Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Pai e simplu sa vedem daca s-a modificat consistent comportamentul in banda audio. Marian, cat era castigul in bucla deschisa la 20khz cu 100pf si cat este acum cu 200pf ? Ce diferenta din simulare rezulta ? Slew-rate-ul cat era si cat este acum ? 

Nu trebuie sa va para anormal faptul ca unei scheme complexe trebuie sa-i dai in cap ca sa castigi in stabilitate. Fiecare schema, topologie, ar trebui sa aiba drumul ei bine stabilit dinainte. Trebuie inca din faza de proiect sa stii cam catre ce tip de boxe te indrepti cu amplificatorul. In cazul de fata va rezulta si un damping factor extrem de mare, deci va suna excelent pe boxe insensibile, liniare, cu multe difuzoare mici si grele in paralel de genul Raidho, Revel, Dynaudio, etc, care au si filtre complexe... in schimb vor trebui evitate boxele cu un singur difuzor de bas foarte mare, cu sensibilitate ridicata, cu membrana usoara sau difuzoarele full-range. Va fi un amplificator mai orientat catre zona audio high-end.

De partea cealalta Zal200 are boxele lui care-l avantajeaza si ma refer aici la boxele hi-fi mainstream. Nu trebuie neaparat sa vedeti o concurenta directa intre ele pentru ca oarecum tintesc diferit chiar daca grosso modo ambele amplificatoare fac parte din clasa celor transpatente.

Editat de Trigger102
Link spre comentariu

Da, corect. Oricum cablul limiteaza damping factorul la bornele boxelor la o valoare de cateva sute cel mult. 

Interesant este ca destui producatori hi-end de genul Naim, Luxman, Electrocompaniet si multi altii, au impedanta de iesire in jurul a 0,1÷0,3 ohm, rezultand un damping factor intre 100 si 20.

Link spre comentariu

Victor, "mda"-ul ala al tau are potentialul de a ruina nefondat perceptia asupra proiectului meu, pentru ca vine de la tine, nu de la un novice. 

SI este nefondat pentru ca sunt convins ca stii si tu ca efectele negative asupra performantelor cu 200p acolo sunt foarte mici, o pot dovedi cu simulari.

Nu e o situatie in care sunt dispus sa dau inapoi pentru ca sunt mai bine de 2 ani de cand muncesc la proiectul asta, 

si nu accept sa fie catalogat drept esec fara nici un fundament!

Sa nu uitam ca oscilatiile alea erau la frecvente de ordinul zecilor de Mhz si ca aveau doar cateva zeci de mV varf, asta in sine arata cat de rapid este etajul final, arata deci cat de performant este.

Raimond, cu 100p la 20khz aveam 59db, acum cu 200p la 20khz am 59db.

Singura reducere a buclei deschise in spectrul audio este undeva intre 1 si 2khz si scaderea este de aproximativ 2db, de la 96 la 94.

Influenta semnificativa este undeva peste 10Mhz, si tocmai acolo am tintit, pentru ca acolo erau acele oscilatii.

Daca vreti neaparat fac un set complet de simulari comarative ca sa va lamuriti ca e ok, si stiu ce fac.

Eu am trecut deja prin asta cu MP100.V3 unde am etaj final triplet bipolar, 220p BC la predriveri a stabilizat neconditionat schema, fara efecte asupra calitatii.

LE: Raimond, nu tin sa par arogant, dar am mai spus-o si o repet, nu exista comparatie intre Mosfet400 si ZAL200, la nici un capitol, hai sa nu insultam schema de aici te rog.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Nu cred ca trebuie sa iti ceri scuze ca esti prea arogant in fata greierasului.

Apoi doi la mana, amplificatorul are un set de filtre in el, in diferential, in VAS, in prefinal, in finali.

Intrinseci si cele externe fixate.

Nu sunt toate la limita, iar in general in prefinali/finali filtrul e mai sus ca cel din VAS, daca e sa compensezi nu se intampla mare lucru,.

Nu cred ca toti care afirmati povestile ca se duce SR nu ati vazut asta in amplificatoarele uzuale care le-ati construit!

LEgat de compensare, sigur era de la prefinali? Daca cresti R din grila oare ajuta? Sau un filtraj local?

Zic si eu, is curios.

ASteptam alte forme de unda, SR, crestere, un rmaa pe amplif, evident, dupa ce pui totul la punct.

INcet si cu rabdare. Spor!

Link spre comentariu

Ok Victor, ma bucur ca am lamurit acel aspect.

Multumesc Sharky.

Nu am dorit sa umblu la rezistentele din porti, posibil sa fi rezolvat si ele acele usoare oscilatii, insa as fi pierdut putin din viteza de control a finalilor, si tocmai asta era avantajul etajului final cros propus de Victor. Am preferat sa lucrez acolo unde stiam deja ca va avea efect si ca nu voi influenta performantele decat superficial.

Ca si teste de efectuat cu ce am, adica generator DDS si osciloscopul ala, pot verifica pe langa banalul sinus cu care pot afla printre altele si estimativ limita de banda superioara.

Voi putea testa dreptunghiul si SR-ul, oscul are si fft dar rezolutia este prea slaba pentru schema asta. 

As incerca sa improvizez si un soi de PSRR adaugand ramurilor de alimentare un riplu ceva mai semnificativ si masurand iesirea, desi nu sunt sigur de rezolutia unui asemenea test.

Om vedea ce se mai poate testa cu ce am ( daca aveti sugestii va ascult ).

Apoi ramane de vazut ce se mai poate testa, pentru THD trebui sisteme de test scumpe si cu rezolutie foarte buna, nu am asa ceva si nici nu cunosc pe cineva care sa aiba acces la asa ceva, deci... 

Dudi, invidia nu te prinde, esti mai bun de atat, stiu sigur asta.

Sunt anumite fineturi pe care inca nu le intelegi, accepta asta si las-o asa.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Marian nu vei avea modificari de performanta in banda audio. Totul e in regula si cu 200pF. Nu ne-ai spus daca se modifica SR-ul.

Dudi asa este, nu vor fi diferente de sunet decat in situatii mai speciale, rar intalnite.

Ampuri de genul mosfet400 se fac pentru ca se poate nu neaparat ca sunt necesare.

Editat de Trigger102
Link spre comentariu
33 minutes ago, Dudikoff said:

Si de ce trebuie sa faci o schema complexa la care sa accepti compromisuri

Care compromisuri?!

2db mai putin la bucla deschisa ti se pare un compromis?

Pe bune?

SI da, chiar este ( sau va fi oricum ) "nr one" de pe forum cu finalii astia, tocmai asta a fost ideea!

Editat de Marian
Link spre comentariu

Marian, dupa ce il faci complet si reglezi cum consideri tu mai bine, ti-l testez eu de la A la Z, toate testele pe care le-am facut si la amplificatoarele mele.

Nu te grabi, fa treaba calumea.

Cind e gata, dai un semn!

Link spre comentariu

Dudi faci supozitii total nefondate, habar n-am de unde ai scos-o pe aia cu "nesuportatul", pe bune, uiti ca pana si tu ai contribuit aici?

Crezi sau nu ( nu-mi pasa daca nu crezi, eu nu mint ), pana aseara si pe tine te consideram unul dintre amicii de pe forum, daca tu consideri ca nu este cazul e dreptul tau, eu cu tine personal chiar nu am nimic iti promit. Chestiunea cu ZAL200 nu are legatura cu persoana ta, ci e pur obiectiva, comparatia intre scheme nu exista, la fel de bine puteai continua BOB400, si atunci altfel ar fi fost lucrurile, dar ai abandonat prea devreme, normal ca ma insulta insasi ideea de a compara o schema atat de sumara cu ce am eu aici. Dar repet, nu are legatura cu persoana ta, nu mai fi asa copil, pe bune... 

E pacat ca tu nu intelegi ce am dorit eu sa fac aici cu proiectul asta si cauti motive de cearta acolo unde nu exista, pentru ca eu NU vreau sa ma cert cu tine, prefer sa te consider in continuare amic de pe forum, ca tu nu esti de acord, e treaba ta. 

Am publicat totul pana in cel mai mic detaliu tocmai in ideea transparentei, la urma urmei vorba lui Valentin, ce mare smecherie ar fi fost sa nu zic deloc ca am schimbat si facut si dres?
As fi putut spune direct ca ampliful este perfect stabil, aveam si oscilograme sa dovedesc si chiar si filmarile n-ar fi putut desconspira modificarile mele, conzii SMD nu au marcaje pe ei, deci cine ar fi putut sa ma verifice? NIMENI! Eu nu sunt asa, prefer sa fiu sincer, si in reusite si in probleme. 

Amplificatorul NU oscileaza, nu asa cum este acum, ceea ce tu nu intelegi este ca o complexitate atat de mare aduce si mai multe potentiale probleme la stabilitate, o bucla deschisa atat de mare este mai greu de stapanit, la MP100.V3 bucla deschisa este la 120db, si compensarea este TMC, crezi ca mi-a fost usor sa o stabilizez? Sigur ca nu, dar daca ar fi simpu unde ar mai fi farmecul unei scheme complexe? Bineinteles ca nu eram fortat de vreo necesitate sa fac ce am facut aici, am facut-o pentru ca am vrut, si pentru ca stiam ca pot, a fost o provocare si pentru mine, una la care am dorit sa-mi demonstrez mie insumi ca sunt in stare sa raspund cu bine. ZAL200 al tau e prea simplu ca sa oscileze, de asta tot spun ca nu-l poti compara cu asta, tocmai complexitatea sporita este cea care imi permite bucla aia deschisa foarte mare, limita de banda superioara foarte sus, SR decent, DF foarte bun si THD cu mai multe zerouri, da, stiu ca nu-i necesar, dar asta nu-i motiv sa nu incerc, daca te limitezi la strictul necesar nu evoluezi, iar eu vreau sa pot spune candva "ala e al meu, e printre cele de top si e facut de mine, il cunosc in cele mai mici detalii".

Raspund mai greu pentru ca am un mic eveniment in familie ( unul pozitiv din fericire ) si nu prea am timp de forum.

Toate cele bune tuturor. 

PS: Tin sa fac o mentiune pe care o simt necesara, NU sunt ipocrit, nu am uitat subit clinciurile cu Leco, nu am scris cele din postarea anterioara ca sa ma dau bine pe langa el din cine stie ce interes, ceea ce am spus acolo este ceea ce am sustinut mereu indiferent de eventuale neintelegeri dintre noi, nu-s atat de arogant sa nu-mi cunosc propriile limite.

Editat de Marian
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 3 ore, Marian a spus:

Ok Victor, ma bucur ca am lamurit acel aspect.

Multumesc Sharky.

Nu am dorit sa umblu la rezistentele din porti, posibil sa fi rezolvat si ele acele usoare oscilatii, insa as fi pierdut putin din viteza de control a finalilor, si tocmai asta era avantajul etajului final cros propus de Victor. Am preferat sa lucrez acolo unde stiam deja ca va avea efect si ca nu voi influenta performantele decat superficial.

Ca si teste de efectuat cu ce am, adica generator DDS si osciloscopul ala, pot verifica pe langa banalul sinus cu care pot afla printre altele si estimativ limita de banda superioara.

Voi putea testa dreptunghiul si SR-ul, oscul are si fft dar rezolutia este prea slaba pentru schema asta. 

As incerca sa improvizez si un soi de PSRR adaugand ramurilor de alimentare un riplu ceva mai semnificativ si masurand iesirea, desi nu sunt sigur de rezolutia unui asemenea test.

Om vedea ce se mai poate testa cu ce am ( daca aveti sugestii va ascult ).

Apoi ramane de vazut ce se mai poate testa, pentru THD trebui sisteme de test scumpe si cu rezolutie foarte buna, nu am asa ceva si nici nu cunosc pe cineva care sa aiba acces la asa ceva, deci... 

Dudi, invidia nu te prinde, esti mai bun de atat, stiu sigur asta.

Sunt anumite fineturi pe care inca nu le intelegi, accepta asta si las-o asa.

Cred că destul de mulți dintre noi folosim generatoare DDS , momentan si eu foosesc tot așa ceva , problema este că livrează semnal cu distorsiuni mari , al meu are 0,92% THD pe sinus , să vezi ceva pe osciloscop este ok , pentru masuratori .....nu prea . Pentru masuratori foarte exacte este bine să se folosească generatoare care livrează semnale cu distorsiuni cit mai mici , de ceva timp , excusiv pentru măsurători la 1khz folosesc generatorul intern al acestui distorsiometru ( măsoară mult mai multe ) , semnalul sinus livrat de el are 0,001% THD . Dacă vre-o dată ai chef să faci masuratori profesionale , mă contactezi si te duc la un laborator de masuratori , aparatura de acolo este SF .

0,92% THD ,Matrix MGF8216A , sinus 1000hz.jpg

0,001%  distorsiuni , generator intern.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări