ain Postat Decembrie 19, 2016 Partajează Postat Decembrie 19, 2016 (editat) ... eu as fi imbunatatit si schema lui Stochino cu un circuit " cross connection " pentru micsorarea distorsiunilor la trecerea prin origine. Sunt foarte interesat de schema Stochino, schema care pe langa slew rate foarte bun mai are si avantajul unei distributii spectrale favorabile a distorsiunilor. Puteti sugera o schema de amplif (similar) cu un astfel de circuit? Eventual pe topicul de Amplificatoare altfel, ca sa nu avem probleme cu Off-topicul. Tin minte ca schema Stochino avea la simulare distorsiuni ciudat de mari la 20Hz (cam 0.05%, de vreo 3-4 ori mai mari ca la 20KHz). Editat Decembrie 19, 2016 de ain Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 19, 2016 Partajează Postat Decembrie 19, 2016 Intotdeauna cu multa placere : http://www.elforum.info/topic/79745-cateva-idei-altfel-pentru-scheme-amplificatoare/?do=findComment&comment=1466094 Scuze tuturor pentru offtopic . Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Am pus superdioda cum zici tu Victor: Si am redus rezistentele din porti la 10R, cumulat cu 15R dinaintea transilurilor am acum 25 Ohm fata de 22 inainte, 3 ohm e o diferenta prea mica sa mai conteze, deci asa ramane. Multumiti acum? Nu de alta dar trebui sa ma apuc de placa, si am imens de munca acolo...Ma doare cerebelul numai cand ma gandesc Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 La superdiodă acum totul e OK !La rezistențele prefinalilor evident că nu , așa că voi redesena zona pentru a fi mai ușor de înțeles . Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2016 La care rezistente te referi? Pana la urma n-am facut decat sa pun 4R7 in bazele prefinalilor mari, si sa maresc rezistenta din porti de la 22 la 25... ce-i asa grav? Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Sper ca acum e simplu : Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Ok dar care-i diferenta? De ce 3 Ohm in plus ti se par multi ca nu pricep... Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Daca conectezi rezistentele ce alcatuiesc sarcina de emitor pentru prefinali in varianta ta , se micsoreaza / anuleaza efectul circuitului cross conection . In varianta mea redesenata de mine , acele rezistente introduc suplimentar o reactie negativa locala , dar nu afecteaza cu nimic functionarea circuitului cross conection ! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2016 15R este cam o treime din 47R de jos, ceea ce inseamna o divizare substantiala a deschiderii finalilor, adica pierd din cursa si mai mult, nu vreau, deja sunt 2 repetoare in fata lor, deci ramane asa cum am pus mai sus, repet, doar 3 Ohm in plus, n-are cum sa fie o problema. Asadar schema finala este cea pusa de mine mai sus, multumiri tuturor ce s-au implicat pana acum, in special lui Victor, ma apuc azi sa trec schema in pcb si sa intocmesc lista completa de capsule la componente si revin cand am noutati. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 important e sa pui la punct arhitectura ca valorile nu e mare lucru sa le schimbi ulterior. Eu sunt pt protectia pusa. Cine vrea ceva mai bun, are toate conexiunile disponibile pe placa pt conectarea protectiei externe. +1 pt partea cu excursia in tensiune, esti deja la limita acceptabila, sau inaceptabila pt altii. Nu are sens sa mergi mai in jos. Oare ai putea pregati PCB-ul asa incat sa ofere capacitatea de a conecta o alimentare separata. Nu ma refer neaparat la conexiunea in sine, dar la o protectie mai buna, dar simpla daca se poate, impotriva a tensiunii mari de comanda a mosfetilor. Nu se stie cand sar sigurantele de pe mosfeti si ajunge tensiunea mare de comanda in grile. 70v-12V in 15ohmi, pare cam mult pt prefinali care se vor lipi de una din alimentari. Crezi ca ai putea pune o limitare de curent in prefinali? Ceva cu integrare de curent, cu un filtru RC pt actionare asa incat sa permita spitz-uri mari de curent pt cateva ms, suficient cat sa comande finalii ferm, dar pe termen lung sa limiteze la 50-100mA. Sunt niste piese in plus, de acord, dar nu vad cu ce ar afecta buna functionare. E totusi un amplificator de mare putere, ar fi bine sa ne pazim de artificii. O sa te laude si Leco, printre altii, ca te gandesti la protectii in plus. Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Nu se intelege prea clar la ce te referi ... Cel mai bine ar fi nu montezi deloc acele rezistente , din punct de vedere al functionarii cross conection . Repet : sarcinile stocate pe grile trebuie descarcate cat mai rapid , ca urmare nu trebuie sa existe nimic in serie cu circuitul de suma a grilelor , cu exceptia rezistentelor gridstoppers de valoare cat mai mica dar ajutate cu perle de ferita pe G si S ) . Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 20, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Sharky -Pot pune pe placa niste viasuri pentru lipituri la bornele unei perechi de rezistente din sursele finalilor ( nu-mi irosesc timpul, spatiul sau resursele cu papuci sau alti conectori ), asa se poate monitoriza extern curentul prin finali, iar modul de actionare il las la alegerea fiecaruia, nu prevad pe placa ceva in acest sens, fiecare actioneaza unde crede ca-i mai bine, ori pe intrare, ori pe iesire, ori pe alimentare, ori...ori unde o vrea. -Pot pune niste viasuri pentru lipituri si la nodul dintre inductante si diode pe alimentarea partii din fata, cine vrea sa alimenteze separat, nu va folosi diodele si conzii aia de pe ele, ci se va lega cu 2 fire direct de viasurile alea, nu recomand insa alimentare mai mare de 5-10V pe fiecare ramura fata de cea a finalilor, este risipa de resurse. -In cazul alimentarii separate, sigurantele n-ar pocni decat daca finalii au decedat deja, altfel nu vad de ce ar face-o, exista limitare activa de curent prin ei, si cu finalii pocniti, eventuala supravoltare a portilor e irelevanta, dar presupunand prin absurd ca ar pocni sigurantele fara finali, transilurile daca vor ceda, se vor strapunge si vor scurtcircuita portile de surse la finali ( deci imposibil sa fie supravoltati finalii ), dupa transiluri ar trebui sa cedeze rezistentele de 15R inseriate cu ele, intentionat le pun 1206, in functionare normala disipatia pe ele este mica, in schimb daca transilurile cedeaza atunci cu siguranta vor ceda si ele, si prin prefinali va ramane doar curentul de polarizare ( probabil undeva spre 100mA ), deci nici limitare separata prin ei nu va fi necesara. Adica pe scurt, e deja totul anticipat. Victor prin prefinali ar fi un curent de mers in gol pe la 80mA ( estimativ ), poate ceva mai mult, asta inseamna ca pe 15R inseriate cu emitorul lor mai pica mai bine de 1V, tensiune care se pierde din cursa maxim posibila a finalilor, nu vreau asta, exista deja destule caderi pe traseu. Apoi daca o iau babeste in emitorii prefinalilor la cursa maxima tot ar trebui sa fie macar 60V, pe 25 Ohm asta inseamna un varf instantaneu de peste 2A pentru comanda finalilor... imi cer scuze daca suna arogant insa arata-mi cate proiecte initiate si finalizate pe elforum au o comanda atat de generoasa la finalii astia. Ai incredere in mine ca stiu ce fac, asa cum am eu in tine ca stii ce zici Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 (editat) Crezi ca ai putea pune o limitare de curent in prefinali? Ceva cu integrare de curent, cu un filtru RC pt actionare asa incat sa permita spitz-uri mari de curent pt cateva ms, suficient cat sa comande finalii ferm, dar pe termen lung sa limiteze la 50-100mA. Adica asa ceva? Numai sa nu-l limitati la o valoare prea mica. La aceasta configuratie de repetor, prefinalii trebuie sa contribuie la curentul de iesire. Un fel de filler-driver (sa ma ierte colegii constructori de difuzoare ca am împrumutat din limbajul lor). Editat Decembrie 20, 2016 de franzm Link spre comentariu
hpavictor Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 Sau ceva de genul urmator : Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 20, 2016 Partajează Postat Decembrie 20, 2016 1. Marian, eu ma refeream daca ai alimentari separate, sursa de pe finali s-a interrupt, si prefinalul ramane sa dea curent intr-o sarcina de 15R. Cum ampliful e ramas fara reactie, prefinalul se va agata de una dintre alimentari, iar singura lui limitare de curent sunt acei 15R Cam nasol pt el. Iar efectul se va extinde catre pre-pre-final, in Vas nu, ca vad ca are limitare de curent. Daca ii pui la prefinal o simpla limitare de curent cu un RC in baza limitarii, el va permite sa debiteze spitz-uri de comanda catre mosfeti, dar cand e vorba de un caz nasol, limitezi curentul si toata lumea scapa. 2. Protectia la scurt pt finali am spus ca sunt complet de acord cu ea. Cine vrea protectie externa, probabil ca va lasa liber locurile din actuala protectie si se va conecta in punctele cheie. Deci nu mai e nevoie de conexiuni suplimentare. In primul meu comentariu legat de asta nu am analizat schema si nici nu am observat ca ar avea protectie. M-am uitat cateva secunde, am vazut 2-3 nereguli si le-am scris in speranta ca te pot ajuta. 3. Ar fi bine pastrarea locului pt un filtraj generos pt VAS (1000u eu zic ca e destul). In felul asta chiar daca iti cade sursa pe finali la sarcini mari, Vas-ul se va pastra cu cativa V mai sus, numai bine sa comande mai bine finalul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum