Marian Postat Decembrie 13, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2017 DC-detect va fi o placa separata inseriata cu iesirile; Protectie SOA si alimentare separata VAS si diferentiale, exista deja; Mai mult de atat nu ma intereseaza! Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 13, 2017 Partajează Postat Decembrie 13, 2017 Pai asta știam deja .Erau simple propuneri pentru o eventuala wishlist , adresate către Santa Claus . mod edit: Daca il manca pe vreunul teoria constipatiei sau il ataca personal soros, il rog sa se adreseze persoanelor de specialitate, in halate albe sau sa stea la discutii cu vocile care periodic le aud in cap. Aici se discuta electronica, iar soros nu are compente in acest domeniu. 1 Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 17, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Salut. Tocmai am plasat comanda de placi la fabrica, asa cum probabil deja stiti o sa dureze aproximativ o luna pana cand o sa le am. Cam asa ar trebui sa arate confirm unui gerber viewer online: TOP Bottom Cand or sa soseasca va anunt, intre timp am solicitat ceva poze cu placile inainte sa fie expediate, daca le primesc, le postez aici. Toate cele bune. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Salut. Am verificat comanda si pare-se ca placile sunt gata de livrare, am solicitat prin mail poze cu ele inainte de expediere, sper sa le si primesc ( le-am primit de fiecare data la alte comenzi ), si o sa le pun aici. Asteptarea pana la primire va fi destul de lunga, si ma uitam prin simularile din proiect, si-s destul de incurcate asa ca am decis sa fac un set nou de simulari un picut mai elaborate, vroiam sa pun schema completa si exacta din eagle in ltspice, inclusiv protectia. La tranzistorii de semnal am gasit in libraria ltspice niste BC846/856 de la NXP, asa ca i-am pus pe aia in ideea de a fi mai aproape de adevar. Am pus si superdioda din schema si referintele cu 431 de la cascode, si restul modelelor am ales din variantele disponibile in librarie. Am monitorizat la fiecare simulare iesirea de dupa inductanta ( exceptand bucla deschisa unde ma intereseaza doar ce se vede inaintea inductantei ), asta pentru ca la modulul practic conteaza iesirea, care e dupa inductanta. Sarcina de fiecare data 4 Ohm. Dar sa nu mai lungesc vorba, iata schema in ltspice unde am setat un curent de mers in gol de aproximativ 50mA prin fiecare final ( stiu ca rezolutia nu-i stralucita, dar nu pot seta una mai buna la vizualizarea schemei ): Bucla inchisa cu punctele de -3db ( cam 700khz banda, arhisuficient ): Bucla deschisa si faza ( un maxim de cam 100db, la fel de suficient ): Sinus 1khz la putere maxima ( 40Vrms - 400W/4R ): Am dorit sa vad si comportamentul la clipping, aici unul usor: Aici un clipping substantial: Protectia intervine undeva sub 3 Ohm: Si un scurt virtual: Sinus 10khz: Sinus 20khz: THD1+FFT putere maxima: THD10+FFT putere maxima: THD20+FFT putere maxima: Dreptunghiul la 10khz in sarcina 4 Ohm: SR-ul ( cam 45V/uS, arhisuficient ): Am simulat si compensarea termica a superdiodei asa cum este in varianta finala, nu stiu cat de realist este comportamentul, dar il voi verifica pe montajul practic: Pun link cu o arhiva .rar care contine toate fisierele simularii, inclusiv elementele de librarie, 431 il gasiti in folder-ul unde sunt salvate fiecare simulare in parte, iar restul le gasiti in folder-ul .lib pe care dati copy/paste si replace in folder-ul de instalare al ltspice-ului vostru: https://www.4shared.com/rar/IsdNsTJUca/Mosfet400_Varianta_finala1.html Urmeaza sa mai fac atunci cand o sa am chef ( dureaza destul de mult pregatirea atenta a fiecarei simulari ), toate simularile astea dar cu modele Cordell, iar apoi si cu o sursa de alimentare ceva mai realista. Revin... Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Sunteti unul dintre eroii forumului! Felicitari pentru proiect, care presupune cunostinte avansate, multa munca, daruire si pasiune. Este o minune ca din nimic sa se realizeze un amplificator pentru audiofili. Si in gluma spun: oare se vor auzi armonicile pare si impare. Succes! @gsabac Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 19, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Va multumesc. Sper ca si realizarea practica sa fie pe masura. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) @ Raimond Ai explicat foarte frumos si argumentat ca s-a ales o schema a etajului de intrare prea complicata (inutil). Marian as vrea sa cred ca este proiectul tau dar din pacate imi este teama ca si tu ai cazut in aceeasi plasa in care au mai cazut si altii precum Leco cu non-switching si eu cu...CFP. Pana acum , daca vorbim la modul practic, realist , etajul acesta de intrare este cel putin spus neadecvat da sa nu zic chiar catastrofic. CFP-ul pe intrare la modul teoretic aduce o presupusa liniarizare suplimentara fata de varianta cu un singur tranzistor dar se uita faptul ca atata vreme cat exista o degenerare liniarizarea etajului de intrare oricum este excelenta si ea nu mai poate fi intrecuta de catre etajele uramtaore, mai ales etajul de iesire. Deci, CFP-ul pe intrare este inutil, nu creste performantele cu nimic. Partea delicata vine din problemele pe care aceasta configuratie le ridica. Aceasta topologie este extrem de greu de stabilizat (mai ales din cauza rezistentelor de valoare mare folosite acolo), in plus modifica faza cu efecte de stabilitate asupra intregului amplificator si colac peste pupaza este mai este si extrem de sensibil la parazitii externi, culege tot ce gaseste cu o usurinta de speriat. Rezultatul ? Etaj de intrare saturat cu distorsiuni grosolane la frecvente inalte. Simulatorul iti va arata aceleasi distorsiuni si cu CFP si fara CFP, ceea ce este absolut normal pentru ca , ma repet, si fara CFP etajul de intrare era excelent liniarizat. CFP in intrare nu se foloseste aproape nicaieri in produsele comerciale iar in cele DIY sunt rare spre foarte rare. Stabilizarea colectorului Q15 si Q4 cu circuitul adaugat este o gluma. Am mai vorbit odata pe tema asta dar Victor n-a inteles cum vine treaba si observ ca insista. R25 si R19 nu fac decat sa debalanseze ramurile si sa mute curentul de pe o ramura pe alta cu consecinte oribile vis-a-vis de distorsiuni. Vei observa foarte usor acest fapt daca vei simula o situatie reala. Sursa de curent iarasi este de inspiratie....dar care nu prea are acoperire in realitate. Cascodarea surselor de curent este o treaba relativ inutila si din nou extrem de periculoasa. Oscileaza in draci. Toate cele 3 topologii de mai sus le-am incercat practic si au dat probleme mari. Solutiile tehnice necesare rezolvarii lor nu merita a fi luate in considerare din cauza rezultatului final dubios care nu aduce practic niciun fel de imbunatatire sesizabila. Etajul de intrare clasic la amplificatoarele total simetric este aproape perfect, balansul intre ramuri facandu-se in mod natural iar problemele generate sunt cele mai mici. Este neplacut sa experimentezi practic pe pielea ta curiozitatile teoretice ale altora.Raimond probabil că și-a schimbat opinia între timp , rezultatele dovedesc contrariul celor afirmate in citatul de mai sus .Viața merge înainte . Comentariul anterior este perfect valabil și în cazul lui sesebe ... Asta se întâmplă de obicei când te grăbești cu aprecieri negative . Editat Decembrie 19, 2017 de Victor Link spre comentariu
clausnc Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) Rezultatele electrice sunt foarte bune pe hartie si sigur vor fi in aceleleasi si in realitate. Ar mai fi de amintit dampingul care ar trebui sa fie mare dupa configuratia etajului final si a nivelului reactiei. (70db ) E un proiect foarte bun din punct de vedere didactic pe partea electirca. p.s. Luand in calcul simularile as putea intui un sunet putin comprimat si agresiv care nu e prea natural. ( de ex testul cu pianul live va fi elocvent). Editat Decembrie 19, 2017 de clausnc Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 Nu e o regula , dar și eu cred că e bine să te învârti in jurul celor 26 dB , valoare menționată în cărțile sfinte . Oricum acest proiect este foarte performant , cu puține compromisuri ( doar pe partea de randament , neimportant în cazul audițiilor HiFi ) . După depășirea primei faze de euforie , va mai trece ceva timp de evaluare a performanțelor audio , posibil chiar de ordinul anilor . Abia după aia se poate trece la micșorarea amplificării in bucla deschisă , evident cu condiția să fie o modificare necesară . Există și excepții de la regulile scrise în cărțile sfinte ! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Multumesc pentru aprecieri Clausnc si Victor. Nu vad legatura dintre bucla inchisa si sunetul comprimat banuit dar asta o puteati aminti atunci cand am oferit ocazia in cel putin 2 randuri sa va faceti cunscute observatiile ( atunci n-am vazut decat acelasi stereotip de la anumiti utilizatori ), nu acum cand placile sunt deja gata. Hai sa asteptam sa testez primul modul inainte sa ne dam deja cu parerea despre cum suna....sunetul Am primit o singura poza cu placile deja ambalate ( e ok si asa, oricum am comandat la ei de mai multe ori si niciodata nu am fost dezamagit ): Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Cei 26 dB reprezinta o simpla recomandare , nu este ceva obligatoriu , spre exemplu circuitele operationale nu respecta acea recomandare si nimeni nu s-a plans inca ... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Victor, de ce ma fortez sa imi exprim parerea mai ales ca nu doresc sa fac asa ceva. Stii foarte bine ca Marian este unul dintre colegii de forum favoriti pentru care am un mare respect, dar acest proiect mie nu imi place deloc. Este foarte diferit de cum vad eu lucrurile dar asta nu ma impiedica sa-i urez un succes sincer. Te rog, haide sa intelegem ca fiecare are propria viziune si sa ne-o respectam, fara sa cream ura dintr-o treaba de genul asta. Eu cred si spun asta cu toata deschiderea sufleteasca, diversitatea nu ne desparte ci ne uneste. Inca odata succes Marian. 1 Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2017 La cererea lui Victor completez lista simularilor de mai sus cu modele ltspice: THD1+FFT 0,1W: THD1+FFT 0,5W: THD1+FFT 1W: THD1+FFT 5W: THD20+FFT 0,1W: THD20+FFT 0,5W: THD20+FFT 1W: THD20+FFT 5W: Sarcina capacitiva 10khz, 1u: La IMD mi-a explicat Victor ceva dar nu ma descurc, nu stiu cum se pot vizualiza in ltspice simultan 2 fundamentale, deci cu alta ocazie... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 E simplu. Inseriezi 2 surse de tensiune si setezi amplitudine la fiecare cat jumate din amplitudinea maxima dorita, si frecvente diferite. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Am discutat acum cu Victor la telefon si mi-a lamurit dubiile ( multumesc mult inca o data Victor ), cam asta ar fi IMD-ul la 19+20khz, putere maxima: PS: Multumesc pentru interventie Dudi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum