Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Intr-un final am reusit sa strapung portile tuturor finalilor, nu s-a lasat cu fum ca aveam limitare, dar nici bine nu le e:rade:

Renuntarea la zenerele din porti a fost o greseala, una pe care n-o voi mai repeta. 

Fie pun zenere de 12V fie poate chiar transiluri bidirectionale ( daca gasesc la sub 20V ), ori eventual 2 zenere anti-serie ca sa am si off bun.

Culmea, a patit acelasi lucru ( s-a strapuns poarta ) si mosfetul din superdioda... Nu mi s-a intamplat niciodata sa ard superdioda, dar na, e un inceput pentru orice :rade:

E frustrant pentru ca lucrurile mergeau spre bine, reusisem sa stabilizez schema cu varianta originala de compensare.

Alte teste dupa ce oi comanda alti finali si voi face asa cum am sugerat Sharky, montand initial o singura pereche,

apoi cand pun la punct schema, montez si pe ceilalti.

Deci pauza momentan...

Link spre comentariu
Acum 52 minute, Marian a spus:

Fie pun zenere de 12V fie poate chiar transiluri bidirectionale ( daca gasesc la sub 20V ), ori eventual 2 zenere anti-serie ca sa am si off bun.

Buna ziua, am gasit eu, daca de astea e vorba :)  http://www.adelaida.ro/bzw06-10b-dio-dioda-supresoare-bidirectionala-600w-12v.html

L.E. daca link-ul se considera reclama il sterg imediat..

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Nu s-a sters nimic pe nedrept si nici nu se va restaura vreun post cu tente evidente de scandal.

Parca am mai scris o data ca sa discutati la subiect.
Eu sunt ca ceasca, ori la subiect, ori la canal!

Acu Marian, ce sa ii faci, is curios totusi cum de s-a intamplat.
A ramas cumva VAS alimentat din filtru RC de pe alimentari in timp ce finalul s-a dus cu alimentarea in jos?
Se intampla, n-ai ce face.

PS Eu si pe sursa mare am o limitare grosolana, un bec de 100W in primar pe care o suntezi cu un intrerupator, cand e cazul.
Licarirea becului spune multe.
Evident nu ajung aici decat dupa ce am pus toate lucrurile la punct pe sursa limitata.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Adrian nu comand de acolo dar in principiu ai inteles corect.

Uite o varianta la TME:

https://www.tme.eu/ro/details/tgl41-12ca-dio/diode-transil-smd-bidirectionale/diotec-semiconductor/tgl41-12ca/

Sharky nu din cauza alimentarii s-au strapuns portile, cel mai probabil in urma insistentelor mele pe clipping agresiv in sarcina pentru ca vroiam sa-l fac mai stabil. 

Oricum nu mai conteaza de ce, se intampla, asa e cand incerci sa combini o bucla deschisa mare cu o compensare pretentioasa, nu-i prima oara cand o fac, si nici nu-i prima oara cand pana la urma tot ca mine iese :) 

O sa-mi iau masuri de precautie mai ferme ca sa evit si alte pagube.

Link spre comentariu

E chiar mai potrivit transilul asta smd pentru placile dvs, se integreaza in peisaj :da , si cred ca am inteles si de ce nu comandati de pe Ade.., de la 5 lei bucata, la 5 lei aproape 10 bucati de la tme e o diferenta.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Nu-i vorba de asta, pur si simplu am un istoric destul de bogat de comenzi la TME, si nu am avut niciodata probleme de nici un fel, e o chestiune de incredere.

Paradoxal, nu voi folosi transil smd, tocmai ca nu se incadreaza in placa fara improvizatii, am pus deja in comanda alaturi de finali noi si alte repere, si niste transiluri THT de 12V ( variante THT la cele din link-ul de mai sus ). 

PS: Renunta te rog la "dvs".

Editat de Marian
Link spre comentariu

Am dat-o in bara cu potrivirea smd deci :rade: . Cat despre exprimarea cu "dvs.", nu stiu, asa mi se pare corect/civilizat. Eu am abia 20 de ani si experienta si cunostinte in electronica nici 10% din cate ai.... tu? Mi se pare ciudat sa ma adresez asa :).

In fine, aici se discuta despre Mosfet400, nu mai deviez de la subiect, mai spun doar ca un astfel de topic in care se prezinta proiectarea unui amplificator sau a oricarui montaj de la 0, cel putin mie mi se pare foarte util, deci +1 de la mine pentru asta si succes in continuare!

Link spre comentariu

Finalii s-au distrus din cauza lipsei polarizării superdiodei .

Nu este un eșec , ci o lecție .

Toți pățesc asemenea incidente ...

Bancul de test trebuie să aibă obligatoriu limitatoare de curent  pentru etajul final și limitatoare la valori diferite ale curentului pentru etajul de intrare + VAS .

Link spre comentariu

Aha, Marian spunea ca s-au strapuns portile si de aia credeam ca au incasat-o cu prea mult Ugs, dar in regim normal.

Cu superdioda e clasic si mai spectaculos. :D

DAca ai stii cat de naravas e quadul ala din proiectul comun echipat cu lateral alfet, aiaiiaai. Sa vezi acolo cum o ia razna din mai nimic.

Sau cum se agata de cate o alimentare ca asa il apuca. Nici finalii nu-s cei mai stabili.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Totusi de ce va complicati cu scheme instabile ? Este bine stiut ca o schema cu stabilitatea pe muchie de cutit produce distorsiuni mari de tip burst, distorsiuni care apar pe fenomenele tranzitorii si care sunt extrem de greu de evidentiat cu un aparat de masura dar care deranjeaza urechea. Produc un sunet obositor, greu de urmarit a la long, care te fac sa reduci putin cate putin volumul.

Mirajul, fata morgana a electronistului de audio o reprezinta cifrele cat mai bune, cifre care fura intelepciunea electronistului si il imping sa subcompenseze in speranta obtinerii unor cifre cat mai favorabile. Rezultatul ? Nu de putine ori circuitele sunt la limita stabilitatii cu consecinte asupra fiabilitatii si a sunetului.

Este mult mai bine, mai sanatos sa ai o schema supracompensata decat una subcompensata. E mai sigura si suna net mai bine.

Link spre comentariu

Orice amator stie fie si macar superficial, de stabilitatea intrinseca a compensarii clasice Miller, pe care daca o combini cu o supracompensare BC la prefinali/predriveri, stabilizezi cam orice schema oricat de naravasa. 

Unde e farmecul in a obtine ceea ce oricine altcineva poate? Si de ce mi-as pierde timpul cu o schema atat de complexa daca as anula aproape toate beneficiile cu supracompensare?

Inca nu este cazul sa recurg la masuri asa drastice, nu ma preseaza nici macar timpul. 

Sharky, finalii nu s-au ars din cauza superdiodei, nici nu aveau cum, superdioda cand s-a defectat a limitat deschiderea maxima la cca 3,5V, mult sub ce este nevoie pentru polarizarea etajului final de aici. A fost invers, strapungerea portilor finalilor a provocat strapungerea portii superdiodei, si asta nu avea cum altfel sa se intample decat cu pulsuri tranzitorii prea mari de tensiune in poarta la testele in sarcina. Drena-sursa nu s-au ars niciunul, nici nu aveau cum, exista limitare de curent prin fiecare in parte. Diodele transil vor preveni strapungerea portilor pe viitor.

Victor nu ma apuc sa fac o sursa speciala doar pentru punerea in functiune a acestor module.

Cel mult as putea alimenta prin niste surse de curent constant simple, dar nici asta nu cred c-o voi face, ar trebui radiator/radiatoare suplimentare mari sau foarte mari, si n-as rezolva problema prezentei conzilor de 2200uF pe placa, ce pot acumula ei insisi la tensiuni asa mari, suficienta energie pentru a strapunge finalii in caz de esec. 

O sa fac ceea ce am facut si pana acum si m-a servit.

PS: Sper ca e de acord toata lumea ca nu eram obligat sa fiu atat de transparent cu testele astea, puteam foarte bine sa postez ceva doar dupa ce am pus totul la punct, si toate discutiile astea filosofice n-ar mai fi avut loc. Am facut-o pentru a invata si altii din experienta mea, asta nu inseamna ca sunt masochist sau arogant, pot oricand sa devin mai opac daca este cazul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări