Marian Postat Decembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2016 1. Marian, eu ma refeream daca ai alimentari separate, sursa de pe finali s-a interrupt, si prefinalul ramane sa dea curent intr-o sarcina de 15R. De acord, prefinalul ar fi aproape de saturatie, majoritatea tensiunii din colector s-ar regasi in emitor, si asta ar insemna cam 4A sau poate ceva mai mult prin prefinalul de 8A, dar asta numai pe o perioada scurta pentru ca 4Acc pulverizeaza la propriu o capsula 1206, si asta e si ideea, adica un fail-safe, o componenta ieftina de sacrificiu spre protejarea unui prefinal mai scump si mai dificil de inlocuit. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Acum toate amănuntele sunt puse la punct , totul s-a clarificat prin intermediul mesageriei private , urmează ca Marian să prezinte ultima versiune a schemei . Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 21, 2016 Partajează Postat Decembrie 21, 2016 (editat) Pentru @Victor. Şi eu am pus denumirea de "grile" la MOSFET-uri pînă acum cîteva luni cînd @marian şi @smilex m-au corectat pe buna dreptate, căci vine de la poartă (GATE). Nu din necunoastere ci din obisnuinta. Vreau să fac unele precizări despre regimul de funcţionare a amplificatorului MOSFET full simetric. Toate etajele de intrare, impreună cu etajul VAS, lucrează în clasa A. Un regim de curenţi la o schemă asemanatoare este urmatorul: Am postat pentru a induce încrederea că acest tip de amplificator nu lucrează comutînd alternanţele între cele doua zone, pozitivă şi negativă ci folosind o conlucrare ingenioasa si armonioasa intre ele. Singurele etaje care comuta sunt etajele finale. Astept schema finala si ceva optiuni tehnologice daca se poate. PS. Compar functionarea acestui amplificator cu aceea a avionului stealth American, care fara computer nu planeaza. La fel si aici fara reactie negativa amplificatorul nu are un mod previzibil de functionare. @gsabac Editat Decembrie 21, 2016 de gsabac Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 21, 2016 Partajează Postat Decembrie 21, 2016 Cunosc în amănunt funcționarea , sper că nu mă înșel .Amplificatorul se încadrează lejer în Liga mare din punct de vedere al schemei , dar trebuie să primească un PCB pe măsură .Vom vedea în curând schema declarată ca fiind versiunea finală , abia de atunci putem declara că drumul e drept .Din motive istorice ( vârsta își spune cuvântul ) dar și personale , prefer să folosesc pentru denumirea " poartă " sinonimul acceptat / tolerat / îngăduit / echivalent oarecum în tehnică " grilă " atunci când ne referim la un electrod specific al unui tranzistor de tip MOS .Cui nu-i place , asta e viața .Eu nu doresc să folosesc alt cuvânt , ăsta e foarte bun . Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 22, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2016 Gsabac si Victor multumiri pentru apreciere. Schema finala este asta: E valabil pentru toata lumea atunci cand spun ca nu mai intretin absolut nici un fel de modificare, deci rog nu insistati! In urma "negocierilor" telefonice cu Victor, am ajuns la concluzia ca transilurile pot sa dispara, au disparut si rezistentele dinaintea lor, iar alea din porti au revenit la 22R. Superdioda asa cum arata este un concept nou ( pentru mine ) pe care nu l-am testat pana acum ( de aici si confuzia mea atunci cand am desenat-o initial ), dar merg pe mana lui Victor atunci cand spune ca e bine. Am marit filtrarea partii din fata la 220u ( aveam 100u ), sa fie acolo, am pus capsula de 13mm, n-am stat sa caut dar cred ca s-ar putea gasi condensatori si mai mari cu capsula din asta, mie 220u imi sunt arhisuficienti acolo. Cam astea ar fi noutatile, restul se poate citi in topic. Lista completa si reactualizata de componente la TME ( inclusiv radiatorul ): http://www.tme.eu/ro/parking/e3c3d5eed28aa26df2131b0891e9225bcfd9ad02.html Am eliminat cele 2 radiatoare mici tocmai pentru ca erau totusi cam mici ( le folosesc la MP100.V3 si MPA300 ), ar fi trebuit pentru cele 2 MJE-uri din VAS ceva radiator mai mare care ar fi ocupat spatiu mai mult, am ales in schimb sa le pun si pe ele tot pe radiatorul mare, si castig astfel si ceva spatiu. Ar fi ca 210 lei cu radiator si TVA inclus pentru fiecare modul, destul de mult, da asa e cand vrei performanta Am intocmit si lista completa de footprint-uri in eagle ( 5.11 ) Teoretic toate componentele alea de langa, ar trebui sa intre in patrulaterul ala 20*8cm, practic insa... om trai si om vedea. Pun si arhiva .rar cu fisierul brd in eagle pentru imaginea de mai sus, poate cineva vrea sa-si schiteze propriul lui cablaj incepand chiar cu inceputul: Pcb4.rar Cam atat pentru moment. Toate cele bune tuturor. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 22, 2016 Partajează Postat Decembrie 22, 2016 210 - e pretul total componente, PCB plus radiator? Avand in vedere ca daca iesi la o bere cu prietenii fara 50 lei nu scapi, eu zic ca e un pret cat se poate de decent! Bafta si sa iasa totul bine din prima! Eu as lasa loc de depanare in jurul finalilor, in sensul ca sa nu fie o increngatura de piese si trasee in zona lor. Fiind un proiect de putere mai mare poate nu strica o montare mai disparata a finalilor ca omul sa nu fie ogligat sa ia radiator cu talpa f groasa. Ai putea sa faci o mica adaptare pt finali laterali? In sensul ca exact in acelasi loc pui niste conectori, grila o treci in cealalta parte a drenei, sursei, fata de cum e acum, si lateralul vine montat pe dosul placii, deci nimereste la pini. E doar o sugestie, cine stie, poate cineva vrea sa incerce si asta, fiind o schema lucrata. N-am mai avut timp si nici chef la cate am pe cap de electronica, dar sincer, mai degraba as pune la lucru lateralii in schema asta decat in cea din quad, proiectul comun. Evident, sunt doar sugestii, poate iti vor fi de folos. La zenere ai renuntat, te salveaza protectia la scurt de tensiune GS prea mare, asa-i? Si ca vorbea cineva de grila vs poarta. Important e corespondenta cu documentatiile care vin in engleaza, unde pinii sunt notati GDS, deci si in traducere vom ramane cu aceleasi notatii. Fara complicatii inutile la traducere ce pot provoca confuzii pe termen lung. Are acelasi rol ca si grila la lampi, si anume de comanda, deci nu e loc de vreo confuzie. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 22, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2016 210 lei fara placa, pana nu o termin de proiectat n-am cum sa stiu sigur ce pret va avea, oricum mai mult de cateva zeci de lei n-ar trebui, deci daca trebuie totusi o estimare atunci hai sa zicem 250 lei costuri totale pentru un modul ( componente+placa+radiator ), sau 500 lei 2 module, plus inca vreo 400 traful, plus probabil inca vreo 150 puntea+electroliticii... 1050 de lei deja Da, la transiluri am renuntat datorita protectiei. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 22, 2016 Partajează Postat Decembrie 22, 2016 Să nu uiți de montarea perlelor de ferită direct pe terminalul grila al finalilor ... Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 22, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2016 M-am apucat de asezat desenul la cablaj, si am inceput cu componentele mari, si ca sa nu am surprize am verificat prezentarea radiatorului la TME si am acolo imaginea dimensiunilor: http://www.tme.eu/html/gfx/img_22616.gif M-a interesat in vederea dispunerii finalilor, respectiv pozitia gaurilor care initial doream sa pice fix in centrul spatiilor dintre aripioare, distanta conform pozei ar fi 12,8mm intre 2 aripioare ( deci intre 2 "centre" ), nu este deajuns pentru 2 capsule TO247 adiacente asa ca am mers pe 2 spatii, adica 25,6mm intre gaurile de la tranzistori, si mi-am dat seama rapid ca ar ocupa cam mult spatiu pe placa, am desenat totusi o grila pe dimensiunile astea si i-am pozitionat, si intr-adevar, ramane spatiu cam putin doar de la finali, unde mai pui ca mai sunt si prefinalii, si nici la aia nu-i deajuns doar 12,8mm deci tot 25,6 daca vreau sa pice si la ei gaura intre aripioare, si deja pentru restul componentelor ramane spatiu foarte putin, garantat placa ar trebui lungita, dar pe langa faptul ca mi-ar creste artificial pretul placilor, prea mult oricum nu o pot lungi, adica mai mult de 3-4cm nu prea am cum, si nu cred ca ar fi deajuns sa incapa restul componetelor ( evident ca nu-s sigur ). M-am gandit la o alternativa si asta ar fi ca la fiecare ramura, cate 2 tranzistori sa pice pe centru si ceilalti fix pe aripioare, oricum talpa este 8mm deci deajuns pentru o strangere buna, ar fi deci alternant unul pe spatiu, unul pe aripioara, asa castig spatiu destul de mult ( oricum mai aproape n-am cum sa-i pun ), chiar si asa este posibil sa trebuiasca sa lungesc ( sper sa nu ). Am facut un desen pe care vi-l prezint ca sa vedeti despre ce este vorba: Sus ar fi varianta cu 25,6mm si jos cu 19,2mm intre gauri, eu tind catre varianta mai compacta ( n-am nici un stres in privinta gaurilor ), dar m-ar interesa si parerile voastre. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 22, 2016 Partajează Postat Decembrie 22, 2016 Daca tot nu mai conteaza unde cad gaurile pe radiator, fa ca in varianta de jos dar mai mareste nitel spatiul dintre ei. P.S: Inductanta aia de iesire bobinata pe rezistenta strica tot farmecul audiofil al amplifului. Link spre comentariu
Adrian_BBS Postat Decembrie 22, 2016 Partajează Postat Decembrie 22, 2016 ar putea fi o solutie Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 22, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2016 P.S: Inductanta aia de iesire bobinata pe rezistenta strica tot farmecul audiofil al amplifului. Lasa ca-i trece Revenind la finali, daca ii departez ajung de unde am plecat, de aia am zis ca daca tot merg pe spatiu castigat atunci sa fie si ceva simetric. Adrian, nu e o alternativa ce propui, nu e loc pentru profilul ala si oricum suruburile tot n-ar pica pe spatiii goale. Deocamdata tot varianta 2 pare castigareata Link spre comentariu
Adrian_BBS Postat Decembrie 22, 2016 Partajează Postat Decembrie 22, 2016 ar mai fi o varianta, pe care am facut-o la un mic amplificator cu aceiasi problema .... imi cadea un filet pe centrul dintre aripioare si celalalt pe una din aripioare, si solutia a fost sa "mut" cablajul 3 mm mai la stanga sau la dreapta, astfel toate fileturile mi-au iesit fix pe langa aripioare, adica cand iesea surubul in partea cealalalta era lipit de aripioara ... poate te ajuta, bafta Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 24, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2016 Primiti cu mos ajun? Am desenat azi putin la pecebeu, am ajuns pana unde se vede mai jos apoi pauza ca m-am plictisit ( merge lent pentru ca sunt multe de luat in calcul, si estetice si tehnice si vreau sa iasa bine, si...)... Liniile alea albe sunt grile desenate de mine pentru aliniament, iar chestia aia albastra de sus e... pai v-ati prins voi ce e. Uite o imagine si fara ele: Cu rosu este top, si cu albastru bottom, cu verde evident pad-uri si viasuri. Traseele de forta sunt doar conturate, la final le umplu. Restul vedeti voi in imagini. ________________________________________________________________________________________________________________________________________ In alta ordine de idei avand in vedere ca sunt deja 3 utilizatori care si-au manifestat interesul pentru placi, prezint numele lor aici in ordinea in care am fost contactat: 1.- Turcu_dan a rezervat 2 placi; 2.- Emil 1986 asteapta pretul pentru placi; 3.- Vlad228 a rezervat 2 placi; Asadar din cele 8 placi ce vor ramane, 4 ar fi rezervate, si inca 1 sau 2 posibil rezervate de Emil. Rog pe cei 3 sa confirme interesul lor aici pentru a fi sigur. Tin sa mentionez faptul ca inca nu pot preciza un pret clar per bucata placa, pana nu termin de proiectat si testat un prototip, abea dupa ce totul va fi in regula si eventualele finisaje si optimizari vor fi terminate, voi prezenta proiectul la fabrica si voi sti un pret, ceea ce pot promite insa este ca nu pun nimic in plus fata de ce mi se cere la fabrica, pentru ca n-am nevoie de profit de la proiectul asta, ci doar sa iasa ceva bun, un amplif pe placul meu, si util si performant pentru forum. Totodata asa cum mi s-a sesizat si pe privat, voi fi nevoit sa cumpar in unele cazuri mai multe componente decat imi sunt necesare, deci daca raman seturi complete le pot livra celor interesati o data cu placile, si acestia vor plati deasemeni fix pretul de la magazin ( nici un leu in plus ), mai mult decat atat, ma ofer sa plantez eu smd-urile gratis daca sunt utilizatori interesati. Cam atat. Craciun fericit tuturor. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 24, 2016 Partajează Postat Decembrie 24, 2016 Imi place ca ai renuntat la modul ala oribil de asezare al finalilor toti pe o parte si verticali, de tip "sorteh" ! Daca iti mai ramane loc poate n-ar strica sa mai departezi un pic finalii, ca parca sint cam prea apropiati. Rezistenta R58 nu intra peste condul ala de langa ea ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum