Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

electromotion amplification

medone

Postări Recomandate

As dori sa va prezint ceva vorbarie despre sursa de alimentare fiind convins ca aceste vorbe va ajuta  in a intelege cit de importanta este sursa de alimentare intr-un amplificator.

Orice amplificator poate fi descris ca un modulator de curent pentru sursa de alimentare. Asta inseamna ca o sursa curata, bine gindita in final este aplicata la difuzorului ( prin acel transformator adaptor de inpedanta numit transformator de iesire) si curentul prin difuzoare este facut sa creasca si sa descreasca exact sincron cu semnalul de audiofrecventa. Este usor de vazut ca orice anomalii la sursa se vor transmite si in final semnalului muzical, inrautatindul. Sursa trebuie sa fie de calitate si sa ineplineasca unele conditii:

1. Sa nu aiba ripple. Prezenta lui se manifesta prin Hum de 100Hz, deci o filtrare proasta. Trebuie marita capacitatea sau schimbat condesatorul

2. Sa  aiba o impedanta de iesire foarte mica. Cind amplificatorul tinde sa consume un curent mai mare tensiunea tinde sa scada. o impedanta mare a sursei numita si sursa "FLOPPY" creeaza variati ale semnalului muzical.

Pentru a asigura o impedanta mica de iesire se folosesc transformatoare cu sectiune adecvata puterii consumate si condensatoare cu capacitati mari. Amplificatoarele cu tuburi beneficiaza de bobine de filtrare numite "chokes" care permit o micsorare a condensatorilor de filtraj.

Unul din cele mai importante aspecte este de fapt ca impedanta de iesire variaza cu frecventa si pot apare efecte sonore ciudate care pot schimba "pitch- ul"

3. O alta conditie care trebuieste indeplinita este asigurarea unei impedante mici pe calea de masa a amplificatorului. Dupa cum stim curentul circula circular si calea de intoarcere de la difuzor prin transformatorul de iesire trece de fapt prin condensatorul de filtraj. Aceasta esplica de ce calitate sunetului depinde de un bun circuit de masa si in final de calitatea ultimului condensator din filtraj.

Calea de semnal aferenta masei este aleasa cit mai mare (groasa). Condensatorul de filtraj (ultimul) este parcurs de semnalul audio, el  trebuie sa fie calitativ foarte bun de ex polypropylena metelizata.

El are doua roluri unul de filtraj si al doilea decuplaj.

Voi continua daca va fi necesar

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• medone

38

• zal

7

• THOMAS

6

• adigh

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am cautat sa fac ceva foarte simplu si ieftin asa cum se cerea pe piata.

Schema este foarte simpla si nu stiu daca merita discutii. Vom vedea

Pentru preamplificatorul universal pentru MM. CD, MIC, AUX, comutabile prin comutator este o clona dupa Shure model M65.

Din lipsa de spatiu si fiind necesar amplificatorul pentru casti este facut cu Mosfet-uri in clasa A. Este foarte bun calitativ si simplu inacelasi timp.

Le voi posta mai tirziu

EL34 - PP.bmp

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Am disparut mai mul;t timp de pe acest forum, nevoit datorita specialitati mele de baza,care imi aduce banii, dar ramin un pasionat al lucrului cu lampi.

Aici avem o controversa foartec acuta cu privire la simplul sistem de " loudness ". Adica mai precis unii cred in el si vor sa-l utilizeze iar altii spun ca nu ar fi necesar pentru ca la amps cu tuburi nu mai este nevoie si ca ar modifica in sens negativ sunetul. Evident vorbim de folosirea lui la nivele mici de sunet adica la acel sunet de noapte tirzie, cum i se mai spune. As dori sa cunosc si parerea voastra referitor la aceasta mica " batalie ".

Sa auzim numai de bine

Link spre comentariu

La orice amplif se poate folosi corecţia fiziologică. Dacă place sau nu e altă discuţie, dar dacă puţometrul de volum are priză ptr aşa ceva, de ce să nu i se lipească cîteva piese în plus?

Link spre comentariu

Stiu ca orice amp poate avea si folosi orice tip de corectie: fiziologica sau de ton. Intrebarea - este oportun sa fie folosite la amps cu tuburi?

Vedem ca multi fabricanti au renuntat la aceste corectii. De ce credeti?

Link spre comentariu

Depinde , am incercat unele amplificatoare cu aceasta corectie fiziologica si uneori era eficienta dar depinde de pozitia prizelor si eficienta difuzoarelor, cred ca fiind un test subiectiv, ramin doar parerile...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pentru PP UL cel mai bine se potrivesc Hammond 1650P sau 1650H , de preferat P , cu Ua 460V .H1645 este la limita ca putere suportata .Pentru rezistentele serie cu G2 se recomanda 820..1000 ohmi .Loundness nu prea mai foloseste nimeni .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Stiu ca orice amp poate avea si folosi orice tip de corectie: fiziologica sau de ton. Intrebarea - este oportun sa fie folosite la amps cu tuburi?

Vedem ca multi fabricanti au renuntat la aceste corectii. De ce credeti?

Prezenta si/sau folosirea unor corectii, numite impropriu "fiziologice", accentueaza frecventele joase (sau le atenueaza pe cele inalte), pentru a compensa neliniaritatile urechii umane, care percepe slab frecventele joase la nivele scazute ale puterii.

------------

De ce am spus "numite impropriu fiziologice"? Deoarece fiziologic (deci, normal dpdv al organismului uman) este sa nu se auda corect frecventele joase!

------------

Amplificatoarele cu tuburi se descurca mai bine la nivele mici, in comparatie cu cele solid-state, in ceea ce priveste basul.

Aceasta poate fi una dintre cauzele lipsei corectiilor la amplificatoarele cu tuburi.

Pe de alta parte, cu cat amplificatoarele sunt mai spre clasa high-end, cu pretentii, se aplica cutuma audiofila, care spune ca sunetul trebuie sa treca nealterat/nemodificat de la intrare spre iesire (straight wire with amplification). Prezenta acestor corectii ar fi de prost gust si descalificanta pentru pretentiile audiofile.

Practic, fiecare persoana aude in felul sau si asculta la nivele diferite de putere, in variate momente ale zilei/noptii.

Daca cineva simte nevoia acestor corectii, ce treaba au ceilalti? Folositi-le sanatosi! Sunt urechile, amplificatoarele si placerile/nevoile voastre!

Personal, consider ca ar fi culmea sa urmez un trend in care nu cred, fie ca-i vorba de moda prezentei sau absentei corectiilor...

Pentru cei care construiesc amplificatoare pentru altii, la comanda: cel mai cinstit ar fi sa intrebe clientul ce doreste si sa se conformeze; pentru show-uri, demonstratii, fiecare constructor poate face ce doreste el...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Corectia "Loudness" sau fiziologic pe limba noastra, amplifica pina la aproape de jumatatea cursei potentiometrului, frecventele joase si inalte, in detrimentul mediilor care ramin nemodificate.

Un fel de mini eq in "V".

Link spre comentariu

Toti aveti dreptate, dar asta nu inseamna ca razboiul dintre cei care agreaza corectia fiziologoca si cei care nu s-a incheiat.

Este adevarat ca totul se rezuma la "ce ne place sau cum ne place" de aceea constructorii iti dau posibilitatea sa cuplezi sau sa decuplezi aceasta corectie.

Nu am ajuns la ninelul care sa imi permita sa dau sfaturi in "audio pe tuburi", dar va pot relata ca am avut la reparat un amplificator care costa nou peste $75000 si avea instalat un reglaj de loudness in 10 trepte, 9 trepte spre dreapta si o treapta spre stinga, treapta care de fapt il scotea din functiune. Deci unii il mai folosesc, mai sofisticat, piese mai multe si de calitate extra.

Lasind lauda de sine as vrea sa intilnesc pe citiva impatimiti ai tuburilor. Eu vin in aceasta vara in tara, in jur de 25 iulie, in Bucuresti si ii voi cauta pe cei pe care ii voi gasi.

citind dupa ce am postat, am descoperit ceva greseli, scuzati-ma.

Link spre comentariu

Am neglijat sa va spun tipul amplificatorului de care vorbeam mai sus, El se numeste TS833MK si este un monoblock de putere 75W de la AAD (American Acustic Development).

Nu l-am gasit ca pret dar proprietarul a confirmat ca impreuna cu boxele face cam $75000, sau facea ca este mai vechi., adica ar avea cam 3 ani. Eu unul nu inteleg aceste preturi, poate ca merita.

Eu nu vad sau mai bine zis nu aud nicio diferenta intre sunetul redat de cel foarte scump si unul asemanator cu acleasi tuburi, dar facut de mine. Poate sunt subiectiv.

Intradevar se aude foarte bine, orice ai cauta in neregula nu poti gasi, singura neregula, zic eu, este pretul, dar daca iti permiti totul este in regula

Link spre comentariu

Am construit un atenuator de volum cu 24 pozitii (rezistoare) la care am scos 3 prize experimentate auditiv pentru o corectie loudness acceptabila in mod subiectiv apoi am masurat variatia de atenuare/accentuare pentru aceste situatii si de acea unele situatii pot fi corelate pentru o concluzie oarecare dar nefacind nicio masuratoare rezonabila, pot intelege pozitia talibana a iubitorilor de pareri proprii...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări