special pt astfel de analize (citeva mii de euro numai optiunea asta SW pt un LeCroy), este cam timp pierdut, o spun din proprie experienta, nu prea obtii ceva foarte folositor si oricum iti trebuie si multa memorie la osciloscop (10M este cam la limita). Cu cel de la servici cu 64M deabia - deabia incepeam sa obtin ceva util (fara optiunea aia SW care este cam scumpa).

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator pisoiu2

Sesebe, nu am vrut sa intru prea mult in detaliile filtrelor tocmai pentru a pastra explicatiile cat mai simple, nu tin minte sa fi spus pe undeva de filtre ideale. Insa nu asta e ideea. Vad ca de la a incerca sa ofer niste explicatii si sa le formulez cat mai simplu s-a ajuns sa imi sariti in cap. M-am jucat cu destule osciloscoape in ultimii 25 de ani de cand imi castig painea din meseria asta. Insa nu le-am numarat asa ca imi pare rau ca nu va pot da raportul. Asta pe langa vreo 2, unul analogic si unul digital, care le-am proiectat si construit.

In fine, fiecare citeste ce vrea si pricepe cat poate. Succes in continuare, eu nu o sa imi mai pierd vremea cu topicul asta.

Link spre comentariu

Felicitari !

Dar totusi am o nedumerire, daca ai proiectat osciloscoape atunci de unde explicatiile alea?

Nu stiu altii ce au inteles dar eu am inteles ca, cel putin la intrebarea lui Raimond, raspunsul tau a fost ca nu se poate vedea un astfel de semnal ce este de numai 2.85 de ori mai mare decit frecventa oscoiloscopului.

Ce reprezinta acea frecventa a osciloscopului? Este frecventa unde atenuarea este de 3dB. Se poate calcula cit va fi atenuarea la o frecventa de 2.85 ori mai mare dar sint sigur ca atenuarea nu este asa de importanta incit sa nu se mai vada nimic, depinde numai de amplitudinea semnalului de 200MHz.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

da... cam la un an-doi după ce hi-end şi-a schimbat numele în elforum :)"2" din coadă e al doilea lui cont. asta comparând posturile lui "pisoiu" cu cele ale lui "pisoiu2", zic că sunt aceeaşi persoană: stilul e la fel, cu diferenţe mult prea mici. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări