Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Marian

Postări Recomandate

Acum 1 oră, franzm a spus:

Pentru rezerva. Ca sa nu apara probleme cu sarcini dificile.

Corect, eu ziceam in ideea in care rezerva asta o ai deja din compensare.

Evident, ca e mai bine sa integrezi intrarea ca sa nu ii dai semnale mai rapide decat poate sa duca, ca sa nu introduci distorisiuni cauzate de SR.

Dar asta nu tine de stabilitate.

Link spre comentariu
50 minutes ago, Sharky said:

Sau varianta 2, daca ai bobina pe iesire, cam greu sa urci f sus in frecventa. Nu stiu exact cati uH folosesti.

Asa este, am masurat capatul de banda dupa bobina ( 1uH masurati ) si cu 8 Ohm sarcina, e clar ca bobina a contribuit la o limita de banda mai jos decat in simulator.

Nu e bine sa lucrezi obosit, iti scapa chestii elementare cum e asta... la naiba :)

PS1: Nu pot edita prima postare.

PS2: Daca ar fi simplu de optimizat o schema asa complexa, n-ar mai avea farmec.

PS3: Osciloscopul are port USB unde pot stoca pe stick oscilogramele, dar o sa fac si poze acolo unde e cazul, asa pentru credibilitate.

Editat de Marian
Link spre comentariu

M-am apucat sa fac alimentarea cu traful ala toroidal de 42Vca:

001.jpg

Am folosit 2 diode F12C20 recuperate de pe la surse ATX, am unit anozii si am obtinut astfel cate 2 diode in paralel, cu o capsula am facut plusul si cu alta minusul.

Conzi am cate 10mF+4,7mF in paralel ( adica vreo 14,7mF pe ramura ) pe fiecare brat, am folosit si cate un 4k7/3W pentru descarcarea lor.

Am alimentat si am gasit +/-57Vcc, adica doar cativa volti peste ce aveam cu celalalt traf.

As fi preferat macar +/-60-65Vcc dar nu am de unde asa ca testez cu ce am si apoi cand voi avea alimentarea finala om vedea.

Am pus varful sondei osciloscopului la clestele de masa si am conectat asa la masa de alimentare, si aceeasi poveste ( de data asta poze pentru credibilitate ):

002.jpg

003.jpg

Ala e zgomotul de care m-am tot plans.

Am pus pamantarea la masa de alimentare de la traf si ( clestele ala mai mare ):

004.jpg

005.jpg

Zgomotul nu dispare de tot dar se atenueaza mult. 

Dar nu-mi explic de ce se intampla asta, n-am desfacut oscul sa verific dar n-ar trebui ca clestele de masa al sondei sa fie legat la pamantarea de la mufa de alimentare?

Si asa cum am spus am pamantare in toate prizele si la toate prelungitoarele, deci n-ar trebui ca acel efect sa aiba loc insasi prin clestele sondei?

Mi-am zis sa totusi sa alimentez osciloscopul fara pamantare, si culmea:

006.jpg

007.jpg

Zgomotul dispare complet fara pamantare pe masa de la traf.

Wtf?...

Link spre comentariu

Marian, pune in paralel pe electrolitici cite in 2,2uF/100Vcc nepolarizat.

Vezi si ground lift fata de impamintare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am pus dar n-au efect, nici snuberizarea diodelor nu are nici un efect. 

Nu-mi explic de ce cu pamantarea conectata la osciloscop am acel zgomot de retea ( ca purtatoarea e la frecventa retelei ).

Probabil vre-o bucla de masa sau ceva de genul, alta explicatie nu gasesc, poate aveti voi?...

Link spre comentariu

Eu in toate filmarile mele, NU am impamintare la osciloscop si nici la generator. Singura impamintare este data o singura data la masa amplificatorului, atit!

La cele cu traf le-am facut si ground lift, la cele cu SMPS fara ground lift.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 7 minute, Marian a spus:

Am pus dar n-au efect, nici snuberizarea diodelor nu are nici un efect. 

Nu-mi explic de ce cu pamantarea conectata la osciloscop am acel zgomot de retea ( ca purtatoarea e la frecventa retelei ).

Probabil vre-o bucla de masa sau ceva de genul, alta explicatie nu gasesc, poate aveti voi?...

Ce sa fie ??? Buclă de "masa " prin impamintare .

Link spre comentariu

Ok deci am presupus corect.

In fine, am rezolvat pe asta.

Mi-am zis sa vad si ce riplu as avea in gol ( 4k7 pe ramura ) pe alimentare ( o sa testez indata si cu ceva sarcina ):

pic_0_4.png

Am improvizat si un filtru LC cu o bobina de filtru EMI de 2x9,5mH, si inca 2 conzi de 4.7mF:
001.jpg

pic_0_5.png

Pun si ceva sarcina si revin.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Am pus si cate 10R pe fiecare ramura, si am acum:

001.jpg

Riplul:

pic_1_3.png
pic_1_5.png

Ar trebui sa fie ok pentru ceva teste pe amlif, oricum nu voi merge cu sarcina atat de sus ( am masurat in primar 530W trasi din retea ), ma intereseaza teste de functionalitate si ar trebui sa am probabil minim 2x50Vcc, dar asta maine cand poate si reteaua o fi mai buna, ca acuma e cam mica ( nu stiu de ce ), oricum am de lucru putin pe modul inainte de alte teste.

Dar macar alimentarea e ok si stiu ca sa alimentez oscul fara pamantare, deci tot am rezolvat ceva.

Link spre comentariu

Marian, cu bobinele EMI nu faci nimic in DC.

Mai bine baga 20-30 spire pe cite un miez de pulbere metalica, separate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vroiam sa vad daca e vreo diferenta la zgomotul ala in gol suprapus peste riplu ( nu e ), nici macar riplul in gol n-a fost redus, voi renunta la filtru pastrand doar conzii suplimentari si o sa am undeva spre 19mF pe ramura. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marian a spus:

Nu e bine sa lucrezi obosit, iti scapa chestii elementare cum e asta... la naiba :)

PS1: Nu pot edita prima postare.

PS3: Osciloscopul are port USB unde pot stoca pe stick oscilogramele, dar o sa fac si poze acolo unde e cazul, asa pentru credibilitate.

Io ti-am zis ca o sa dureze.

Aia zice Leco cu practica, cand lucrezi de nspre mii de ori acelasi lucru, nu iti mai scapa chestii elementare nici macar in somn. :)

Dar baiul ca de nu le repeti, imediat le uiti.

Cel mai important e sa faci totul odihnit, cu rabdare si atentie. Altfel o piesa arsa si depanarea defectului iti poate lua ore bune, timp in care puteai face ceva productiv.

Tot timpul cu protectie de curent paan te asiguri ca nu oscileaza si nu o ia razna. Doar apoi pe sursa mare.

Ma rog, tu ai o configuratia stabila, sa faci asta cu quadu si in maxim 10minute se lasa cu artificii.

Baga un post cu schema si ce mai vrei sa scriu, ca editez eu.

3. Important e sa gasesti o metoda eficienta si utila de a transgera informatia. Cel mai important e sa iti fie tie cat mai comod, sa nu stai ore intregi sa pierzi vremea.

ASta tu trebuie sa o gasesti.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări