Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Promit sa o fac atunci cand reiau testele pe modul, nu stiu cand va fi asta precis, nu ma mai grabesc, modulul este functional si stabil termodinamic, de aici mai sunt doar finisaje.

Momentan nu mai testez nimic pana nu ma pun la punct cu valorile de condensatori pentru compensari.

Link spre comentariu

LA mosfeturi SR-ul se duce dracului in curenti mari.

ASa ca exemplu, vei vedea ca daca ai o sarcina mare, gen 100 ohmi sa ai un SR si cand scazi la 2 ohmi SR-ul sa scada si el, cu toate ca VAS ramane in SR constant, dar rezistenta de 100R din grile limiteaza incarcarea capcitatii de pe comanda portii.

Valorile sunt alese pt exemplificarea fenomenului, nu spun ca in realitate se intampla asa, trebuie incercat!

Link spre comentariu

Pai e simplu, pt Id mare, ai nevoie de un Ugs mai mare, iar in grile ai o capacitate. Cu cat cresti R cu atat creste constanta de timp.

Se paote testa experimental. Urca capacitatea la 1k, masoara SR cu 100R si apoi la 2R si vezi ce variatie mare ai.

LA VAS nu umbli.

Link spre comentariu

La 100R probabil nu are influenta.

Dar la 470R eu pun pariu ca vei vedea diferente inter 8R si 2R sarcina.

SR-ul etajului final e strict legat de viteza de comanda a portii. Si nu e tot una cand prin poarta ii dai Ugs cat pt 3A si alta e cand ii dai pt 10A.

Ugs va fi mai mare=> durata de incarcare creste.

Fa experimentul sa te convingi.

Sau nici nu masura SR. Da-i 200k in gol vezi ce amplitudine ai si apoi leaga o sarcina de 8ohmi, vezi cum se duce in jos.

Crede-ma m-am izbit deja de astea. Nu de alta dar porcariile alea de mosfeturi laterale sunt f naravase si au nevoie de rezistente mari in grila.

La 100R nu cred ca ai probleme.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am mai facut azi ceva teste cu ajustari la compensari.

Am ajuns intr-un final la compensare miller clasica, 33p pe fiecare ramura, si 100p baza-colector la predriveri, cu care am masurat putin peste 50V/uS, si o limita de banda -3db undeva spre 400khz.

Dreptunghiul arata foarte bine acum, au disparut acele mici oscilatii la fronturi ( asta a si fost principalul motiv pentru care am ramas momentan la compensare miller ).

Stabilitatea se mentine si la 22p la cmiller, si SR-ul este evident mai bun.

Singura chestie care nu-mi place este ca la clipping mai agresiv tinde sa se... "agate" si sa devina zgomotos, mai cu seama la dreptunghi, si nu se rezolva din compensari, nu sunt sigur incotro sa umblu acolo.

Nu ca ar fi o problema, ca nu am de gand sa ascult la clipping agresiv, dar parca... parca e neterminat asa...

Sunt deschis la idei.

PS: Si la compensarea TPC este stabila insa nu reusesc sa elimin complet oscilatiile de pe fronturi la dreptunghi fara sa sacrific prea mult din SR.

PS2: Am promis lui Victor masurarea pe osciloscop a generatorului meu, am gasit peste 250V/uS la amplitudine maxima setata la generator, si un rise time sub 100nS.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Dacă te stresează faza cu ramasul agățat la cliping poți sa pui un limitator la întrare, limitator ce generează un soft camping la cit vrei tu.

Cel puțin unele din amplificatoarele care au asa ceva sint considerate ca suna plăcut. 

Pt inspirație poți sa cauți ceva scheme NAD de prin anii 75-85. Am văzut într-una din schemele alea un circuit destul de fain implementat dar nu-mi mai amintesc exact numele. Era parca cu finali 2n3055.

Link spre comentariu

Vezi daca nu cumva e de la mosfet. Comanda sau poate el se agata si oscileaza urat de e comandat prea brusc.

Nu uita ca intri cu el in saturatie, zona aia e neliniara.

Daca rmai la dreptunghiular sub saturatie ce se intampla?

Poate nu reusesti sa il inchizi destul de repede, pt ca nu ai de unde tensiune de comanda.

DAca ai alimenta separat, daca iti e la indemana. Rezolvi ceva?

Editat de Sharky
Link spre comentariu

5 hours ago, Sharky said:

Daca rmai la dreptunghiular sub saturatie ce se intampla?

Daca sub clipping te referi atunci am spus deja ca dreptunghiul arata foarte bine.

Etajul final la cum este acum configurat ( cu 100R in poarta si cu 100p baza-colector la predriveri ) are un potential foarte bun la SR.

Cu 18p la Cmiller am masurat real aproape 100V/uS...

Ceea ce tu numesti "saturatie" ( complet deschis ), la mosfeti se cheama de fapt regim liniar ( denumirile regimului de functionare sunt inverse fata de bipolari ), si la schema mea este fizic imposibil de atins, in fapt nici macar nu se poate apropia de zona aia datorita alimentarii etajului VAS cu aceeasi tensiune fata de etajul final. Etajul VAS nu poate duce intrarea etajului final la mai putin de minim 2,5V fata de ramurile de alimentare datorita cascodelor, apoi finalii mosfet mai au inaintea lor si 2 repetoare bipolar, plus Vgs-ul lor... Deci clipping-ul are treaba strict cu etajul VAS, etajul final doar il reproduce. 

Soft clipping-ul s-a rezolvat cu o sugestie de la Victor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări