Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

eurotec eu5189

vio_gl

Postări Recomandate

sunt posesorul unui dif eurotec de 12 inch eu5189 si as vrea sa stiu cati w are rms.pe elscrie1400w ceea ce absud de mult si nu cred ca i are.daca are cineva datele lui rog sa le posteze pe forum

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vio_gl

3

• Sharky

2

• mircea888

2

• adi_0106

1

Top autori în acest subiect

Vizitator donpetru

Bobina difuzorului este in jur de 140VA, deci va suporta in regim intermitent de lunga durata o putere:P=1,5*140=210W per 8Ohmi ATAT SCOATE DIFUL TAU

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Poti sa atasezi o poza cu difuzorul Eurotech EU-5187 ??? Ce putere este trecuta pe el ? Ce dimensiuni are bobina (dimensiunile diam. x gros.). Dupa ce o sa-mi dai aceste detalii am sa-ti spun ce putere are dif-ul tau ?NUMAI BINE

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Pe difuzor este specificata o putere comerciala (1200W) care de fapt NU este calculata si nici masurata conform conditiilor agrementate de AES si alte institutii asemenea. Din detaliile constructive (12 cm diametru magnet, 2 cm grosime, 4 cm bobina), rezulta:

- Puterea aparenta a bobinei: 40VA, bobina 2 inch;

- Puterea muzicala in regim intermitent de lunga durata: 60W;

- Puterea program: aprox. 180W

Domeniu de tensiuni de alimentare a amplificatorului (recomandat):

- min. +/- 12,64VDC;

- max. +- 37,94VDC.

Puterea acustica radiata de acest difuzor plasat intr-o:

- incinta inchisa: aprox. 0,079W, SPL. max circa 82dB/W/m;

- incinta bass reflex: aprox. 0,088W, SPL max circa 84,5dB/W/m

Topologia de amplificator recomandata:

1. Intrare simpla cu iesire QuasiComplementary (o singura pereche de finali), THD tipic obtinut circa 0,08%.

2. Intrare diferentiala cu iesire QuasiComplementary sau Emitter Fllower ( una sau doua perechi de tranzistoare finale), THD tipic circa 0,01%.

NUMAI BINE

Link spre comentariu

donpetru:Cum calculezi tu puterea radiata din moment ce nu ai parametrii T/S ?Cum spui despre o bobina ca are o anumita putere cand nu stii mai nimic despre sistemul de racire, despre materialele din care e facuta? :rolleyes: Stii doar diametrul, restul sunt doar presupuneri.Sunt de acord ca nu are 1200W..dar cu restul nu.De ce recomanzi iesire cvasi-complementara, cand exista destule perechi de tranzistori complementari, de exemplu 2sc5200 si 2sa1943?

Link spre comentariu
Vizitator donpetru
Cum calculezi tu puterea radiata din moment ce nu ai parametrii T/S ?

Parametrii T/S se pot estima pe baza celorlalte cunoscute. Intr-adevar, recunosc ca exista o mica eroare, dar din masuratori practice raportate la calculele teoretice, aceasta eroare se incadreaza in +/-3%, acceptabila practic. Puterea nominala aparenta a bobinei difuzoarelor este calculata in functie de anumiti parametri ai difuzorului electrodinamic. Puterea radiata de acesta este estimata pe baza unor memoriu tehnic avand la baza algoritmi de prelucrare asemenea celor din mediile de simulare Pspace. Recunosc si aici ca pot sa apara discrepante legate de folosirea nu numai a unui anumit tip de difuzor, dar din experienta practica acumulata raportata la "n" masuratori realizate eroare de calcul este sub +/-5%, deci acceptabila practic.

De ce recomanzi iesire cvasi-complementara, cand exista destule perechi de tranzistori complementari, de exemplu 2sc5200 si 2sa1943?

Este de o recomandare care tine cont de utilizarea unei configuratii de amplificator optima pentru obtinerea unor distorsiunii minime pe un anumit tip de incinta si in stransa legatura cu un anumit tip de proiect, deci...e doar o recomandare.

:smt003

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Parametrii T/S se pot estima pe baza celorlalte cunoscute. Intr-adevar, recunosc ca exista o mica eroare, dar din masuratori practice raportate la calculele teoretice, aceasta eroare se incadreaza in +/-3%, acceptabila practic.

Pai cum ii estimezi?Parametrii TS ii masori, nu ai cum sa vezi din ochi ca factorul de calitate e atata sau ca rezonanta e la X Hz, etc etc.
Link spre comentariu
Vizitator donpetru

eurotec de 12 inch eu5189

- Puterea aparenta a bobinei: 60VA;

- Puterea muzicala in regim intermitent de lunga durata: aprox. 110W;

- Puterea program: aprox. 280W

OBS. Puterea aparenta a bobinei a fost calculata la temperatura mediului ambiant. Orice conductor Cu e-mail din care sunt realizate bobinele accepta o supraincarcare cu circa50%, deci o densitate de curent/mm patrat mai mica de aprox. de 2ori. In calculul puterii aparente a bobinei s-a considerat o densitate de curent de circa 3A/mm patrat.

Difuzoarele de provienienta "China Town", inclusiv marca Eurotec, care este o marca fabricata de mai multe firme din Asia de Sud Est, inclusiv si din Malayesia, au ca furnizor de materiale o firma din Hong Kong. Spre exemplu, firma Ungara Somogy Audio Line care produce gama binecunoscuta de difuzoare SAL, ia o parte din componente (inclusiv membrane de difuzoare), de la acel distribuitor din Hong Kong. Am inteles de curand ca firma respectiva are o firma "satelit" si in Taiwan. Difuzoarelor Eurotec au factorul de calitate in jur 0,65 (ma refer la cele cu membrana din cauciuc dedicate special dom auto). Am observat ca multi sunt tentati sa utilizeze aceste difuzoare in incinte bas reflex. Totusi, cu cateva exceptii, aceste tipuri de difuzoare se comporta mai bine in incinte inchise.

EDIT: referitor la cele spuse de radue mai jos, citez:

Doamne cate puteri pe acolo...nu e mai simplu sa recomanzi direct puterea rms ?

Puterea rms la o temperatura a mediului ambiant a bobinei de 25 grade Celsius este puterea aparenta a ei, adica 60Wrms, daca tot iti plac "W" si nu"VA". Acesta putere de 60Wrms corespunde unei densitati de curent in conductorul de Cu din care este facut bobina de 3A/mm patrat. Cum conductorul din care este realizata bobina difuzorului Eurotec are un diametru de 0,85mm se poate accepta regimuri tranzitorii de scurta durata la o densitate de curent mergand pana la 4-4,5A/mm patrat. Astfel, amplificatorul care va fi folosit pe acest difuzorul, va trebui sa aiba o putere rms nu mai mare decat puterea muzicala difuzorului si nici nu este indicat ca in regim intermitent de lunga durata curentul prin bobina lui sa depaseasca valoare coresp. unei dens. de curent de max. 4,5A/mm patrat. In cazul utilizarii acestei densitati de curent, in urma calculelor, rezulta o putere aparenta a bobinei difuzorului de circa 100VA. Din aceasta cauza am afirmat mai sus ca puterea rms a amplificatorului poate sa fie de max. puterea muzicala a difuzorului, calculata si redata initial (adica 110W).

In aceasta situatie tensiunea max. de alimentare a amplificatorului nu va trebui sa fie mai mare de +/-50VDC (maxim patru tranzistoare finale per canal).

Link spre comentariu

Doamne cate puteri pe acolo...nu e mai simplu sa recomanzi direct puterea rms ?Intr-adever, toate chinezariile sunt bune in cutii inchise...si ma refer la chinezariile genul celor de mai sus ( eurotec, yung chung etc ) deoarece toate au Qts-ul peste 0.5, pragul superior limita ( teoretic ) la care difuzorul este bun in bass reflex. Daca folosesti difuzor cu Qts peste 0.4 in bassreflex incepe sa sune a huruiala ( cu Qts-ul pana in 0.6 ) iar peste deja devine huruiala, indiferent de frecventa de acordaj. AM si eu 2 eurotecuri de 10" ( asa zisa putere de 1300 W peak ) care in incitna inchisa suna chiar foarte bine, dezavantajul fiind spl-ul care la 1 w este in jur de 80-83 dB; in bassreflex este o huruiala totala si atat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări