Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

NU uita la ca mine SMPS a durat circa 2 ani pina l-am facut ca la carte.

Bob cu bob se face gramada!

Hai sa uitam (din nou) mizerioarele!

Imi pare rau pentru rautati!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Multumesc Gica, acuma ma apuc de montaj pe radiator si punere la punct a primelor teste. 

Ok Leco, done.

PS: Am fost "certat" pe tema prezentei leucoplastului ( l-am pus tocmai pentru ca e foarte bun la izolatie termica si electrica ), asa ca l-am inlocuit acum cu folie transparenta. :)

Link spre comentariu

:rade:

Multumesc.

Am facut si ceva teste de functionalitate ( ca asta era marea "durere" ), si vin cu rezultate ( e ok, e stabil ).

A durat mai mult pentru ca aveam niste zgomot care mi-a luat ceva sa realizez ca este de fapt pe masa de la traf, nu-mi dau seama exact de cauzele lui, snuberizarea diodelor puntii nu a avut efect dar a cam disparut dupa conectarea masei la pamantare ( ciudat, tinand cont ca si oscul are pamantare deci n-ar mai fi trebuit, probabil vreo bucla pe undeva...habar n-am ).

In fine, apoi am reluat testele si am gasit ceva oscilatii de amplitudine mica ( undeva spre 50mV varf ) si de ordinul zecilor de Mhz, au disparut dupa ce am dublat conzii de 100p/1000V conectati BC la predriveri ( MJE340-350 ). 

Am reglat 50mA curent de mers in gol prin fiecare pereche de finali, si am pus ceva ventilatie pe radiator ( cel din poze ) pentru ca se cam incalzea ( trebui sa disipe mai bine de 30W si e destul de mic ), si am lasat sa functioneze asa mai multe minute, cu ceva ventilatie se stabiliza undeva spre 40*C masurati pe capsulele finalilor, iar curentul de mers in gol este destul de stabil ( surprinzator chiar ), deci superdioda este potrivita asa cum e. 

Curentul de mers in gol in VAS este cam 13mA ( masurati pe rezistentele de 15R din emitoare ) si este stabil.

Offset-ul in medie cam -1,3mV ( variaza intre -1 si -1,5 ).

Oscilograma pe iesire la 50mA prin fiecare pereche de finali:

pic_34_11.png

Stabilitatea psf-ului era singurul aspect care ma interesa la testele astea. 

Altele de luni atunci cand cred ca voi folosi un alt traf, daca nu ma insel am unul cu 2x45Vca, nu foarte fortos ( stie vreo 3-4A parca ), o sa-l folosesc pe ala, dar intai sa ma asigur ca am zgomot cat mai mic pe alimentare, apoi testez din nou psf-ul urmand ca dupa aia sa pun si ceva generator pe intrare, si... vedem ce-o iesi :)

Toate cele bune. 

PS: Ca tema de gandire pana cand fac alte teste va propun dilema mea legata de alimentare. 

Initial stabilisem ca o sa cumpar un traf toroidal de la TME dar pretul este totusi mare, si trebui sa ma gandesc si la asta. 

Am traful ala de 2x45Vca pe care il pot rebobina eu,  in principiu ar trebui sa incapa tot pe el, nu mi-am facut calcule referitor la ce cupru ar intra estimativ, ar trebui totusi sa coste mai putin decat cel nou. Dar sa bobinezi un toroidal...e misto.

O alta varianta ar fi dezvoltarea unui SMPS, si discutam recent pe PM cu Valentin despre asta, in principiu ar fi ceva cu PFC activ, semipunte, in jur de maxim 1,5kW, cu +/-70Vcc nestabilizati, plus ceva auxiliare stabilizate. 

Asta ar cere destul de mult timp pentru punerea la punct ( partea de pfc activ am testat-o deja cu succes ), schema o voi dezvolta fie aici fie intr-un topic separat la alimentatoare, problema mea este ca va trebui sa comand si pentru ea placi si ca sa-mi scot cumva cheltuiala ( va costa destul de mult pentru puterea asta ), o sa trebuiasca totusi sa si vand macar placile daca va aparea oportunitatea, ori eu am o dilema morala, pui o schema pe forum, eventual primesti asistenta de la altii, apoi vinzi...nu e ok. Plus ca eu am zis ca nu o sa vand mosfet400 ( nu vand module dar vand sursa...).

Editat de Marian
Link spre comentariu

Vezi ce înseamnă o infuzie de tehnică modernă ...

Face diferența între teorie si practică  .

Fără generator , sonde , osciloscop , analizor de spectru ( -120dB ) , rezistență de sarcină  activ-reactivă ( aici e de discutat cândva , nu a venit momentul  )  și o sursă de alimentare de laborator ( pentru teste SOA etc  ) ... nu poți avea habar cum se comportă cu adevărat  un amplificator în lumea reală  .

Simularea e de ajutor , dar doar atât .

Dar greul abia acum începe ...

Unii deja au trecut la nivelul următor ( doar câțiva , deja sunt cunoscuți online  !!! ) , iar alții și-au rupt gatul fix aici , la testul urechiometric  și de ceva timp  își varsă frustrările online .

Nu dispera , nu e nimic imposibil .

Link spre comentariu

De ce as dispera? Psf-ul e stabil si asta era singura chestiune la care aveam ceva emotii datorita complexitatii, restul n-au motive sa nu fie ok. 

PS: Am omis ceva mai sus, pe langa dublarea compensarii BC la predriveri, am marit si rezistenta de 8k2 de la superdioda la 10k pentru o plaja mai mare de curent de mers in gol. 

Link spre comentariu

Pai daca e sa dublam sau sa triplam compensarile ca sa scapam de oscilatii, asta nu mai mi se pare amplif de incredere. La ZAL200 al meu daca ii scot conzii de tot nu face nici o oscilatie, dar am zis totusi sa-i pun cativa pico acolo ca sa fie. Pai ce amplif e ala care are nevoie de un car de condensatori ca sa-l tina sa nu oscileze ? Eu cand am facut BOB400 si mi-a oscilat, l-am aruncat direct la gunoi. Puteam si eu sa maresc compensarile, dar atunci nu ar mai fi iesit ce am proiectat, ci ceva cu parametri mult mai prosti. Iar eu nu pot sa accept asa ceva.

Eram sigur ca asa se va intampla cu o schema atat de complicata inutil doar de dragu de a vrea sa para ce nu e.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

@Marian

Nu era vorba de tine personal  , tu deja ai ars câteva etape de evoluție la care nu puteai visa acum 15 ani ... 

Dar ai depășit cu succes  momentele critice fiecărei etape .

E vizibil .

Alții ... încă au frustrări evidente  , sunt încă în epoca fazei negării realității .

Asta e , nu toți pot câștiga .

Link spre comentariu

Victor multumesc.

Dudi nu exista comparatie intre Zal200 al tau si Mosfet400 al meu.

Apoi nu uita ca nu am umblat la TPC acolo unde este esenta performantelor, ci la BC la predriveri, singura influenta cu 200p in loc de 100 este la limita superioara a buclei deschise si este nesemnificativa. 

Link spre comentariu

Mda .

Tuning-ul final trebuie realizat în condiții absolut deosebite : sursă de semnal audiofilă , studio tratat acustic , incinte audio și cabluri de calitate , ureche muzicală și  experiență în sălile de spectacol  etc  .

Unii au trecut și de etapa asta :) .

Mult succes și audiții de înaltă !

#nimic_nu_e_imposibil

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări