Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Pai GCC-ul generează un curent de 2mA, cum a zis Marian, adică câte 1mA prin fiecare tranzistor din diferențial. In general, dacă îmi aduc bine aminte, idealul e între 0.8 și 2,2mA, deci e bine. Referitor la VAS, mai întâi ajustezi curentul prin cei cei din fața (2N-uri) și după prin cei cascodați, mărești de la 15R la o valoare astfel încât sa ai cei 10mA. Ar ieși cam 47R pentru 9.3mA .

Editat de claudiu_XD
Link spre comentariu

Sa inteleg ca mi-am pierdut timpu cu asta:

https://www.elforum.info/topic/114734-mosfet400-full-simetric-proiect-public/page-44?do=findComment&comment=1643905

Si cu asta:

https://www.elforum.info/topic/114734-mosfet400-full-simetric-proiect-public/page-44?do=findComment&comment=1644034

.........

Tot nu s-a inteles ca masuratorile prezentate sunt o anomalie, de cate ori trebuie sa spun asta ca sa ma fac auzit?

Daca nu aveti incredere in competenta mea atunci de ce discutam pe topicul meu?

Intreb si eu...

Deci s-au masurat 1,7V la intrarea in VAS ( si implicit in colectoarele oglinzii din diferential ), cu 146mV pe rezistentele de 150 de la diferential, raman aproape cate 0,8V BE pentru tranzistorii din oglinda, ceea ce este fizic imposibil. Nu stiu ce tranzistori ai folosit acolo dar 2N5401 la 1mA ia la 25* cam 0,65V baza-emitor, si daca se si incalzeste putin cifra asta scade. La aproape 0,8V ar trebui sa conduca undeva pe la 50-60mA, ceea ce nu este cazul. BC556 la 1mA ia la 25* cam tot 0,65V, ca sa ai 0,76Vbe ar trebui sa conduca undeva pe la 20mA.

Am estimat valorile astea din grafic in pdf-uri, nu trebuie sa fie exacte, conteaza ca denota o anomalie, si asta trebui descoperita si tratata.

Adica ai 440mV pe 15R atunci cand acolo ar trebui sa ai cam tot atat cat ai si pe 150R, tocmai asta e principiul schemei, si asa se programeaza curentul prin VAS.

Pe scurt NU ai voie sa gasesti 0,44V pe 15R, ceva este in neregula, ori tranzistorii ori vreo oscilatie ori vreo anomalie la cablaj, habar n-am.

Link spre comentariu

Vbe la tranzistorii din oglinda : 630mV, tensiunea aia de 1.7 am masurato bine

Aseara beat fiind, mi-am amintit ca am un multimetru de ala mai pervers care masoara si frecvente, l-am cablat la iesire (daca oscileaza VASu oscileaza si iesirea mi-am zis eu la timpul ala din noapte) si mi-a dat ceva fara sens, 2,6 Mhz.

Am verificat iar cablajul, nu vad greseli si nici piese puse gresit ...megahertii aia imi dau de gandit acum.Fara osciloscop insa n-am cum sa verific.

Link spre comentariu

Pai de ce te miri Mario ? Faptul ca da bine in simulator nu inseamna ca si in realitate e la fel...

MPA300 este un proiect comercial al meu, modul full simetrice la 300W, au fost stabile in simulator, si au fost la fel de stabile si la testele practice.

Adica se poate exact ce zici tu ca nu se poate.

Mosfet400 este un proiect sofisticat, o schema foarte complexa, nu se pune in functiune fara osciloscop, macar unul de imprumut.

La cat de complexa este se prea poate sa fie necesare ajustari pe la compensari, fara osciloscop insa progresul ar fi lent ( daca nu stagnant ).

Link spre comentariu
Si mare lucru sa pui mici compensari sa il faci sa mearga. :)

Ai de lucru.

Cu ce as incepe ar fi sa renunt la etajul de iesire, sa pun in locul lui o sarcina din 2x47k.

Vezi de merge asa.

Detectie faci si cu un banal multimetru.

niste 10-100pF, apoi un 1n4148 si un filtru RC, plus o sarcina de 300k.

Alegi componentele incat sa masori in zona 500k-10Mhz.

De masori tensiune e clar ca ai oscilatii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări