Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

electromotion amplification

medone

Postări Recomandate

Cautind in schemele mele mai vechi am gasit:

1. potentiometrul de joase are valoarea de 500K

2. cel de inalte are valoarea de 250K

3. C1 = 0.47uF/400V

4. R16/330 ohmi nu este suntata de nici un condesator, amplificare era suficienta si fara

5. R1 = R4 = 33K sau 39K in schema sunt cu semnul intrebarii, nu am circuitul fizic in mina

6. R5 = R8 = 3K3

7. C3 = 15nF si C2 = 220pF

8. R3 = 10K

Acestea sunt valorile reale din baxandal

In acest caz nu mai corespund nici limitele inferioara si superioara pentru bass si inalte

Scuze pentru neconcordanta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• medone

38

• zal

7

• THOMAS

6

• adigh

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da,se pot realiza corectoare de ton  si preamplificatoare cu MOSFET,dar recomandabil ar fi ca MOS-urile AD de mode Depletion sa fie utilizate in mod sarcina activa si mai putin ca mod amplificare prin "imbogatire",incomparabil mai bine s-ar comporta mosurile AD de mod Enhancement

având în vedere această precizare (dacă este citită cu atenţia cuvenită) realizăm cum se poate proiecta un  baxandall echipat cu potenţiometri de valoare mică 50K-100k.

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

medone să fii sănătos şi la pungă gros !gata, dispar din acest subiect (devenit caraghios).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

având în vedere această precizare (dacă este citită cu atenţia cuvenită) realizăm că se poate proiecta un  baxandall echipat cu potentiometri de valoare mică 50K-100k.

Da d-le @valderama eu am testat citiva ani in urma cu 100K in aceleasi conditii cu Mos si rezultatele au fost foarte bune.

Apoi avind o cantitate mai mare de pot. 500K am preferat sa-i folosesc

Avantajul folosirii acestui tip de baxandall este ca fiind alimentat cu tensiune mare (250V - 300V ) si nu mai este necesara tensiunea de 6.3 V, circuitul functioneaza rece, iar functionarea este remarcabila, nu are pic de zgomot, eu  cind il folosesc sunt multumit

Voi posta schema adevarata 100% fiind foarte simpla ca si acum 50 de ani (atunci cred ca nu erau mos-uri de inalta tensiune)

Imi cer scuze daca v-am enervat sau distrat cu bilbielile mele dar nu credeam ca se cere o asemenea acuratete. Voi fi mai atent pe viitor.

Link spre comentariu

doctore agiţi apele fără temei(altceva nu prea ştii)

valderamo, te comporti exact ca un copil. Cum apare unul nou pe forum trebuie sa sari tu sa-i arati cine e ''seful haitei'' si sa te folosesti de toate tertipurile pt a-l defaima. Cu atitudinea asta a ta, infantila, niciodata nu o sa poti avea respectul comunitatii si nu o sa-ti pui in valoare cunostintele. La un moment dat vei fi izolat si nimeni nu va vrea sa aiba de-a face cu tine. Probabil nu te-ai intalnit niciodata cu vreo carte de psihologie si nici nu ai avut contacte cu comunitatea. Iti recomand o ''doza'' de psihanaliza @ Sigmund Freud, poate reusesti sa-ti intelegi inconstientul.

App de initiatorul topicului, @medone , afla ca e printre cei mai buni electronisti care i-a avut Craiova. Eu sunt plecat de 15 ani de acolo, dar, nume precum Medi, Mircea Geica, Liviu Cercelaru, Marian Filitza, Eugen Bolborici si multi altii vor ramane mereu in istoria orasului si printre electronisti. Sunt nume care merita respect pt ca oamenii astia au inteles cu adevarat electronica, au pus in practica cunostintele teoretice acumulate in timp si, foarte important, i-au ajutat si pe altii sa priceapa tainele acestei meserii. Din cati electronisti (buni) am cunoscut personal nu am gasit niciunul care sa afiseze o atitudine de superioritate, sa priveasca ''ca de la etajul 10'' pe altul. Toti sunt oameni normali si care stiu sa intretina o conversatie, egal la ce nivel, fara sa tina cont de studiile sau experientza practica a interlocutorului. Uite, in Germania, cunosc ''varfurile'' , ca sa spun asa, in domeniul asta. Majoritatea au studii post universitare si n-am observat la niciunul vreo urma de arogantza. Nume ca Gerd Reinhöfer, Rudiger Walz, Karl Knopf, Rainer Baule, Peter Draheim sunt cunoscute in comunitatea electronistilor de aici, sunt oameni de caracter cu o experienta vasta in electronica.

Link spre comentariu

Off-topic!

-Mircea Geica....coleg de generatie cu mine....

- Eugen Bolborici...proful meu de materiale electrotehnice la Liceul Industrial Energetic...

....der_doktor,ai deschis cutia amintirilor!

Scuze lui medone,pentru off-topic....

Link spre comentariu

Cu atitudinea asta a ta, infantila, niciodata nu o sa poti avea respectul comunitatii si nu o sa-ti pui in valoare cunostintele. La un moment dat vei fi izolat si nimeni nu va vrea sa aiba de-a face cu tine.

Daca rasfoiesc topicuri vechi cu diverse proiecte, aproape ca nu gasesc unul al carui initiator sa nu aduca multumiri userului Valderama pentru sfaturi sau pentru o schema propusa ptr. realizare.Atunci unde este adevarul vizavi de afirmatia citata?

Adevarat ca stilul acid fara multa gargara nu este agreat , mai ales de cei care prefera gargara.

Ar trebui scuze de OFF dar oricum 99% din topic este OFF. Restul este o schema Baxandal...am spus doar adevarul.

Link spre comentariu

Posted Image Posted Image Zic si eu ...o fi mai bine asa ?!

Off ...Doktorul are dreptate si ma face sa cred cu comvingere ca exista clar, direct proportionalitate intre om si umbra pe care o face acesta!

Editat de romicap
Link spre comentariu

Posted Image Posted Image Zic si eu ...o fi mai bine asa ?!

Off ...Doktorul are dreptate si ma face sa cred cu comvingere ca exista clar, direct proportionalitate intre om si umbra pe care o face acesta!

O protectie cu diode zener pentru intrare de mos-uri este binevenita, nu in toare cazurile este necesara, aici de exemplu acest corector care a pricinuit destule discutii nu este chiar la intrare, mai este

un mic preamplificator adaptor de impedanta si mixer. Deci supratensiunile pe intrare de tip electrostatic nu pot apare, deci diodele nu isi au rostul.

Resitenta de 47K propusa este prea mica. Experimental a fost aleasa de 1M6.

Link spre comentariu

medone ,ma ei la misto cu rezistente de 1M6 in poarta mosului ala (R9) !?...am deja senzatia ca te dai lebada prin chiuvete... la lebada trebuie lac mare nu chiuveta!

Editat de romicap
Link spre comentariu

medone ,ma ei la misto cu rezistente de 1M6 in poarta mosului ala (R9) !?...am deja senzatia ca te dai lebada prin chiuvete... la lebada trebuie lac mare nu chiuveta!

D-le esti liber sa experimentezi, nu-ti iese, mai fa o data, eu nu sunt popa sa faci precum zic, iar "misto-ul" este exact situatia in care intelegi sa te exprimi.

Acum am vazut, de regula diodele se monteaza in opozitie una fata de alta pentru ca supratensiunile pot fi pozitive sau negative fata de masa.

Vorba lui @valderama, totul a devenit asa caraghios

Link spre comentariu

Ce valori au acele diode zener si pentru ce sunt puse ?

Daca sunt puse ca protectie la supracomanda pe intrare atunci vine una intr-un sens si cealalta in sens invers. Nu prea vad rostul unei asemenea protectii.

Daca sunt puse pentru a obtine tensiunea de 87,7V a portii tranzistorului atunci inseamna ca sunt deschise. Caz in care rezistenta lor dinamica e prea mica si va taia semnalul de intrare.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Probabil pentru colorarea mai "dulce" a sunetului , tensiunea de zgomot a diodei fiind chiar pe intrare se combina amalgamatic cu semnalul intru cresterea armonicilor pare care sunt bune spre deosebire de cele impare (si nr 13 este impar) care sunt rele. Sa fie bine ca sa nu fie rau!!!

Link spre comentariu

Gate-Source Breakdown Voltage: +- 20V

Deci in consecinta trebuie sa aiba valori mai mici ca +- 20V

Uzual poate fi de 15V, 16V, 18V, dar inca o data nu au nicio legtura cu sunetul (SEMNALUL), sunt acolo numai pentru protectie dar nu in felul desenat, sunt montate in opozitie una fata de alta.

Ce spune fabricantul deapre LND150:

"The LND150 is a high voltage N-channel depletion mode (normally-on) transistor utilizing lateral DMOS technology. The gate is ESD protected. The LND150 is ideal for high voltage applications in the areas of normally-on switches, precision constant current sources, voltage ramp generation and amplification."

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări