Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Multumesc Leco.

Nu-mi pot asuma creditul pentru punctul de reactie, a fost sugestia lui Victor.

Nu stiu cat de estetic este insa fac tot posibilul sa fie cat mai corect din punct de vedere tehnico-electric, tin mult la electrosecuritate ( chestie ce mi se trage de la surse ), si restul ar trebui sa vina de la sine. In caz ca se intreaba cineva de ce sunt 3 trasee distincte de masa pe top ( rosu ) ce par a merge in fata, 2 dintre ele sunt pentru masa filtrarilor, in fapt initial vroiam o masa pentru decuplarile de cate 1u de la finali si inca una pentru filtrarea de dupa inductante ( dinspre partea de procesare semnal ), ar fi insemnat insa alte 2 trasee suplimentare pe care nu prea aveam pe unde sa le trec fara subtieri si ajustari, si alte cele, asa ca merg cu aceeasi masa pentru decuplare finali, si filtru LC, urmand ca celalalt traseu sa fie masa de semnal, ar trebui sa fie ok.

Victor imaginea aia nu are o rezolutie prea buna, deci foarte multe detalii nu se disting, presupun totusi ca te referi la schimbarile de directie, daca este asa atunci prefer sa le las in stilul asta cu care m-am obisnuit de deja ceva ani de cand desenez la placi, e prea tarziu sa-mi schimb stilul. Daca te referi la altceva atunci elaboreaza aici sau pe privat. Oricum nu pot fi atat de arogant incat sa incerc sa reproduc stiluri profesionale realizate de ingineri cu multi ani de experienta in spate, fac ce stiu si incerc sa o fac atat cat pot de bine.

Hai ca va las, ma bag la un film :)

Link spre comentariu

Am pus si VAS in desenul pcb-ului:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ca si pana acum, am incercat sa profit cat mai mult de cele 2 fete, si deasemeni am incercat sa fac o dispunere cat mai simetrica, atat pentru estetica, dar mai ales pentru performanta, sper ca mi-a iesit.

Am pus inductantele acolo in stanga pentru a economisi spatiu in dreapta, si am pus prizele alea despre care vorbea Sharky in caz ca cineva doreste sa alimenteze partea din fata cu o tensiune separata ceva mai mare decat etajul final, situatie in care diodele dinspre electroliticii mari, dispar si la fel si conzii mici in paralel cu ele, ramanand doar inductantele.

Mai ramane intrarea, si in mod normal spatiul ramas ar trebui sa fie suficient, dar sa nu zic hop pana nu sar santul :rade:

Link spre comentariu

Multumesc.Stiu ca merge lent dar lucrez cand am timp, si oricum nu vreau sa il fac in graba pentru ca e destul de complex si deci pretentios, si cand ma apuc sa mai pun cate ceva trebui sa gandesc mai multi pasi inainte ca sa fiu sigur ca iese asa cum imi doresc, si am preferat sa fac pe etape ca sa imi fie mai usor, iar pana acum pare sa functioneze strategia mea.

Link spre comentariu

Am fost totusi foarte atent la distantele dintre trasee, padurile alea nu ma ajuta la nimic in mod deosebit, doar mi s-au parut mie interesante din punct de vedere estetic, oricum alta solutie nu prea am in eagle, varianta de gauri a softului nu are si de 6mm, nu ca asta ar fi o problema, ca pot edita eu libraria, numai ca lasa o amprenta foarte mare si nu-mi place...

Link spre comentariu

Superdioda ar merge intoarsa pentru micsorarea traseelor.

La capitolul asta sunt multe de spus pana si amplasarea tranzistorilor este neispirata dar mi-e teama sa deschid cutia pandorei.

Renuntarea la acei babani cozi de filtraj si amplasarea unor condensatori mai mici in drena fiecarui mos.

Evitarea traseelor paralele sau (mai rau) suprapuse pentru inlaturarea capacitatilor parazite.

Este totusi un amplif cu mosi sau gresesc eu?

Renuntarea la SMD-urile din grile.

De preferat sa tii rai-urile de alimentare pe bottom (safety first) si sa lucrezi cu traseul de masa pe top.

Reorientarea pinilor de alimentare astfel incat sa vii cu cablurile torsadate din placa de filtrare.

Pinii spre difuzor pusi mai la dreapta sau pe o alta axa.

As mai zice dar mi-e teama ca voi parea invidios.

Spor,

Mircea.

Link spre comentariu

Mircea:

Superdioda nu merge intoarsa, am pus-o si eu invers initial dar ma incurca dispunerea traseelor, e un compromis necesar si nedaunator.

La amplasarea tranzistorilor presupun ca te referi la finali, si daca este asa atunci trebuie sa stii ca si asta a fost un compromis necesar, la drept vorbind si eu mi-as fi dorit sa fie mult mai departati, pentru o mai buna dispersie termica pe radiator, numai ca la placi de fabrica orice cm in plus costa atat la pretul de productie cat si la transport, si cand stiu ca am de platit pentru 40 de placi, sa fii sigur ca ma gandesc la orice mm^2 in plus. asa ca, buna sau rea, dispunerea finalilor asa ramane. Ceilalti tranzistori mi se par ok, n-am motiv sa-i repozitionez.

Nu iau in calcul renuntarea la condensatorii mari de filtrare, fac parte integrala din strategia mea cu amplificatorul asta.

Trasee paralele sunt inevitabile la orice placa, ceea ce face diferenta este distanta pastrata intre ele, am facut tot posibilul ca aceasta sa fie cat mai mare, cu electrosecuritatea nu am absplut nici un stres, distanta suficenta plus soldermask alunga aspectul asta. Cat despre spuprapunerea lor si capacitatile parazite, grosimea placii este de 1,5mm, ca or fi ceva capacitati nu contest, vor fi insa suficient de mici sa nu conteze, si apoi am incercat sa nu suprapun trasee de semnal peste cele de forta, ideealul nu-i tinta mea, ma multumesc cu suficientul.

Nici renuntarea la rezistentele din porti nu este o alternativa, motivul este simplu, modificari in schema am spus demult ca nu se mai fac, au scopul lor bine definit.

Bornele papuc raman asa cum sunt, e o chestie de preferinta personala.

Ratza:

Presupun ca te referi la traseele de masa pentru filtrarea din fata, sunt de 1,5mm, si mi se par deajuns, pe acolo se inchide un curent destul de mic. Masa de semnal nu trebui sa fie groasa, iar cea de putere este practic o mica insulita, posibil sa-i configurez si ceva Bstop ca sa o consolidez cu fludor, dar este oricum ok, nu-mi fac griji.

C15 si C17 vin practic la bornele electroliticilor ce filtreaza partea din fata, e cea mai buna solutie pe care am gasit-o avand in vedere ca etajele din fata nu se raporteaza la masa ci dintre ramuri, decuplez la sursa si de acolo plec cu traseu pentru diversi consumatori.

R49 e ditamai THT-ul, n-am de gand sa-l pun pe bottom in timp ce perechea lui e pe top, va ramane acolo. Nu stiu ce ai vazut dar C32 deja este pe bottom.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări