Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Leco etajul final este cel de la SARA-2016 dar etajele dinainte sunt cu totul altceva. Poti sa-l consideri triplet. Masuratoarea am facut-o cu QA401. Cu osciloscopul  n-am reusit sa imi dau seama cu precizie, doar puteam banui ca este foarte mare, de ordinul miilor. Masuratoare s-a facut pe bornele amplificatorului iar reactia negativa culege semnal de acolo, dupa bobina.Acest damping factor foarte mare conjugat cu cabluri de 6mm si boxe Dynaudio Focus 220-ii pot sa-ti spun ca nu prea mi-a placut, parca boxele erau stranse de gat. O sa revin la varianta clasica, cu reactia luata inainte de bobina.

later edit: Victore ai intuit bine, sau poate stiai de undeva dar acum am experimentat si eu pe pielea mea ca damping factor-ul in exces, overdampingul se poate sa nu placa la ureche. Este de cercetat pe tema asta.

Editat de Trigger102
Link spre comentariu

Sunt diverse soluții tehnice .

Ai folosit una dintre ele ...

Orice soluție tehnică folosită conține un anume procent de compromis , care poate fi perfect pentru un anume scop audiofil sau din nefericire se poate obține contrariul , prin neadaptarea anumitor parametri la condițiile reale de exploatare .

Nu e simplu , dar nici greu .

Potriveala audiofilă este o știință și o artă , luate simultan !

Link spre comentariu
8 minutes ago, Trigger102 said:

Leco etajul final este cel de la SARA-2016 dar etajele dinainte sunt cu totul altceva. Poti sa-l consideri triplet. Masuratoarea am facut-o cu QA401. Cu osciloscopul  n-am reusit sa imi dau seama cu precizie, doar puteam banui ca este foarte mare, de ordinul miilor. Masuratoare s-a facut pe bornele amplificatorului iar reactia negativa culege semnal de acolo, dupa bobina.Acest damping factor foarte mare conjugat cu cabluri de 6mm si boxe Dynaudio Focus 220-ii pot sa-ti spun ca nu prea mi-a placut, parca boxele erau stranse de gat. O sa revin la varianta clasica, cu reactia luata inainte de bobina.

later edit: Victore ai intuit bine, sau poate stiai de undeva dar acum am experimentat si eu pe pielea mea ca damping factor-ul in exces, overdampingul se poate sa nu placa la ureche. Este de cercetat pe tema asta.

Te astept pe la mine cind ai timp, masuram cu true rms cu 5 digiti.

O reactie "smechera" este pre/post inductor, eu am preferat pre inductor.

Oricum inductorul e din sirma f f groasa.

Dai un semn cind vrei sa vii.

Spor!

Link spre comentariu

O  dezvăluire :

Impedanta sarcinii ( în cazul nostru 8 ohmi ) împărțit  la amplificarea etajului final ( spre exemplu 30 dB ) oferă o informație groso-modo despre valoarea orientativă a damping factorului intern ...

Desigur , contează și valoarea raportului intre amplificarea in bucla deschisă și amplificarea in bucla închisă ( aici apare degradarea DF in funcție de frecvență ) și modul de realizare fizica ... dar acele amănunte pot fi neglijate datorita importanței buclei de reacție negativă globală .

Asta ca devenim ontopic și  să puteți calcula DF în cazul schemei lui Marian .

Link spre comentariu

Mda , se poate lua splitat reacție separată în AC , diferită față de cea responsabila pentru DC (Luxman  BetaDuo ) și in modul extins , split încă o dată  în bucla de reacție AC pentru compensarea buclei de reacției negativă globală și bucla de compensare specifică a etajului final .

Pare complicat , dar e extrem de  simplu .

Din nefericire , performantele finale nu cresc la infinit ...

Asta e , câștigi 5% aici , 5% dincolo , 8% la intrare , 10% la VAS etc .

Nu cred că se poate obține o diferență semnificativă a performanțelor , spre exemplu de la simplu ( 100% ) la dublu ( 200%) prin folosirea a unor reacții meșteșugite  .

Ele nu pot schimba topologia inițială !

Scuze de offtopic .

Să revenim la amplificatorul lui Marian !

Link spre comentariu

Pentru aceeasi tipologie exista solutii diverse. De ex. pentru ceva asemanator cu acest proiect s-a ales gain-ul de 43db, reactia fiind de doar 6db parca. (impedanta de intrare fiind cum se poate intui ,mult mai mare ca valoare, permitand o adaptare foarte usoara cu potentiometru sau etajul anterior). Compensarea e un miller de valoare mica ,fiind realizata cu capacitatile parazite ale tranzistoarelor si cablajului . Superdioda e realizata doar cu un termistor nepus pe radiator  si un semireglabil. Finalii sunt inteligent alesi  ca  amplificare/imperechiere(tot fet-uri verticale) si polarizati / incalziti ca sa nu mai treaca din deriva pozitiva in cea negativa.  Numarul pieselor folosite pentru a tine in frau aceasta varianta , surprinzator e pe sfert cat se foloseste in acest proiect. (stapanirea cunostintelor la alt nivel a permis acest lucru). 

p.s. Am citit review-ul de la dm120 semnat de un necunoscut  si totusi a sesizat lipsa profunzimii sau a unei scene reduse. La solutia de mai sus , aceste aspecte sunt la polul opus, si exista un review semnat de un  nume greu din industria hi-end. (i-mi scapa acum)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări