hpavictor Postat August 26, 2018 Partajează Postat August 26, 2018 https://postimg.cc/image/z8luaicd9/ E simplu . Bagi semnal pe intrare spre exemplu 0 dB ( 0,775 V ) . Dupa aia vezi cum limiteaza ( hard clipping sau soft clipping ) , cand maresti semnalul pe intrare cu +1 dB , cu +3 dB , cu +10 dB , cu +18 dB . Evident , la capele benzii ( 20 Hz si la 20 KHz ) . Dar tie la ce iti foloseste , dudica a afirmat ca s-a lasat de amplificatoare ? Link spre comentariu
maxente Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Nu e nevoie sa dai cu paru. Intrebam si eu sa nu mor prost. Mersi de explicatie. Link spre comentariu
Marian Postat August 27, 2018 Autor Partajează Postat August 27, 2018 Ei lasa ca nu da nimeni cu parul, sunt doar ceva negativisme starnite de Dudi si care se rasfrang si asupra altora. Ideea este sa se elimine sau macar atenueze acea "agatare" de la clipping, si doar cu acele diode s-a rezolvat. Sigur, ar mai putea fi optimizat comportamentul la clipping, mai sunt si alte variante de protectie antisaturatie insa eu sunt multumit cum se comporta acum, daca altii interesati de proiect vor mai mult, isi pot adauga ei la schema cele dorite. Azi sau maine sau cand oi avea timp completez finalii si testez din nou, daca este in regula atunci cam asta este modulul. Link spre comentariu
Sharky Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Bun, deci era de la VAS? Ala se agata? si mosfetul doar reproducea ce primea? Buna treaba. Ce comentarii am dat erau la modul general nu gasisem vreo schema concreta. F bine ca s-a rezolvat! Link spre comentariu
Marian Postat August 27, 2018 Autor Partajează Postat August 27, 2018 Da, VAS se agata, finalii n-au cum, am explicat de ce. Ca sa confirm, cand voi completa finalii voi monitoriza evolutia tensiunii drena-sursa cu osciloscopul. Link spre comentariu
Sharky Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 (editat) Pai ajunge doar sa urmaresti semnalul din grile si te convingi de unde e hiba. Eventual elimini etajul final si pui 47k+47k ca sarcina si iei dintre ele reactia. Fenomenul se va evidentia, zic eu. Editat August 27, 2018 de Sharky Link spre comentariu
Marian Postat August 27, 2018 Autor Partajează Postat August 27, 2018 Vad ca ai o obsesie cu saturatia finalilor... Mai explic o singura data... Discut strict despre schema mea, NU ma intereseaza altele. Chiar daca portile lor ar putea fi puse la ramurile de alimentare ( deci la acelasi potential cu drenele ), totusi finalii n-ar putea fi niciodata complet deschisi ( regim liniar, ca asa se numeste la mosfeti ), datorita cerintelor Vgs tensiunea drena-sursa ar fi mult peste ceea ce un regim de complet deschis ar presupune. Numai ca portile mosfetilor in schema mea este fizic imposibil sa fie duse la ramurile de alimentare. Am 2 repetoare in emitor in fata lor, deci portile primesc minim 1,3V mai putin decat ramurile de alimentare, numai din predriveri si prefinali. Mai in fata am in VAS o cascoda pozarizata la 2,5V, chiar daca tranzistorul din VAS de dupa cascoda, s-ar satura si s-ar deschide complet, si chiar daca am ignora si caderea de pe rezistenta din VAS ( cca 150mV ), etajul final totusi nu poate fi dus la mai putin de 2,5V sub ramurile de alimentare, daca adaugi cei 1,3V din prefinali obtii undeva spre 4V ( in fapt in realitate chiar peste 4V ) tensiune mai mica in portile finalilor fata de ramurile de alimentare ( si deci fata de drene ), plus inca vreo 5-6V Vgs la curent maxim de interes, rezulta ca tensiunea drena-sursa nu poate scadea niciodata mai putin de 10V, deci repet pentru ultima oara: In schema mea finalii este fizic imposibil sa ajunga in apropierea regimului de complet deschis! Link spre comentariu
hpavictor Postat August 27, 2018 Partajează Postat August 27, 2018 Bine ca nu ai intrebat de protectie , ca ai fi aflat de ce filtrajul protectiei trebuie subdimensionat dar si o metoda unica prin care se stinge flacara dintre contacte ... Noi sa fim sanatosi . Sper ca stiti de gluma ! Link spre comentariu
Sharky Postat August 28, 2018 Partajează Postat August 28, 2018 (editat) Am zis eu, in postul anterior ca se satureaza? Eu ti-am zis ca era simplu de aflat cine afata din forma de unda din grile. Ma rog, porti. In rest stiu si eu regula de baza legata de amplificarea in tensiune la repetorul pe emitor/sursa. Eu ce am vazut in paginile anterioare a fost o schema din avion, fara valori din care abia intelegi ceva. Eu ti-am raspuns strict la : "Ca sa confirm, cand voi completa finalii voi monitoriza evolutia tensiunii drena-sursa cu osciloscopul." Adica de monitorizezi semnalul din grile se vede ca VAS agata. Daca inlaturi mosfetul si pui o sarcina artificiala si inchizi reactia iar se vede ca VAS agata. Dar nu ma supar daca explici, mai citesc si altii. Victore, nu e problema mea ca tu poate nu esti in stare sa concepi si sa executi o protectie care stinge flacara. Nu e luat in deradere o solutie care rezolva cauza si nu efectul. Bravo mie ca am realizat-o, fara sa o copiez de undeva asa cum am stiut eu mai bine! Astept (de ani buni) idei de imbunatatire , asa cum scrie in titlul subiectului respectiv. E un proiect deschis si pt oameni deschisi la minte. Si nu, nu ma laud cu asta, dar nici sa ma las luat in balon de orice troll. De comentat si spart samanta la margine blocului e plin forumul. Sper ca nu stii de gluma si iei afirmatia de buna! Editat August 28, 2018 de Sharky Link spre comentariu
hpavictor Postat August 28, 2018 Partajează Postat August 28, 2018 Inteleg exact la ce te referi , altfel nu faceam aceasta gluma . Evident ca ai dreptate , uneori nu pot concepe si nu pot intelege . E frustrarea mea . Este pentru oamenii deschisi la minte , dar as mai adauga eu , si pentru clarvazatori . Nu toti pot vedea simplitatea functionala . E vina mea si meritul tau . Evident , protectia ta este absolut OK , dar eu am felul meu personal de a te lauda pentru inventivitate si originalitate . Probabil ca eu am felul meu personal de a ma manifesta , mai atipic , dar ma reprezinta 100% . Userii care tocmai s-au invatat cu stilul meu , vor trebui sa se dezobisnuiasca . La 10K de postari voi renunta sa mai postez . Scuze tuturor ! Link spre comentariu
Marian Postat August 28, 2018 Autor Partajează Postat August 28, 2018 20 minutes ago, Sharky said: Eu ce am vazut in paginile anterioare a fost o schema din avion, fara valori din care abia intelegi ceva. In postarea asta: https://www.elforum.info/topic/114734-mosfet400-full-simetric-proiect-public/?do=findComment&comment=1699960 Am pus si schema modificata, a 2-a imagine pe care daca dai click se deschide in tab nou la rezolutie foarte mare si are toate valorile, inclusiv tipul de capsula la fiecare in parte... In fine, am completat etajul final si am testat din nou, si initial oscila la frecventa foarte mare indiferent cat de mult maream compensarile, am incercat in disperare de cauza ceva snubere locale poarta-drena la fiecare final, lipite direct intre pini, dar fara rezultat. Mi-am dat apoi seama ca problema ar putea fi transilurile, ca aveam cate una poarta-sursa la fiecare final, m-am uitat in pdf sa vad capacitatile si sunt intr-adevar mari si neliniare, am deconectat transilurile si stabilitatea a revenit. Rezultatele dupa asta au fost la fel de ok, dreptunghi si sr ok, clip ok, totul in sarcina de 4R. As mai "bibili" cate ceva, apoi testez si protectia, si apoi pun si ceva muzica pe intrare ( ca asta a mai ramas ) in timpul careia poate fac si-un clip video...ma mai gandesc. Deci in principiu faza de teste si optimizari de apropie de final. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 28, 2018 Partajează Postat August 28, 2018 Felicitari Marian ! Link spre comentariu
Marian Postat August 28, 2018 Autor Partajează Postat August 28, 2018 Multumesc Victor. Am testat acum si protectia si intervine undeva pe la 2 ohm ( de fapt putin sub ) si o face curat, deci si aici lucrurile par in regula. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 28, 2018 Partajează Postat August 28, 2018 Protectia SOA este OK , tranzistoarele MOS FET folosite de tine au o rezerva SOA exceptionala : 3A la 90V / bucata !!! Evident , la 25 grade Celsius . Link spre comentariu
Marian Postat August 28, 2018 Autor Partajează Postat August 28, 2018 Am testat si cu muzica din laptop si mixer, pe o boxa de 8ohm/12in, se aude foarte clar si foarte tare, chiar si spre maxim sunetul ramane placut, iar la volum mai redus e....beeeeton Facusem si un clip video cu telefonul insa la volum mare in boxa, microfonul telefonului vad ca distorsioneaza destul de rau, deci n-are rost sa-l pun. Cam asta a fost totul dupa parerea mea. O sa finisez schema si apoi ajustez cablajul la varianta finala de schema si le pun aici. In ceea ce priveste amplificatorul, o sa urmeze plantarea a 2 placi noi dupa ce refac stocul de componente, apoi realizarea alimentarii finale, aici inca nu sunt 100% sigur dar tind catre varianta cu traf de retea, nu mi-as mai bate capul cu o sursa in comutatie, dar vedem... Protectia pentru boxe a ramas in asteptare de mult timp, cred ca o sa renunt la varianta cu uC din simplul motiv ca softul ma depaseste in totalitate, sunt prea multe chestiuni pe care nu le stapanesc oricat am incercat ( in special intreruperile ), si este prea tarziu acum sa mai invat programare, o sa ma orientez catre o varianta mai simpla analogica, dar iarasi...mai vedem. Momentan singura certitudine exceptand modulele, este carcasa pe care o voi comanda la momentul oportul la colegul @cristinel_bm, si radiatoarele care vor fi cele de la TME ( am link pus undeva inapoi, nu mai stiu unde ). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum