Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Am alimentat modulul, am pus 2 multimetre, unul pentru offset si celalalt pe o rezistenta de la mosfet.Amandoua aratau 0 mV.Am verificat, totul bine, am invartit de potentiometrul nemultitura pana la 10 mV pe rezistenta.

doua minute mai tarziu:

MJE340-350 din mijlocul schemei (Q26,Q30) frig tare, ce-i drept le-am pus un radiator cam subtirel. Ce disipatie aveau in simulare?

Biasul a scazut la 9,5mV pe rezistenta. Posibil ok.

Urmeaza sa pun ceva mai zdravan la MJE-uri si sa-i dau semnal.

Link spre comentariu

Pune-le câte un radiator mai zdravăn, probabil cea mai buna soluție. Apropo, care e curentul prin VAS?

Probabil se mai poate ajusta puțin (în scopul micșorării lui), asta doar din motive de stabilitate termică, zic și eu.

Asta trebuie văzut în simulare.

E doar o sugestie.

Link spre comentariu

Nu vi se par cam mult 30mA prin VAS? Pentru mine e enorm. As merge mai degrabă pe 10-12mA. Din cauza asta merg fierbinți.

Ma rog, e doar părerea mea.

@marian știe mai bine, nu sunt la nivelul la care sa contest deciziile lui.

In rest, ma bucur ca ampliful a mers din prima. Asta spune multe despre schemă.

Editat de claudiu_XD
Link spre comentariu

Sunt 440 mV pe rezistenta de 15R, care inseamna ~30mA...

Asta ar insemna cam 3mA prin fiecare ramura de diferential, ceea ce este imposibil, sursele diferentialelor dau cate 2mA, iar prin VAS ar trebui sa ai cam 10mA ( aproximativ ).

Sigur ai respectat valorile intocmai? Si sigur nu-s erori la cablaj?

PS: Desi chestia asta este scrisa pe topic, totusi tin sa o mai spun o data datorita unei fabulatii a lui Donpetru cum ca R25 si R19 sunt inutile si chiar strica ( ce sa-i ceri unuia care se lauda cu AVxxx si FETxxx ).

Acele rezistente au ca scop echilibrarea curentilor prin diferential, sunt necesare datorita oglinzilor de curent folosite ca sarcini acolo care la schemele full simetrice pot pune o problema la stabilizarea curentului de mers in gol prin VAS, asta se intampla deoarece nu se poate determina potentialul la care baza VAS este pusa in gol, pentru a rezolva asta exista tranzistorii Q13 si Q16 care servesc ca ajutatori, pe langa asigurarea curentului de baza al tranzistorilor din oglinda, ei stabilesc si un potential usor determinabil pentru intrarea in VAS, acesta este suma dintre potentialul BE al tranzistorilor ajutatori si al celor din oglinda, plus caderea de pe rezistentele din emitoarele oglinzilor, Exemplu concret la diferentialul de sus, potentialul bazei pentru VAS este Vbe de la Q16 plus Vbe de la Q15 plus caderea de pe R22, adica 0,65+0,65+0,15. Se intampla asa numai in cazul imperecxherii perfecte din toate punctele de vedere la tranzistorii de acolo deoarece potentialuk colectorului Q14 il va copia pe cel al colectorului Q15, ei bine cele 2 rezistente corecteaza orice diferenta suplimentara intre curentii din ramurile diferentialelor, preluand acea diferenta. Efectul este o stabilizare foarte buna a curentului de mers in gol prin VAS. Sigur, variatiile de temperatura la tranzistorii din VAS pot afecta curentul de mers in gol prin el, dar cu racire buna acolo, variatiile astea ar trebui sa fie mici, in cazul meu tranzistorii din VAS vor fi montati pe acelasi radiator cu finalii. Neajunsul prezentei acestor rezistente este o bucla deschisa a diferentialului ceva mai mica, este insa un pret mic pentru beneficiul ce-l aduc, bucla deschisa oricum este suficienta la VAS.

Am precizat asta ca sa fiu sigur ca nu las loc de dubii si induceri in eroare.

Link spre comentariu

Am facut niste masuratori, rog frumos daca se poate arunca un ochi si pe simulare pentru comparatii.

Am verificat si rezistentele, sunt in regula, tranzistoarele sunt puse corect

Alimentarea e de fapt 61V pentru ca am niste rezistente de 10 ohmi pe bara+ si - si au ceva cadere de tensiune pe ele.

Fiind primul meu amplificator mosfet complementar am respectat schjema intocmai, mici exceptii s-au facut la decuplarile mosfetilor (100n in loc de 1u)

si bobinele alea mici de la alimentarea partii de atac, pe care am uitat sa le comand, dar nu vad sa afecteze drastic functionalitatea.

Amplificatorul canta bine dar se cam prajesc tranzistorii aia doi.

https://imgur.com/a/Pt4eX

Link spre comentariu

Nu-i nevoie sa ma uit pe simulare pentru ca imi cunosc schema, si stiu cum trebuie sa fie psf-ul.

Uitandu-ma pe desenul tau vad pe 15R 440mV, BE la MJE din VAS 680mV, si BE la tranzistorul din fata MJE 0,5V, deci un total de 1,62V, numai ca tu ai pus acolo un total masurat de 1,7 ( eroare de masurare? )...

440mV pe 15R din VAS ar insemna in principiu cam tot atata si pe rezistentele de 150R din oglinzile diferentialelor ( cu posibile diferente functie de variatiile Vbe ale tranzistorilor cu I si cu Tj ), pai 440mV pe 150R inseamna 2,93mA prin fiecare ramura a diferentialului si 5,86mA de la surse, ceea ce este fizic imposibil, sursele ofera 2mA.

Masoara tensiunea la bornele rezistentelor de 150R din oglinzile diferentialelor la ramura dinspre plus ( de fapt fa asa la ambele ramuri ), si masoara si la bornele rezistentei de 330R de la sursa, R13 in schema mea din eagle.

Link spre comentariu

Trebuie pus osciloscopul si vazut daca tensiunea continua aparenta de 440mV nu cumva este constituita si dintr-o tensiune alternativa de frecventa foarte inalta suprapusa si interpretata de multimetru ca fiind tensiune continuua. Ar putea fi o explicatie de ce frig fara motiv unele semiconductoare.

Link spre comentariu

Primul lucru pe care il fac atunci cand pun un amplificator in functiune este sa pun osciloscopul pe el pentru ca primul lucru care ma intereseaza este stabilitatea psf-ului. Am presupus ca si aici s-a facut deja asta. Totusi nu cred ca stabilitatea este o problema, astept masuratorile cerute.

PS: Aici nu-i nici un mister de ce MJE-urile frig, cu 30mA in VAS de disipa undeva spre 2W, normal ca trebui radiator.

Link spre comentariu

Mda, problema pare a fi din diferențial. Măsoară cum ți-a zis Marian mai sus.

P.S:Ce curent ar trebui sa fie normal prin Q22?

In desenul lui ies cam 1.6mA.

Sugerez a se verifica și tensiunea pe zenerele de 33V din diferențial.

Editat de claudiu_XD
Link spre comentariu

Daca sunt oscilatii in etajul de intrare, ceea ce nu ar fi exclus, eu le vad ca aparand datorita elementelor parazite create de cablaj. Asadar nu se pune in discutie stabilitatea buclei de reactie globala care indeplineste criteriul Nyquist, stabilitate demonstrata inca din simulare, ci diverse bucle locale de reactie pozitiva datorate cablajului. Treaba asta se intampla mai mereu la montajele complexe. Din acest motiv se iau ulterior tot felul de masuri care sa stinga aceste oscilatii. Eu as recomanda ca zenerele si condensatoarele aferente din cascodele diferentialului sa fie inlocuite cu rezistente simple. Totusi, un osciloscop de banda larga si sonda 10x ar trebui sa arate daca exista acest tip de problema. Nu-i un lucru grav, pe undeva e chiar normal sa se intampla asa dar se poate corecta.

Link spre comentariu

Nu modific nimic pana nu testez eu insumi pe propriul cablaj un prototip, si la cum se misca PR nu exclud inca o comanda undeva luna viitoare, dar o voi seta pe DHL chiar daca o sa fie mai scump cu taxe si vama si alte minuni, singura problema e amarul ala de eori, dar vad eu cum ma descurc...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări