Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

electromotion amplification

medone

Postări Recomandate

Un amplificator hibrid: corector de ton cu MOSFET-uri si final cu 12ax7, 12au7, PP, 25W, cu EL34, iar iesirea cu Hammond

Amplificator cu hibrid, cu tuburi si corector de ton cu mosfet LND150 este o realizare a anilor 2013

Are o schema clasica de PP cu EL34 si un corector de ton cu doua mosuri cu canal N, depletion mode. Acest tip de mos se apropie foarte mult  in functionare de tuburi electronice.Eu folosesc chiar finale cu mosfet si transfotmatoare de iesire incercind sa ma apropii cit mai mult de functionarea celor cu tuburi integral.

Folosind corectorul cu mos nu am sesizat nicio diferenta fata de un corector realizat integral cu tuburi.

Ambele au impedanta mare de intrare, au zgomot mic (la mos este foarte mic, chiar insesisabil de urechea umana) si o alta serie de asemanari

post-245209-0-20111500-1460383385_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• medone

38

• zal

7

• THOMAS

6

• adigh

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un amplificator hibrid: corector de ton cu MOSFET-uri si final cu 12ax7, 12au7, PP, 25W, cu EL34, iar iesirea cu Hammond

Amplificator cu hibrid, cu tuburi si corector de ton cu mosfet LND150 este o realizare a anilor 2013

Are o schema clasica de PP cu EL34 si un corector de ton cu doua mosuri cu canal N, depletion mode. Acest tip de mos se apropie foarte mult  in functionare de tuburi electronice.Eu folosesc chiar finale cu mosfet si transfotmatoare de iesire incercind sa ma apropii cit mai mult de functionarea celor cu tuburi integral.

Folosind corectorul cu mos nu am sesizat nicio diferenta fata de un corector realizat integral cu tuburi.

Ambele au impedanta mare de intrare, au zgomot mic (la mos este foarte mic, chiar insesisabil de urechea umana) si o alta serie de asemanari

Da,se pot realiza corectoare de ton  si preamplificatoare cu MOSFET,dar recomandabil ar fi ca MOS-urile AD de mode Depletion sa fie utilizate in mod sarcina activa si mai putin ca mod amplificare prin "imbogatire",incomparabil mai bine s-ar comporta mosurile AD de mod Enhancement,eu am utilizat aceste tranziastoare in amplificatoare chiar hibride in adevarata definitie a acestor amplificatoare si anume ar fi vorba de BS107 si chiar BS170A.

Cu un BS107 si un KT88 se poate realiza un SE de 15W de toata frumusetea.

Caracteristicile MOS-urilor AD de mode Depletion sau de mod Enhancement sunt oarecum asemanatoare cu o familie de caracteristici ale unei pentode,ca sunet daca sunt utilizate in preamplificare nu prea are importanta dar va dau dreptate in ceea ce priveste un etaj final cu bipolari sau MOS si transformator de iesire ca modulatoare de curent.

Imi place amplificatorul si va asteptam si cu ceva documentatie,bineinteles daca nu considerati ca este ceva clasificat,totusi trebuie sa tineti cont ca este un forum al electronistilor,iar poze putem gasi cu zecile de mii pe net dar scheme care mai si functioneaza...mai rar.

Multumesc!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Va multumesc d-le Lazaroiu, pentru raspunsul la obiect  pe care mi-l dati.

In legatura cu Mosfet-urile care dintre ele se comporta mai bine nu as putera sa va contrazic - aveti dreptate din punct de vedere al simularii dar practic urechea mea nu a sesizat nicio deosebire in sunet 

daca folosesti enhancement sau depletion mode. Noi aici preferam depletion mode pentru ca, parerea noastra este ca s-a adaptat mai bine, din punct de vedere al cistigului si al zgomotului, zgomot care practic nu se aude (cu urechile noastre). Este evident ca vazind tone de scheme si teorii despre tuburi este foate greu sa fi original 100% fiind fara doar si poate influientat cit de cit. Toti incercam sa fim cit mai originali si citeodata si reusim

Saturatia apare la imbinare spre stinga si noi suntem interesati de curbele pentru tensiunea negativa de gate - depletion mode

Acest LND150 poate opera si in enhancement mode cu positiv "bias".

post-245209-0-26426000-1460390360_thumb.gif

Link spre comentariu

Va multumesc d-le Lazaroiu, pentru raspunsul la obiect  pe care mi-l dati.

In legatura cu Mosfet-urile care dintre ele se comporta mai bine nu as putera sa va contrazic - aveti dreptate din punct de vedere al simularii dar practic urechea mea nu a sesizat nicio deosebire in sunet 

daca folosesti enhancement sau depletion mode. Noi aici preferam depletion mode pentru ca, parerea noastra este ca s-a adaptat mai bine, din punct de vedere al cistigului si al zgomotului, zgomot care practic nu se aude (cu urechile noastre). Este evident ca vazind tone de scheme si teorii despre tuburi este foate greu sa fi original 100% fiind fara doar si poate influientat cit de cit. Toti incercam sa fim cit mai originali si citeodata si reusim

Corect si frumos spus referitor la originalitate!

Va marturisesc ca in perioada lunga din viata mea in care am fost "contaminat" cu microbul electronici am trecut mai mult sau mai putin prin diverse faze,daca pot spune asa,in ceea ce reprezinta aceasta pasiune: au fost ani foarte multi in care am construit zeci de amplificatoare cu tuburi pe vremea cand in Romania numai cine avea acces (si stim noi cine avea acces !) la aparatura occidentala de firma iar noi cei pasionati construiam fel de fel cu mijloacele ce le aveam la indemana,dar si atunci originalitatea isi spunea cuvantul....,a urmat perioada cand construiam amplificatoare cu tranzistoare (nu le mai stiu numarul!) fascinat fiind de simplitatea lor si de puterile mari ce se puteau obtine simplu comparativ cu amplificatoarele cu tuburi,a urmat perioada cand a trebuit sa-mi rotunjesc veniturile obligat fiind de intretinerea copiilor mei prin diverse scoli norocos fiind ca venise vremea discotecilor si cererea era foarte mare pentru asazisele puteri de sute sau chiar o mie de watti,puteri care nu m-au "lasat sa mor",si acum mai am o putere de 2X600W cu IGBT-uri,are un sunet fantastic si o stabilitate foarte buna,...ca sa nu mai vorbesc de hibridele STK4048II,STK40**... sau fainele integrate TDA7294..,

uite asa a trecut timpul,copii sunt la joburile lor fiecare iar eu la jobul meu, insa acum am revenit le vechea dragoste: tuburile electronice,iar daca utilizez o proiectare asistata cu ajutorul acestui acest aparat nemaipomenit de simulare,asta nu inseamna ca nu stiu ce fac,mai mult decat atat eu nu vad asta decat o extensie a creionului si hartiei milimetrice de altadata si nu pot intelege niciodata atitudinea unor colegi de forum exprimandu-si atata aversiune fata de simulare,acum ,cand simulari se fac de la domeniul agricol,medicina si pana la spatiul cosmic !?

(aversiune=Sentiment de antipatie sau dezgust față de cineva sau de ceva; repulsie; scârbă).

Si stiti ceva ?...intotdeauna in realitate vor fi rezultate mult mai bune decat in simulare si asta pentru ca eu imi aleg conditiile cele mai rele in ceea ce priveste tolerantele componentelor pasive,transformatoare, insa modele pentru tuburi in cele mai multe cazuri sunt modele generate pe tuburi reale.

Eu ajut colegi de forum cu solutii tehnice functionale fara NICIUN folos material,in schimb cei care construiesc si poate uneori se inspira din ce am postat eu sau cei ca mine pe aici,despre o parte dintre ei vorbesc,va asigur ca au castiguri materiale de luat in seama si bravo lor,felicitari...,dar un minim respect si un pic de onestitate ar trebui sa aiba si fata de noi cei care construim si altfel nu neaparat la modul pragmatic BAN/BAN .

that is all

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Ce pot sa va spun - pot sa va spun ca semanam foarte mult, pe undeva am avut un drum similar, cu toate ca eu in disperarea mea de a avea parte de cea mai buna aparatura de masura am hotarit acum 23 de ani sa plec din tara si sa-mi vad visul cu ochii. Cu toate ca lucram la IIRUC Bucuresti filiala Craiova si aveam cele mai bune conditii de munca, atit in dotare cu mijloace de masura din cele mai bune, cit si ca technologia  de intretinut, am ales sa plec pentru a le avea peersonal. Ceea ce am si facut.

A fost perioade cind se cereau Echouri Digiale cu memorii, amplificatoare pentru tot felul de muzicieni discoteci, de toate felurile, sisteme de antena colective. Apoi citiva ani am lucrat pentru taxi -aparate de taxat, statii de emisie( echiparea masinii ).

Toate acestea intradevar nu m-au lasat sa mor de foame, dar am putut pleca cu destui bani, din aceasta activitate.

Mai mult timp aici in Canada nu am avut posibilitatea sa construiesc ceva. Abia in 2001 am pus bazele unei mici afaceri im domeniul industrial, mai pecis reparatii si intretinerea echipamentelor de electronica de putere si control. I cadrul acestei mici afaceri " Electromotion Technology Inc " am inceput din nou constructia de amplificatoare cu tuburi la comanda

Si uite asa a trecut vremea si m-as cam intoarce acasa (mai am casa in Romania, de fapt am venit in fiecare an ). Sper sa ne cunoastem si fizic.

Link spre comentariu

Si uite asa a trecut vremea si m-as cam intoarce acasa (mai am casa in Romania, de fapt am venit in fiecare an ). Sper sa ne cunoastem si fizic.

Cu mare placere si va doresc bafta multa in tot ce intreprindeti!

P.S mai am si acum doua ecouri electronice realizate din acea vreme: unul digital cu memorii si unul cu BBD /DTS asta-i analogic cu linie de intarziere de tipul MN3005 sau MN3008,ca sa nu spun de o parte mecanica de la un neterminat ecou cu capete magnetice si endless tape :rade:

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am lucrat si eu cu acele MM3005/3008.

Mai aveam si unele mai slabute tip PTC, PT 2398/2399, Pentru rezultate mai bune trebuia sa fo;osesti mai multe.

Cred ca am si acum vreo 30 de buc.

Link spre comentariu

Nu prea mi-au placut BBD-urile, erau cam pretentioase, am folost mai mult PTC, tip PT2398

De vreo citeva ori am folosit BBD de tipul MM3005 si inca unul in combinatie care nu il mai tin minte. Vremuri de demult, am mare placere sa imi aduc aminte

Link spre comentariu

@medone,

Inteleg ca asta e un topic in care se prezinta un amplificator.

In mod normal cind cineva prezinta un amplificator prezinta si o schema nu doar o poza cu exteriorul.

Link spre comentariu

Voi prezenta si scheme, numai ca trebuie sa iau legatura cu propietarul actual al amplificatorului si sa cer acordul.

Are si el o participare la realizarea lui spunindu-mi cum si ce trebuie sa faca. Nu grozavenii dar are o participare pe care nu o pot neglija.

Iar daca nu este de acord pot sa va prezint ceva mai general, nu in amanunt.

Link spre comentariu

Va dau citeva date tehnice despre componentele de baza.

Transformatorul de retea este un Hammond 272JX, 286VA, 2x300Vac, 350 mA, 6.3V/8A. A fost modificat pentru un curent anodic mai mare. Modificarea s-a facut in atelier specializat de bobinat transformatoare. S-a recurs la aceasta modificare la cerea clientului. Tot atunci s-a renuntat la infasurarea de 5V ac de filament pentru tubul rdresor, ne mai folosit ca redresor.

Redresor Si cu punct median plus filtru cu 2x390uF/500V, Tensiunea anodica DC= 420V in gol si 400V dc in sarcina la 4 X 36 mA BIAS, cu EL34, 4 bucati imperecheate. Tensiunea de grila ecran este de 385 V dc

Urmeaza un stabilizator de tensiune cu mai multe trepte de tensiune care alimenteaza defazorul  cu tubul 12AU7si primul etaj de amplificare cu 1/2/12AX7

In fata cu posibilitatea de eliminare din functionare se gaseste un corector ton tip Baxandall realizat cu 3 tranzistori pe canal tip MOSFET, ch N, TIP LND150 - intrare pe repetor al doilea ca amplificator cu retea de reactie negativa tip Baxandal, iar ultimul tot repetor pentru o mai buna adaptare cu etajul urmator

Mai este echipat cu un amplificator pentu casti echipat cu mosfet-uri care functioneaza in clasa A.

Transformatoarele de iesire sunt tot fabricatie Hammond tip 1650F- Push Pull - Ultra Linear de 25W, 7.8K, 4/8/16 ohms.

Sunetul este foarte deosebit, clar, cu bass si inalte cit cuprinde, iar cind cuplezi si corectorul trebuie sa pozitionezi potentiometri de bass si inalte undeva pe la ora 2 - 3 (14 si 15)

Pe panoul frontal se gasesc cele doua pot. de volum si un fel de VU-metru rezultat dintrun mic analizor de semnal audio. La cererea clientului.

Sus in dreapta se pot vedea cele doua pot. de ton.

Nimic nu este inscriptionat. La cererea clientului.

Are aproape 3 ani si este folosit aproape zilnlic cel putin o ora si functioneaza ireprosabil.

Amplificatorul poate lucra si in regim de trioda facind conectarea grilei ecran la anod sau nu prin  comutator mecanic din interiorul carcasei.

Cam atit. Daca sunt intrebari va stau la dispozitie. Astept confirmarea pentru schema

vreau sa rectific curentul de bias este la 42mA, nu la 36mA

Link spre comentariu

Foarte corecte aceste date oferite de dvs iar alegerea transformatorului Hammond 1650F imi comfirma un lucru important si anume ca majoritatea amplificatoarelor PP cu EL34 sint construite gresit (cele HI-FI ) alegindu-se impendante cuprinse intre 3400-5200 ohm. Lucrez la un PP tot cu EL34 cu o tensiune anodica de 480v  un bias de 40mA Ug2=435v si pentru aceasta am testat mai multe impendante inclusiv variante PSF-uri ,am gasit optimul pentru 8100 ohm unde distorsiunile sint 1%/ 35w, probabil pentru PSF ales de dvs puterea este in jur de 25w pentru THD<1%

Va felicit pentru acest amplificator, intreaga abordare este serioasa si temeinica

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări