franzm Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 Nu mai tin minte daca accepta plata si din cont paypal, poate ne confirma cineva care a mai luat Da Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 Daca tot e un proiect public si toata lumea ar putea sa se bucure de el cand va fi gata, daca se doreste, eu as fi dispus sa contribui cu o anumita suma la cumpararea componentelor pentru punerea in teste a prototipului As mai avea disponibil niste finali IRFP, luati ca sample acum cativa ani de la Vishay, ar mai fi si niste prefinali MJE150xx Asta numai daca autorul e de acord Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 27, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2016 Pai n-am nimic impotriva Am completat putin schema: Ceva valori la superdioda; protectie porti mosfeti, mi s-a parut mie mai interesant cu transil bidirectional de 12V, sunt ieftine si-s mai bune ca zenerele; plus puteri notate pentru rezistente ( sper sa nu-mi fi scapat ceva ), cele ce nu au notat nimic in acest asens pot fi 0,25W sau poate chiar 0,125, oricum pentru momentul cand se va putea trece la proiectarea cablajului, o sa intocmesc o lista completa de capsule pentru toate rezistentele ce pot fi SMD si voi nota pe desen in dreptul fiecareia. Deocamdata asta ar fi schema ce vreau sa o pun in simulator zilele astea daca o sa am timp, sa vad cam ce se poate obtine cu ea, iar ulterior vedem ce tranzistori SMD alegem pentru partea din fata, ar fi bine sa avem si modele spice pentru ei ca sa pot simula, o sa caut si astea tot eu ( fireste ca sunt deschis la sugestii ). Link spre comentariu
alex mm Postat Aprilie 27, 2016 Partajează Postat Aprilie 27, 2016 (editat) Am incercat un cablaj ,partial cu partea de putere Editat Aprilie 27, 2016 de alex mm Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 28, 2016 Partajează Postat Aprilie 28, 2016 Pai n-am nimic impotriva Perfect ! Dupa sarbatori fac un pachet si ti-l trimit Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 29, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Am pus schema in simulator cu valori si toate cele: https://www.mediafire.com/?fuca5sd2egpnwt1 Pun link catre un pdf de descarcat deoarece n-am reusit sa fac un print la o rezolutie suficient de mare si se pixeleaza atunci cand se da zoom, ca sa vezi tot trebui sa dai zoom to fit, si orice print dau asa, nu are rezolutie suficient de mare. Ar fi fost misto sa aiba optiune de export imagine cu posibilitate de presetare rezolutie, dar asa... Am printat sub forma de pdf si la asta zoom-ul nu pixeleaza imaginea, deci puteti vedea valorile folosite. Momentan nu am simulat decat DC op, am dorit sa o pun in functiune asa, alte simulari azi mai tarziu sau poate maine ( daca doriti o simulare anume spuneti ). Cateva mici modificari au fost necesare fata de schema desenata in eagle: -Simulatorul nu a fost de acord cu MJE-urile din fata 2N-urilor la darlingtoanele din vas, acelasi comportament si cu modelele de la fairchild si cu ale lui Cordell ( am lasat intr-un final aproape toti tranzistorii modele de la cordell ), in schimb cu 2N-uri functioneaza ok. Nu sunt sigur ca inteleg motivul pentru care asta se intampla, pusesem MJE-urile din considerente de disipatie, cum insa vad ca in simulator se invarte pe la 50mW ( si din calcule tot cam pe acolo ar fi ), probabil si-n montajul practic tot astia pot ramane, o sa verific si in AC la cursa maxima cam care ar fi disipatia si mai vedem. -Referinta cascodei, n-am gasit TL431 in ltspice, si nici zener de 2,4, am trantit niste leduri verzi de la cordell plus 4148 inseriate cu ele si am obtinut undeva putin peste 2,5V, adica suficient. Nu sunt sigur in ce masura asta va creea diferente fata de montajul practic acolo unde referinta este 431 ( tot cam 2,5V ), nu-mi ramane sa sper decat ca daca vor fi diferente, acelea vor fi in bine. -Diodele de pe alimentari ( D5 si D6 ) am pus ce am gasit ( nici macar 1N4007 nu am gasit in librarie ), astea cica sunt ( n-am verificat pdf ), diode redresoare rapide de 400V si 1A, ar trebui sa mearga ok in simulare ( pica 0,7V pe ele ), iar la montajul practic vor fi folosite UF4007. -Am pus si R20 si R22 tot la 1k, de dragul simetriei. -Am modificat si R41 de la 330 la 300R pentru un reglaj mai bun la superdioda ( inca nu sunt sigur ca asta va fi cea finala, promit sa ma decid zilele astea ). In rest cam asta ar fi. Offset-ul se invarte udeva putin peste 400uV ( ma astept la valori ceva mai mari la montajul practic mai ales dupa echilibrul termic ). Curent de mers in gol momentan ar fi cam 35mA prin fiecare pereche de finali, mai tarziu om mai vedea ce valoare ar fi optima. Cam atat pentru moment, am confirmat functionalitatea schemei in DC, urmeaza si teste AC si eventuale optimizari ( sugestii/observatii de la oricine sunt binevenite ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2016 Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Nu inteleg cum niste componente BANALE nu se gasesc in libraria acelui soft de simulare, 1N400X, MJE, TL431 se folosesc intensiv in aplicatii diverse... Mie imi da de gindit. Marian, cind il terminati fizic, il putem testa la mine, avem un aparat hardware care face tot ce trebuie. Evident daca esti interesat. EDIT: nu uita sa pui niste bidirectionale de 12V de protectie la mos-uri, asa cum este schema, tensunea poate depasi V G-S a mosurilor si "pericol" mai ales la clipping! Nu uita nici de rezistentele de limitare din emitoarele prefinalilor pina in bidirectionale, altfel iarasi "belea". Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 29, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Mi-am pus si eu intrebarea asta insa apoi mi-am amintit ca soft-ul este creeat de LT si ca libraria este destul de bogata cat privesc produsele lor, restul... MJE-uri sunt, am pus eu si de la fairchild si de la cordell ( arhiva postata anterior ), o sa ma ocup si de diode cand o sa am timp ( si zener si redresoare ). La 431 nu exista nici macar simbol, nu stiu daca ma bag, eventual o sa incerc sa ma documentez daca exista alternativa pentru lt spice la el, oricum referinta cascodei este tot cam la aceeasi valoare, asta ar trebui sa conteze, mai ales ca in simulator nu exista deriva termica, exista insa variatii in functie de curent-ul tras de cascode, nu este insa mare deci n-ar trebui sa fie o problema. Va trebui testat cu siguranta la sange, si am spus deja ca eu nu detin aparatura sofisticata, nu refuz oportunitatea, mai ales cand stiu ca ai cu ce Link spre comentariu
cristi7521 Postat Aprilie 29, 2016 Partajează Postat Aprilie 29, 2016 (editat) Exista LT1431, simbolul are mai multi pini, trebuie sa ii legi impreuna, vezi si http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/1431fe.pdf Se pare ca cele 2 GND-uri se leaga impreuna, Coll cu V+ sunt out, Ref e referinta si Comp si Rmid raman in aer. Editat Aprilie 29, 2016 de cristi7521 Link spre comentariu
ain Postat Aprilie 29, 2016 Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Pentru LT431 se procedeaza in felul urmator (in LTSpice): - se descarca fisierul asy de aici: http://ltwiki.org/index.php5?title=File:TL431.asy - se copiaza fisierul in directorul in care se gaseste fisierul simulat - se utilizeaza directiva: .lib TL431.sub - se alege "Component" dupa care din meniu "Top directory" se comuta pe folderul in care se gaseste fisierul simulat. Model pentru 1N4004 se gaseste intre modelele Cordell. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 29, 2016 Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Nu inteleg cum niste componente BANALE nu se gasesc in libraria acelui soft de simulare, 1N400X, MJE, TL431 se folosesc intensiv in aplicatii diverse... Mie imi da de gindit. Pentru ca se gasesc pe toate drumurile. Acu sincer... voi ati folosi modele din libraria softului ? Eu nici n-as avea incredere sa le folosesc pe ala bagate la gramada din cine stie ce surse. Din partea mea, mai bine ca n-are nici un model... Pot sa mi le iau eu pe care vreau de pe pagina producatorilor. Si pana la urma daca chiar vrei sa lucrezi profesional ti le faci singur. Marian, poti pune fisierul .ASC din LTSpice sa-i fac si eu simularile ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 29, 2016 Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Mai, eu consider ca un soft de simulare, de oricine ar fi el produs, ar trebui sa contina in libraria de componente modelele spice ale producatorilor oficiali, inteleg ca nu ar fi la un tranzistor din anii '70 inceputul anilor '80, dar la cele actuale si uzuale este inacceptabil sa nu fie... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 29, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Am primit si pe mail de la Victor fisierele necesare pentru TL431, si am gasit in librarie si varianta LT despre care s-a vorbit mai sus, totusi pentru moment voi pastra simularea cu referintele din schema. Cam asa arata banda de frecvente ( -3db ) asa cum este schema acum: Mai multe nu am acum timp sa fac deoarece trebui sa plec relativ urgent, dar cand revin sau maine, umblu la compensari sa vad ce obtin. Numai bine. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 29, 2016 Partajează Postat Aprilie 29, 2016 Pune schema ca fac eu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum