Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Marian

Postări Recomandate

In principiu sugestia mea reorganizata...

Multam, e si asta o ideie, ar fi ceva mai simetric, si deci probabil mai placut din punct de vedere estetic, posibil si cu ceva beneficii la capitolul performanta, insa singura obiectie ar fi pozitionarea sub placa a finalilor, ar trebui neaparat gauri in placa pentru strangere finali, gaurile ar trebui sa fie de minim 5mm ca sa incapa o surubelnita, si vor fi 12 ( 8 finali, 2 prefinali si 2 predriveri ), ar putea sa incurce la traseele de forta, dar e totusi o ideie pe care o iau in calcul si o voi analiza cand ma apuc de lucru.

Link spre comentariu

Ideea lui Raimond Audio mi se pare foarte ok. Si ideea de mai sus din postul anterior al lui Rashad Ionita mi se pare ok.

Eu as corela/ alege dispunerea in functie de radiator. Adica, alegeti intai un anumit model de radiator si puteti incepe proiectarea impusa de el.

Rezultatele vor fi net superioare. Este posibila adaugarea protectiei Dc , senzor temperatura si control ventilator daca se doreste pe aceeasi placa.. se poate si fara ele bineinteles , dar scuteste cablaraiele de pe urma daca se pun acuma pe cablaj.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Avand in vedere pauza de sarbatori mi-am zis sa revin asupra unor proiecte in asteptare, intai am schitat ceva la cablajul unui proiect de sursa simetrica pentru audio ( conceptie proprie si oarecum originala ) apoi am revenit asa cum am promis asupra acestui proiect, mai precis asupra desenarii pcb-ului.

Am analizat optiunile de dispunere si am ales un alt radiator ( cate unul pe fiecare latura a carcasei ):

http://www.tme.eu/ro/details/rad-c26260_100/radiatoare/stonecold/

Iar dispunerea la care m-am oprit este cea cu etajul final dispus pe laterale, iesirea intr-un capat, intrarea in celalalt, adica ceva in genul asta:

Posted Image

Dimensiunile momentan ar fi 200mmx80mm, cu ceva rezerve la lungime functie de ce spatiu va necesita partea de atac. Paradoxal, si dispunerea in linie a finalilor ar fi presupus cam aceeasi lungime de placa insa ar fi ramas spatiu gol mult datorita smd-urilor de la LTP+VAS, asa ocup mai eficient spatiul, deci arata mai bine montajul final.

Traseele sunt rosu-top si albastru bottom, si au doar scop ilustrativ, vor fi evident retusate, redimensionate si dupa caz repozitionate.

Am renuntat la sigurantele de pe placa pentru ca ocupau cam mult loc suplimentar, vor fi repozitionate pe placa sursei, sau eventual pe panou avand in vedere ca e posibil ca redresarea si filtrarea sa nu fie facute pe placa ci direct cu legaturi intre ele ( nu prea are sens sa irosesc resurse financiare de altfel substantiale pentru cei 4 condensatori de filtrare ), om vedea.

Am prevazut trasee separate de alimentare si masa pentru partea de atac, trasee care pleaca direct din bornele condensatorilor mari, pentru a nu avea poluarea de la etajul final ( sau oricum aceasta sa fie cat mai redusa ).

Am prevazut deasemeni traseu separat doar pentru reactia negativa, direct de la borna inductantei inseriate cu iesirea, sugestia lui Victor.

In rest cam asta ar fi pentru moment, personal sunt multumit de ceea ce ar iesi ( singura problema ar fi doar pretul placilor la fabrica, probabil mare, unde mai pui ca va trebui sa fac minim 10 din care folosesc doar 2....ai' de prostofelu meu :))), astept insa parerile voastre inainte de a continua.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Pai de ce sa fie vai de portofelul tau ?

Faci un group buy si se strang mai multi care vor cablaje, cu siguranta se vor gasi cativa care vor. Tu le opresti pe ale tale si restu le iau ceilalti

Link spre comentariu

Sa invatam si de la profesionisti :

Posted Image

Sper ca este suficient ...

Analfabetii si habarnistii se vor supara degeaba , nu lor le este destinat acest raspuns :) !

Ei au raspunsuri dedicate , la sectiunea incepatorilor .

Link spre comentariu

Maxente asta ar insemna sa-mi incalc promisiunea de a nu transforma proiectul intr-unul comercial, ce-i drept am promis deja 2 placi cuiva pe privat ( ca mi-a cerut ), si probabil daca vor mai fi cereri, n-am sa le refuz, oricum n-am ce face cu ele, deci un compromis probabil isi va face locul, nu stiu, ce-i cert este ca nu va fi profit pentru mine nici macar 1 leu de aici, nu asta caut, am deja destule solicitari la proiectele comerciale de la vanzari, cu care pot finanta si alte investitii.

Victor am promis ca tot ce tine de proiectul asta va fi publicat integral, si am de gand sa ma tin de cuvant.

In alta ordine de idei, prefer sa cred ca nimeni dintre cei care citesc proiectul asta nu sunt analfabeti.

Multumiri pentru sugestii, am luat in considerare multi factori atunci cand am schitat ciorna aia, momentan este insa doar o ciorna pe care am supus-o atentiei, daca nu vor fi obiectii atunci o voi elabora zilele urmatoare si revin apoi.

Link spre comentariu

Doamne, Marian, cum poti sa zici asa ceva ?? Ce, daca dai cablajele care iti raman inseamna ca proiectu e comercial ? Hai sa fim seriosi, nu e nimic comercial aici. Ce, eu nu am facut la fel ? Am facut 10 cablaje si ce mi-a ramas am dat cui i-a trebuit. Ai vazut tu ca dupa astea am mai facut iar vreun set ? Nu. Atunci ar fi fost comercial.

Si nu e nimic in neregula sa ceri niste bani pe munca ta cinstita, asa ca adauga si ceva in plus pt proiectarea cablajului.

Pe mine ma mira alta chestie. Ca faci 10 cablaje de fabrica din start la un proiect care nu stii daca va merge. Daca nu va merge iti dai seama ca ramai cu toate 10, nu ?

Link spre comentariu

Dudi mersi pentru sustinere la chestiunea cu placile.

O sa fac intai o placa prototip, nu stiu sigur cum, ori incerc sa o fac eu ori caut pe la servicii pe cineva disponibil sa o faca in singur exemplar, aceea va fi supusa testelor si eventualelor optimizari sau corectii ce poate vor fi necesare, dupa ce totul va fi pus la punct si eventualele modificari necesare vor fi facute la desenul placii, voi da fisierele la fabrica pentru cele 10 placi.

Link spre comentariu

Pe mine ma mira alta chestie. Ca faci 10 cablaje de fabrica din start la un proiect care nu stii daca va merge. Daca nu va merge iti dai seama ca ramai cu toate 10, nu ?

Exact asta vroiam sa ii spun lui @marian, care gestioneaza proiectul. Schema trebuie optimizata prin simulare si calcule ca sa se ajunga la o varianta

optima, pentru inceput, inainte de o realizare experimentala, apoi un model experimental cu modificarile rezultate din teste, apoi seria zero de cite bucati se doreste.

Pentru asta este nevoie sa fie publicata schema finala cu valori pentru inceput si amatori de clicait pe OrCad, Multisim sau LTspice.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări