Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

3 hours ago, overdrive said:

Uraaaa!!!Am stiut eu de ce fac 99% THT!

Oricum componentele SMD sunt destinate liniilor de producție industriale, automatizate.

Să te apuci, la nivel de montaj de amator, să plantezi câteva zeci de astfel de componente aliniate și uniform lipite este dovada unei oarecare doze de masochism.

Dar de, ce nu fac unii doar pentru un aparent câștig de imagine! (că doar e plin pe aici de pseudoelitiști)

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Tipic pentru tine Minitehnicus sa vii cu astfel de replici :rade:

Avantajul incontestabil al SMD-urilor este chiar dimensiunea montajului, poti reduce mult placa, componentele sunt mult mai mici, si poti lucra pe ambele fete. 

Si-ti dau chiar exemplul din topicul asta, incearca sa proiectezi un pcb pentru schema de aici, numai cu THT, la dimensiunile la care l-am scos eu, si sa fie la fel de aerisit. N-ai sa reusesti...

Apoi nu poti nega nici aspectul estetic, NU atunci cand vorbesti despre un produs comercial, si un montaj SMD arata incontestabil mai "de fabrica", mai bine. 

@overdrive nu m-ai inteles, am spus ca este posibil cu timpul ca cererea de THT sa scada pana intr-acolo incat ar putea convinge pe unii producatori sa renunte la a le mai fabrica, asa cum intelesesem mai anul trecut ( sau ceva de genul ) ca nu stiu care producator ( ST parca ) ar renunta la capsula TO92... Fireste e doar o presupunere, a mea, poate fi nefondata.

Editat de marian
Link spre comentariu

1. De ce trebuie să fie de dimensiuni reduse atât timp cât el vine montat într-o carcasă alături de niște radiatoare mari și de un eventual transformator la fel de mare?

2. Aspectul comercial al unui kit este este un criteriu lipsit în totalitate de valoare pentru unul care chiar știe electronică (nu pentru cocalarii care pun botu') atât timp cât în carcasa în care vine montat e cam întuneric de fel.

Link spre comentariu

De ce aș face asta? Ar însemna să fiu naiv să concurez cu .... și cu.... (la ce prețuri?)

Oricum eu am mai spus că nu sunt în general de acord cu ideea de kit. Cablajele ți le proiectezi singur (ultimele!!!) în funcție de carcasa disponibilă, transformator, celelalte blocuri ale aparatului după ce ai definitivat pe hârtie întregul proiect (inclusiv amplasarea modulelor) și un astfel de cablaj nu trebuie să fie nici dreptunghiular și nici simetric, ci să aibă forma necesară pentru a fi plasat în locul stabilit (și bine-nțeles să fie proiectat ținând cont de toate regulile)

Restul sunt variațiuni pe tema "hai să ne jucăm de-a electronica" și să vedem cum înghesuim ceva gata făcut într-o cutie fără să bârâie, păcăne, bâzâie, fluiere....

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Cablajele chiar si facute manual costa mai putin cu cat sunt mai mici.

Dar nici un cablaj facut 100% manual nu va concura cu unul de fabrica din nici un punt de vedere, nici macar tehnic ( sau cu atat mai putin tehnic ), iar la fabrica pretul difera mult functie de dimensiune, adica acolo chiar conteaza cat de mic il poti face. Nu cred ca as fi putut aborda varianta de fabrica la placi fara smd, nu cred ca mi le-as fi permis. Apoi sa fim seriosi, din punct de vedere stric tehnic ( adica fara nici o legatura cu felul cum arata ), un cablaj cu smd ii da clasa la orice ora unuia cu tht. Daca nu esti de acord atunci probabil n-ai facut prea multa proiectare de placi...

Link spre comentariu

Bune laicurile, vezi cine-ti poarta sambetele :rade:

@overdrive ne adaptam, nu se poate altfel.

@Dudikoff sa nu-mi spui ca esti surprins? Stii doar activitatea preferata de pe forum :)

Uite, ca sa fiu si putin ontopic, am primit Luni BC-urile alea duble si initial mi s-au parut mai mari decat ma asteptam, dar apoi mi-am amintit ca deja lucrez cu capsula asta la modulele mele SMPS pentru audio ( drivere mos dupa traf driver ), de drag o sa le lipesc de cum am ceva timp ( ca am altele prioritare acum ).

Undeva saptamana viitoare sau cel tarziu ailalta ar trebui sa fie gata totul ce tine de smd-uri la modulul prototip, apoi partea THT mult mai simpla ( dar si mai costisitoare ), sper sa termin achizitia de componente cat mai curand.

Link spre comentariu

1. Un montaj făcut cu SMD-uri este mult mai rezistent la perturbatiile externe (dimensiune mai mica = antena mai mica) și în același timp radiază mai puțin (aceleași motive). 

2. Un montaj cu SMD-uri are elemente parazite mai mici. 

3. Cu SMD-uri obții performante mai bune și simplu și mai usor în domeniul frecventelor inalte. 

4. Cu o proiectare atenta se pot obține și performante termice mai bune pt ca dacă plantezi pe o singura fata poți pune pe partea cealaltă un radiator cit toată placa pt răcire. 

5. Multe integrate nu se mai produc în capsula THT iar unele nu s-au produs chiar nici odată în capsula THT și deci nu prea ai ce sa faci și trebuie sa folosești tehnologie SMD sau o combinatie.

6. În cele mai multe cazuri eu plantez mai repede și mai ușor o placa cu SMD-uri decit una cu THT. 

...... 

...... 

...... 

X. De cele mai multe ori aspectul este ultimul loc. 

Comentariile lui Minitehnicus denota lipsa de cunoștințe în domeniu. 

Ps: Domeniul audio este numai unul din domeniile unde se folosesc componente SMD chiar și de către amatorii de aici de pe forum. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări