cavit Postat Aprilie 14, 2016 Partajează Postat Aprilie 14, 2016 Castigul sau paguba cu sistemele astea offgrid depinde de alegerea acumulatorilor sunt articole care spun ca agm sau gel sunt sacrificial designs, Am vazut in ultima vreme ca s-a revenit la designul ala clasic tubulare cu lichid cu un design minimalist pentru a fi cat mai ieftine. din cate am incercat eu asta e si optiunea mea, acum sunt pe tubular flooded. Ongridul........ sistemul fara aplicatii multe ongrid arata ca un copac fara frunze. cei care gestioneaza sistemul asta doresc orice altceva deacat sa mearga tara bine. Am facut o cerere de informare catre ANRE in acest sens. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Aprilie 15, 2016 Partajează Postat Aprilie 15, 2016 ,,Consider ca nu merita ." La momentul actual investitia in asa ceva daca esti racordat la retea nu este rentabila.Daca ai si alte surse alternative( apa curgatoare-asta ar fi the best-,energie eoliana)poate,dar strict cu panouri solare nu se merita.Din cauza preturilor panourilor,acumulatorilor,invertorului ,pur si simplu nu este rentabila solutia aceasta decat ca hobby sau in locuri izolate unde costurile de conectare la retea sunt imense .Astept sa fiu contrazis cu argumente. Link spre comentariu
lucian_v Postat Aprilie 15, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2016 Stimate domn, nimeni nu va va contrazice. Motivul pentru care sunt oameni ce fac aceste lucruri, deasemenea si motivele pentru care eu pun aceste intrebari aici, nu au nici o legatura cu economia sau cu rentabilitatea in termeni de bani Link spre comentariu
loleksibolek Postat Aprilie 15, 2016 Partajează Postat Aprilie 15, 2016 (editat) Imi cer scuze pt poluarea topicului dar vad prea multi incantati de ideea de a-si pune minunea de panouri solare cu gandul ca ,,s-au scos".Daca e sa compar cu ceva asta ar fi similara cu boomul declansat de panourile radiante,am vazut zeci carora le spuneam ca e o sarlatanie rentabilitatea lor iar acum le au prin debarale si si-au montat centrale pe gaz.Panou solar si acumulatori am si eu dar doar pt un iluminat de rezerva si facut nu din necesitate ci ca hobby.Inca o data imi cer scuze,daca o faceti ca hobby e ok,succes. Editat Aprilie 15, 2016 de loleksibolek Link spre comentariu
lucian_v Postat Aprilie 15, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2016 Nu este nici o problema interventia dvs, poate citesc oameni care credeau ca e rentabil economic. Eu in nici un caz nu am in minte rentabilitatea economica Link spre comentariu
morocanosul Postat Aprilie 15, 2016 Partajează Postat Aprilie 15, 2016 ,,Consider ca nu merita ." La momentul actual investitia in asa ceva daca esti racordat la retea nu este rentabila.Daca ai si alte surse alternative( apa curgatoare-asta ar fi the best-,energie eoliana)poate,dar strict cu panouri solare nu se merita.Din cauza preturilor panourilor,acumulatorilor,invertorului ,pur si simplu nu este rentabila solutia aceasta decat ca hobby sau in locuri izolate unde costurile de conectare la retea sunt imense .Astept sa fiu contrazis cu argumente. Sunt de acord,nu se justifica investitia decat in cazul ca esti departe de retea....acumulatorii au o viata destul de scurta,panouri...etc,se merita in zonele rurale,unde nu ai posibilitatea conectarii la o retea... Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 16, 2016 Partajează Postat Aprilie 16, 2016 Desi nu au o justificare strict economica, au o mai mare importantanta decat asta si nu e doar un moft e o necesitate. De ce vor oamenii sa mearga pe Marte motivul e acelasi cu ala din care se muta la sat sau chiar in salbaticie, pentru ca viata lor sa capete insemnatate, in orasele inghesuite viata unui individ aproape ca nu conteaza, omul e o fiinta complexa greu de intretinut daca viata lui aproape ca nu conteaza nu mai are nici o motivatie se alieneaza. Orice sistem intim legat de cineva are un singur efect ii confera o insemnatate mai mare. Va intrebati de ce copiii de la oras nu mai invata, e o reactie naturala la lipsa de insemnatate a fiintei lor, nici nu vor invata vreodata. Chestiile economice sunt relative, pretul depinde de masa productiei si pana la urma e dictat de cerere. Resursa primara lumina solara e cea mai raspindita si e utlizabila si in afara pamitului preactic volumul in care poate fi folsita in jurul Soarelui e mult mai mare deacit volumul Pamintului insusi nu asta este limitarea ci tehnologia actuala. Sistemele de genul asta ongrid au o valoare sociala deosebita in sensul ca cresc insemnatatea fiecaruia in cadrul societatii si consolideaza cumva sentimentul apartenentei la o societate. Inafara de asta nu aduc nici un fel dezazavantaj tehnic sau economic ba dimpotriva. Sa fii capitan pe barcuta ta, sau sa ai constiinta apartenentei la o flota, dar nu ca sac de cartofi aruncat prin fundul vreunei cale ca atunci sac de cartofi ramii. Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Mare dreptate ai, nu trebuie privit totul prin eficienta, randamente si costuri minime pentru ca nu suntem masini. Am avut ocazia, o singura data cred, in viata mea, sa fiu la carma unui vas (barca de salvare) iar acea senzatie, nimeni si nimic in lumea asta, nu ti-o poate lua! De aceea eu cred ca merita de construit acele mijloace pentru un trai si-un spirit mai bune. Link spre comentariu
morocanosul Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Oricum,daca ai posibilitati si...timp liber,merita investitia,asa ca meriti sa fi aplaudat.... Satisfactia unui lucru facut de tine....nu se masora in bani...! Link spre comentariu
lucian_v Postat Aprilie 18, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2016 (editat) Domnilor deviem discutia catre alta directie. Intre timp am mai citit pe forum, mi-am facut si ceva calcule si anul acesta targetul este sa ma mut deci hobyurile se vor incepe la anul, dar vreau sa pregatesc terenul ,asa ca revin cu intrebari mai concrete daca pot spune asa si anume: Colegul rinaldoparaipan spunea mai in urma ca un minim ar fi 6 panouri si 4 baterii si bineinteles invertor. Acum daca unele din intrabarile mele vor fi stupide va rog sa ma iertati Premise: Casa are parter / etaj si mansarda. Acoperisul evident este deasupra mansardei La parter se afla camera tehnica, unde trebuie sa ajunga totul. 1 - sa spunem ca voi avea un sistem de 14 - 16 panouri in final montate pe acoperis. Ce tip si cate cabluri trebuie sa trag de pe acum sa le am pregatite pentru a putea monta panourile? 2 - bateriile este bine sa fie mai aproape de panouri, adica le pot pune la mansarda ? 3 - invertorul banuiesc ca trebuie sa fie langa baterii? Editat Aprilie 18, 2016 de lucian_v Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 1.Cablu fotovoltaic 6mmp, 4 bucati(2 pentru + si 2 pentru -). 2.Bateriile e bine sa stea la rece, undeva la subsol sau intr-o camera tehnica.Nu trebuie musai langa panouri. 3.Invertorul, normal, langa baterii Link spre comentariu
lucian_v Postat Aprilie 18, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2016 Adica voi alimenta 8 panouri pe o pereche de cabluri si 8 pe cealalta. Am omis un detaliu important, distanta de la mansarda pana la camera tehnica este de aprox 10m, la care se mai adauga distanta pana la panouri... Daca asa e ok, atunci voi trage acum 4 cabluri fotovoltaice. Va multumesc Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 (editat) Depinde de ce tip de charger folosesti. EWS 4048 suporta 12panouri (4 stringuri de 3 in serie legate in paralel) si are puterea pe iesire de 4kW(varfuri de 8kW pt 5 sec.) Distanta de 10m e ok. Atentie, cablul e bine sa fie special pt fotovoltaice. Editat Aprilie 18, 2016 de rinaldoparaipan Link spre comentariu
lucian_v Postat Aprilie 18, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2016 Da am retinut sa fie cablu fotovoltaic. Acesti 10m sunt intre mansarda si cam tehnica, de la mansarda la tablou propriuzis vor mai fi niste metri de cablu...probabil undeva la maxim 10 pana la cel mai indepartat panou Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 totusi trebuie sa fii sigur ca aceste cabluri nu sunt cu mult mai lungi, presupun ca nu vor fi trase in linie dreapta intre cele 2 puncte, vor fi si ele pozate pe pereti cu pat de cablu, ceva in genul asta, la 48v insa nu constituie o limitare. Ar mai fi ceva sugestii: din care unele sunt si aici in sensul ca ai putea folosi un invertor ongrid pe post de charger MPPT la tensiune mare, un invertor offgrid pe post de pilot si un charger la 230v pentru bateriile alea, asta te scuteste de fire groase lungi suparatoare. Si poate functiona atit ongrid cat si offgrid. O alta varianta ar fi sa faci chargerul ala cum au facut si altii, pentru siruri de 300v si peste, sa scoata 24 sau 48 in acest caz poate fi si 24 firul gros avind 1-2m. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum