Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Poza cu semnalul treapta in care se masoara slew-rate-ul nu cred ca este ceruta de Dudikoff ca lipsa de incredere in comunicarea cifrei masurate de catre Marian, ci banuiesc ca are un substrat mai fin. Slew-rate-ul se masoara fara filtre, practic de lasa amplificatorul salbatic, neprotejat in fata unui semnal foarte agresiv, semnalul treapta. Pe langa valoarea cantitativa a slew-rate-ului se poate face o analiza de tip calitativ asupra formei de semnal dreptunghiular.

Link spre comentariu

Pai da , are relevanta SR-ul ca valoare internă absolută și cam  atât .

Extern alaturi de THD ( fază și amplitudine  conform seriei Taylor ) contează doar IMD ( exemple clasice fiind  CCIR + SMPTE ) , dar asta este o altă discuție , de un alt nivel .

Dacă devine publică , iar se trezește peste niste ani un user oarecare să ofere lecții Moka pe Elforum :) .

Deja nu e cazul să se mai repete faza cu ovus și galinaceele ...

Multe informații tehnice trebuie să rămână confidențiale , se poate observa de ce .

Restul no comment .

Elforum are de pierdut .

Link spre comentariu

Dudi, las-o mai moale nene.
Si repeta-ti zicala. Ca e valabila si pt tine la cat scandal ai facut aiurea de-a lungul timpului si vad ca te bagi iar.

Crezi ca a lui Zal a mers din prima perfect? Crezi ca nu a facut reglaje? A desenat o schema si gata, a mers ceas din prima, nu mai ai ce imbunatati la ea.
Altfel LM3886 nene, face mai bine ca a lui zal, e mai protejat e stabil, putine piese, etc.

Stai sa prezinte omu tot.
L-ai platit din bani grei si acum il iei la rost ca nu e gata proiectul?
Cand are timp il face si gata. N-ai tu frica ca o sa puna poze cu toate cele.
Stie si el de ce teste sa faca, nu trebuie sa ii spui.
Momentan a spus clar, il testeaza grosolan: oscilatii, stabilitate termica a pieselor.
Orice om cu scaun la cap face asta, nu ii da in goarna din prima si apoi se mira ca se arde.
Incet si cu calm, asa ai timp sa observi fenomenele, nu arzi piese, eviti frustrarile.

Si nu, Victor nu a facut un proiect tzeapa.
El a proiectat ceva mocca, asa cum e, bun sau rau, n-a cerut bani de la nimeni.
Ca Sorteh s-a oferit sa il execute si a luat niste bani e alta poveste, dar ce treaba are Victor cu asta?
De aveti ceva de impartit cu Victor cauta-l in privat, cere-i o adresa si mergi cu bata peste el.
Cred ca atata asteapta... :D

Am mai zis, forumul nu are vreo responsabilitate intre ce intelegeri fac userii intre ei.
Evident ca nu toleral subiecte de tip tzeapa, dar nici scandal inutil.
Va rog luati legatura cu autoritatile, noi nu putem face nimic. 
Proiectul a fost tzeapa, ce pot eu sau Vasile sa facem? Admitem asta, dar mai mult de atat?
Asa vom sterge orice urma de scandal sau provocare pe tema asta.

Ca sa fiu mai explicit.
In continuare vreau discutii concrete despre Mosfet400, nu despre cum merg altele, Sara, ZAL, reglaje dupa Vbe si tzepe date.
Nu mai poluati topicul.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Chestia cu SR e o poveste, care trebuie spusa complet.

Unu la mana te intereseaza SR-ul final, adica la ce folos ca ampliful are SR f mare daca tu nu poti beneficia de el din motive de stabilitate.
Sau altfel, daca e stabil asa cum e rapid, de ce sa il mai castrezi?

Pe de alta parte cand masori fara filtru de intrare/iesire evidentiezi stabilitatea in sine si fenomenele din spatele lui.
Sublieniez filtru de intrare. Pt ca restul de filtre fac parte din bucla de reactie, din compensare, ele fac parte din amplif!
Le fel cum fac parte piesele folosite!

Aveti rabdare, in mod sigur Marian le va prezenta pe toate. Dar intai sa il puna la punct si apoi sa puna varianta finala.
Eu sunt convins ca ampliful merge bine, dar intotdeuna se poate mai bine si sunt sigur ca la asta lucreaza acum Marian.
Se vede aici clar seriozitatea abordarii, nu doar simulezi, ajustezi si gata merge.

Acu repeti acelasi proces in viata reala, pasul 2.

Si cu cat simularea a fost facuta corect iar implementarea practica e aproapiata cu atat pasul 2 e mai simplu.
Cam asta e ideea.

Link spre comentariu

Revin cu vesti sa zicem mixte.

Am facut un set de simulari comparative intre compensarea originala de 100p si cea modificata la 200p, iata rezultatele ( ca sa se lamureasca efectele ).

Bucla deschisa la 100p

001_-_Bucla_deschisa100p.png

Bucla deschisa la 200p

002_-_Bucla_deschisa200p.png

Bucla inchisa la 100p

003_-_Bucla_inchisa100p.png

Bucla inchisa la 200p

004_-_Bucla_inchisa200p.png

Dreptunghi 10khz, 100p

005_-_Dreptunghi_10khz100p.png

Dreptunghi 10khz, 200p

006_-_Dreptunghi_10khz200p.png

SR 100p, masurat cu condul de 220p de pe intrare decuplat, si semnal preluat inaintea inductantei de pe iesire

007_-_SR100p.png

SR 200p masurat in aceeasi conditii

008_-_SR200p.png

SR-ul scade de pe la 54V/uS la putin peste 42V/uS, deci cu aproximativ 12V/uS, ramane totusi decent.

THD1, 1W, 100p

009_-_THD1_1_W_100p.png

THD1, 1W, 200p

010_-_THD1_1_W_200p.png

THD20, 1W, 100p

011_-_THD20_1_W_100p.png

THD20, 1W, 200p

012_-_THD20_1_W_200p.png

Modificarile la distorsiunile armonice sunt nesemnificative cu acel cond.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Acuma vine partea cu vestile mixte, pentru ca se pare ca m-am inselat atunci cand am afirmat ca am un alt traf cu care pot testa, nu este asa, adica traful exista dar e cu 2x22Vca, nu 2x44 ( nu stiu de ce mi-a ramas mie impresia aia gresita dar cer scuze pentru eroare ). 

Neavand incotro am revenit la traful ala cu care am testat Sambata ( cel de la ampliful mosfet din 2008 ).

Culmea, acum zgomotul de pe traseul de masa a disparut si fara pamantare legata acolo, nu ma intrebati care erau problemele ca habar n-am, presupun ca un contact imperfect pe undeva, sau un contact nedorit pe undeva...nu stiu. 

Vazand asta mi-am zis sa testez din nou stabilitatea amplificatorului cu compensarea originala, asta in ideea a poate ceea ce am vazut eu ca fiind oscilatii la primul test, sa nu fi fost de fapt zgomot de pe traseul de masa, si... si asa a fost! Amplificatorul este stabil in varianta de compensare originala, iata oscilograma pe iesire cu 50mA setati prin fiecare pereche de finali:

pic_1_5.png

Plafonul zgomotului pe iesire este undeva sub 1mV varf:

pic_1_6.png

Urmeaza acum teste cu semnal.

Important este ca am confirmat functionalitatea stabila a schemei in varianta originala, ceea ce ar trebui acum sa elimine orice perceptii negative asupra ei.

Problema a fost pe alimentare si mi-o asum, momentan asta am sa testez, cu asta merg, mai apoi cand voi avea alimentarea finala fac din nou testele. 

SI ca veni vorba de alimentarea finala, revin cu dilema mea, ce parere aveti, traf de retea sau SMPS?

Traful de retea nu-l cumpar, as rebobina pe cel de 2x22Vca, e toroidal si ar trebui sa aiba spatiu suficient in fereastra pentru ce-mi trebui mie.

La varianta SMPS ar fi ceva cu pfc activ ( deja testat cu succes ), semipunte nestabilizata. 

??

Link spre comentariu

Cum as face eu:
Doar o pereche de finali si scoti untul din ea la 2x22V - vreo 25V tot ramane dupa redresare in sarcina si sarcini mici gen 2ohmi.
Optimizezi aici la mare arta pe traf, sursa facuta calumea.
Dupa ce totul e ultra stabil si optimizat urci tensiunea si pui toti finalii.
Atunci sa vezi doar daca treci pe smps, nu de alta dar nu cumva SMPS sa iti influenteze functionarea.
Nu bobina traful, e o munca de dorel. Mai bine investesti timpul ala in optimizare smps.

Pacat ca esti asa departe, iti dadeam sursa de la quad-ul meu sa testezi pana te saturi.

Link spre comentariu

Nu ma apuc sa scot din finali nici batut.

Oricum nu ma intereseaza functionarea la alimentare asa mica ( uiti zenerele de la cascodele de pe intrari ).

Sunt mai bine de 30 de minute de mers in gol si curentul de polarizare vad ca se mentine stabil cu compensarea originala deci este in regula pana aici, ma apuc de teste pe semnal.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Marian, pentru teste usoare iti recomand dublorul de tensiune si minim 20000uF pe brat ca filtraje, preferabil cit mai mare capacitatea.

Energia stocata in bateria de condensatoare este suficienta pentru teste usoare chiar spre Pmax.

Succes!

Dublor.jpg

Link spre comentariu

Asta este defapt o redresare monoalternanta și poate fi utilizata fără probleme pt teste. 

Eu am utilizat-o și ca varianta finala pt un amplificator de voce 2 x 30-40W cu c-uri de 18000uF și s-a comportat exemplar. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Revin cu noutati, si inainte de toate cu o erata. 

Am afirmat mai sus ca zgomotul de pe alimentare a disparut... Fals! Eu comutasem din greseala sonda de la osciloscop pe 10x si nu se mai observa...

Cer scuze pentru greseala. Sonda e ok pentru ca daca pun varful ei la clestele de masa, osciloscopul e mut, de cum conectez sonda asa ( cu intrarea anulata ) pe masa de alimentare de la traf, apare un zgomot inexplicabil, nu e mare in amplitudine dar e foarte urat... In fine.

M-am apucat si de ceva teste cu semnal, si am gasit si o eroare de notatie pe cablaj, la borna de intrare am scris invers IN- cu IN+, si am conectat generatorul pe invers fara sa-mi dau seama decat mai tarziu...

Am pus semnal sinus si desi in gol sinusoida era perfecta, si psf-ul stabil, in sarcina semialternanta pozitiva se deforma semnificativ ( doar cea pozitiva ), nu sunt sigur daca inversarea polaritatii semnalului de la generator era cumva una dintre cauze, dar cu revenirea la 200p BC, semialternanta pozitiva si-a "revenit". Inversarea semnelor la borna de pe intrare am observat-o abea dupa atunci cand am observat niste subarmonici de retea suprapuse peste sinusoida de la generator. Nu-mi explic cum mi-a scapat detaliul ala cu semnele la borna de intrare, in ciuda verificarilor repetate.

Am testat la 1khz, 10khz si 20khz sinus in clipping agresiv in sarcina, si este destul de zgomotos, spre deosebire de simulari care il aratau foarte curat.

Nu m-ar deranja, indata ce clipping-ul dispare, forma este perfecta. 

Am lasat sarcina pe iesire ( 8R ) si am dorit apoi sa aflu capatul de banda, si am gasit punctul estimativ de -3db pe la 350khz ( acolo amplitudinea de varf scadea cu sqrt2 ).

Mult mai jos decat in simulari, totusi destul pentru un amplificator bun.

Am regasit si "coama" aia de la capatul buclei inchise ce se vede in simularile de mai sus, iesirea creste usor spre capatul de banda, apoi incepe sa scada. 

Ceva insa s-a intamplat aici pentru ca dupa cateva minute am simtit un miros suspect de incins fara sa vad si ceva fum de pe undeva, si datorita "ceva"-ului ala acum psf-ul a devenit instabil, de pe la 30mA curent de mers in gol apar oscilatii, iar in semnal sinus, semialternanta pozitiva e instabila ( numai ea, nu pricep si motivul ).

Momentan aman alte teste pentru ca va trebui sa verific ce anume s-a intamplat de s-a destabilizat psf-ul, finalii par in regula, restul n-am apucat sa verific ca am luat o pauza.

Probabil o sa trebuiasca sa desfac placa de pe radiator si ma doare capul numai gandindu-ma la perspectiva asta dar...

Apoi o sa vreau sa incerc sugestia cu redresare mono pentru a obtine alimentare simetrica din secundarul ala de cam 44Vca de la traful toroidal, dar sa vad ce conzi am...
Nu mai testez nimic pe modul pana nu lamuresc problema alimentarii pentru ca nu-mi este clar daca nu cumva si zgomotul ala de pe masa de alimentare contribuie la destabilizarea amplifului...

Cand mai am noutati revin...

Editat de Marian
Link spre comentariu
4 hours ago, Sharky said:

...daca e stabil asa cum e rapid, de ce sa il mai castrezi?

Pentru rezerva. Ca sa nu apara probleme cu sarcini dificile.

4 hours ago, Marian said:

SI ca veni vorba de alimentarea finala, revin cu dilema mea, ce parere aveti, traf de retea sau SMPS?

Trafuri ;-)

Link spre comentariu

Daca mirosul suspect a aparut in timp ce faceai testele la frecventa inalta, cateva sute de khz, atunci rezistorul din zobel-ul RC s-a copt putin sau chiar s-a ars complet. Iesirea devenind inductiva acum, este normal sa capteze gunoaie pe care sa le preia reactia negativa, sau chiar sa destabilizeze un pic amplificatorul, aruncand-ul usor spre instabilitate. In general este bine sa existe zobelul pe iesire, ajuta si el la stabilitate, ofera o impedanta de iesire rezonabil de mica (10ohm de obicei). 

Link spre comentariu

Musai poze, nu e mare lucru sa apasi un click in care sa se vada ecranul.
Ti-s utile si tie, daca tii un jurnal, daca il recitesti iti mai vin idei.
Sau poti downloada prin usb?

Cu banda, incearca un lucru si in simulator si in viata reala:
Creste sarcina, de la 8 la 32 ohmi. Urca banda?
Daca da, atunci e clar, nu poti comanda finalii.

Daca ai discrepante intre simulator si realitate, atunci modelul de finali e gresit.
Pt verificare elimina etajul final si vezi ce SR are VAS-ul de unu singur.

Sau varianta 2, daca ai bobina pe iesire, cam greu sa urci f sus in frecventa. Nu stiu exact cati uH folosesti.

OScilatiile alea vezi de unde vin.
Si pune o poza cu ele. Tare ma tem ca sunt din mosfeti, prea rapid vrei sa ii comanzi, iar in clip, toata comanda se duce pe copca.

Te asteapta distractie nu gluma.
Dar nu dispera, in opinia mea un termen sa o scoti la liman ar fi o luna.
Nu pentru ca e mult de lucru, dar dureaza pana iti vin idei.
Da-i acolo, rezolva-le pe puncte, dar eu as incepe cu sursa!
Adica scapa-te de zgomot in prima faza.

In alta ordine de idei, poate ar fi o idee buna sa editezi primul post sa pui in el schema si cablajul si ce mai e public din acest proiect.
Sa fie la un loc ce e important.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări