Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Trafurile suporta supraincarcare destul de mare.

Cam un minim strict dupa mine ar fi cam cata putere vrei sa scoti, cam de atata sa fie si trafu.

Mai jos e tziganie/chinezarie.

Mai sus merita, evident, dar de la 1.5x puterea totala de iesire devine cam costisitor si diferentele de performante nu sunt chiar asa spectaculoase.

Se considera ca sunt echipate cu un filtraj generos!

Un amplif de genul ar merita macar un 22mii pe ramura. Nu costa asa mult.

Si evident o punte decenta, nu chinezarii de 5 lei bucata.

Se va lua in considerare si puterea la care va fi folosit. Una e sonorizarea, alta e ascultatul acasa.

Link spre comentariu

Daca doriti amplificatorul pentru sonorizari repetate, cu regim de lucru in putere mare ( aproape de maxim ) ore in sir, atunci puteti merge pe o varianta de traf ceva mai puternic, poate 12-15A ( nu consider a fi neaparat necesar, dar faceti cum doriti ), dar nu mai mult, este risipa de resurse.

Am precizat deasemeni o data cu ce traf am ales ( cu multe pagini in urma ) si filtrarea, 2x10mF pe ramura, am ales varianta asta in loc de 1x22mF din motive evidente ( si n-au legatura cu pretul ).

Link spre comentariu

Aceeasi teorie se aplica si la radiatoare. In functie de cat tragi de el.

Dupa cum arata radiatoarele si tinand cont de puterea maxima specificata, in regimuri grele ventilatorul e cam musai.

Sau macar o protectie termica.

Pt petreceri ocazionale nu e mare lucru sa scormonesti de undeva un ventilator.

Link spre comentariu

Aceeasi teorie se aplica si la radiatoare. In functie de cat tragi de el.

Dupa cum arata radiatoarele si tinand cont de puterea maxima specificata, in regimuri grele ventilatorul e cam musai.

Sau macar o protectie termica.

Pt petreceri ocazionale nu e mare lucru sa scormonesti de undeva un ventilator.

Ai dreptate,da din ce am vazut la lista lui Marian pentru racire fortata dispunerea aripioarelor ar trebui pe longitudinal nu transversal,nu mai vad rostul ventilatorului cu aripioare transversale.

Link spre comentariu

Asta e traful:

http://www.tme.eu/ro/details/55218-p1s2/transformatoare-toroidale/talema/

Nu-i chiar monstru...

In alta ordine de idei, e o problema cu disponibilitatea BC846U in capsula SC74, care lipseste la TME, si din cate vad pe site-ul producatorului, a fost scos din productie pentru reproiectare ( habar n-am ce inseamna asta dar ideea e ca nu e...).

Alternative ar fi fie varianta in SOT363:

http://www.tme.eu/ro/details/bc846sh6327/tranzistori-smd-npn/infineon-technologies/

E acelasi tranzistor, doar in alta capsula.

Fie BC817 care este disponibil tot in SC74:

http://www.tme.eu/ro/details/bc817sue6327/tranzistori-smd-npn/infineon-technologies/

Ambele vin cu avantaje si dezavantaje.

SOT363 de la BC846S este o capsula al naibii de pitica:

Posted Image

In schimb este acelasi tranzistor...

BC817 este in SC74, deci mai usor de plantat ( cel putin pentru mine ), numai ca sunt ceva diferente, tensiune mai mica ( cascodele rezolva asta ), Ccb mai mare ( 6p ), saturatii un pic mai mari, etc... Totusi nu cred ca ar afecta prea tare performantele diferentialului.

Ceea ce as putea incerca este sa fac un pad pe desenul placii pe care sa poata fi plantat si in varianta SC74 si SOT363, dispunerea la pini este aceeasi la ambele variante, si apoi mai vedem ce va fi cand voi ajunge la comanda componentelor.

Pareri?

Eu zic sa continui asa cu BC846U. Am avut ocazia sa comand ceva componente care nu erau in stoc si cand am verificat scria intervalul si mi-au venit de la ei in acel interval, chiar fara sa mai platesc transport(mi-au trimis comanda partial prima oara). pur si simplu m-am trezit cu telefon ca am colet de ridicat... am patit asa de vreo 4-5 ori deci....

Pt BC846U acelasi lucru

post-218273-0-52048500-1483039598_thumb.png

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Referitor la racire, eu nu voi folosi ventilator pe radiatoare, ci poate doar unul pe panoul din spate pentru ventilatie carcasa voi include insa o protectie termica pe modulul digital ce va contine si protectia dc pentru boxe si alte minuni, detalii despre el mai tarziu cand o sa am o schema si o configuratie gata. Ca idee disipatia maxima pe radiator NU este la putere maxima, acolo disipatia este ceva mai mica, maximul este pe undeva la mai putin de jumatate, deci cam intre 150-200W, acolo stresul termic este maxim, puteti daca doriti sa folositi alt radiator, eu nu gasesc necesar, imi ajung astea.

Ionut in principiu ai dreptate, si eu am primit componente dupa reinnoirea stocului, numai ca asta a iesit din productie, deci cel mult mai pot fi stocuri vechi la producator, insa nu poti fi sigur. Oricum in schema las deocamdata tot pe ala, iar pe placa incerc asa cum am zis sa fac un footprint pe care sa poata fi folosit si SC74 si SOT363, astfel suntem acoperiti.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La Multi Ani tuturor pe anu asta :)

Am mai lucrat putintel la desenul placii, si am ajuns pana aici:

Posted Image

O sa incerc sa profit cat de mult pot de ambele fete ale placii, la pozitionarea componentelor SMD avand in vedere spatiul mic disponibil, pana aici pare sa-mi fi reusit.

Daca ceva nu va convine sau aveti nelamuriri, spuneti, eu pana aici ma declar multumit.

Cand am timp/chef mai desenez, si revin :)

Link spre comentariu

La luat de la iesire... de unde putea sa-l ia ? Mare chestie....

Cind am vazut aumite cablaje facute pe forum, m-am luat cu miinile de cap...

Nici cea mai elementara regula de baza nu era respectata.

Si scheme cu pretentii!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări