Vizitator Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Undeva prin 2009-2010 scriam pe un topic de folosirea trz low noise pe diferential, pe nimeni nu interesa...Lumea era cu 2N5401-5551 sau BF-uri 422-423 sau MPSA 92-42.In ce amplif ai folosit acum peste 5 ani, trz de zgomot redus, si de care, mercic. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 13, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2016 Haide Leco ca nu este obligatoriu sa ai mereu ultimul cuvant, nu este o competitie intre tine si altii referitor la ce a facut fiecare, lasa si tu de la tine ca nu e nimic grav, si eu las si zic ca este fix asa cum spuneti voi. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Sa fim realisti... pana la zgomotul tranzistoarelor din diferential te mananca alte probleme. La phono stage da, dar la amplificatoarele noastre de putere..... tichie de margaritar sunt tranzistorii low-noise in intrare. Cei mai problematici tranzistori vin in etajele urmatoare. Acolo chiar e durere si foarte greu o rezolvi... Daca vreodata in gluma Marian o sa puna si 2n5551 va constata ca diferentele de calitate sunt infime. Etajul de intrare, mai ales cel de fata, este extrem de strans tinut in haturi asa incat slabe sanse ca fizica tranzistorului sa aibe vreo influenta majora. La transconductanta beta tranzistorului nu are niciun rol, ba in plus aici mai este si un tranzistor compus cu reactie negativa locala peste el. Eu am facut mai demult un experiment cu BD139/140 total neamperechiati pe intrare si diferentele masurabile au fost de neluat in seama. Din pacate la finalii de putere se joaca toata calitatea audio. Cine are bani si sansa sa puna mana pe finali bine imperechiati si bine lucrati e boier. Reactia negativa are momente pentru fractiuni de timp cand este prinsa in offside iar atunci conteaza liniaritatea nativa etajului de iesire. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Eu am observat diferente de zgomot in functie de trz de pe intrare. Circa 65uV versus 200+ uV. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Cum ai masurat acest zgomot ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Quantasylum, pus direct la iesirea etajului final. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 13, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2016 Presupunand ca rezultatul este veritabil, cat de tare conteaza cu adevarat 135µV in plus? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Ma indoiesc ca ala este zgomotul tranzistorului de intrare. Diferenta aproape sigur provine din oscilatii locale sau sursa de alimentare. Zgomotul tranzistoarelor se invarte ca ordin de marime in jurul a uVoltilor chiar nVoltilor la variantele lownoise. Pana sa extragi si sa masori acest zgomot separat de restul zgomotelor amplificatorului e cale luuunga. Mai facil este sa-l masori la un tranzistor separat, scos afara din circuit. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Eu am masurat zgomotul intregului etaj final. Daca ascult nu ascult un tranzistor, ascut un amplificator, un ansablu intreg. Marian, pentru mine conteaza oricit, am incercat sa storc maximul posibil din acel etaj final. M-a interesat in mod special un raspuns armonic cit mai bun, la un nivel audio cit mai apropiat de o ascultare normala in casa (circa 10W in poza) si un zgomot la iesire cit mai mic, vezi poza urmatoare unde am incercuit cu galben zgomotul de fond existent la iesirea etajului final, aparatul pus DIRECT pe ieisre fara niciun atenuator: . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 (editat) Atunci vorbeste despre zgomotul intregului amplificator si nu despre cel al tranzistoarelor din diferentialul de la intrare. Ce vrea sa insemne acest grafic ? Zgomotul se masoara cu intrarea in scc . Era preferabil macar sa fi fost in dBv si nu dBFS. Masurarea zgomotului cu aceasta scula este extrem de generic. E la noroc. Sunt o gramada de fenomene ,tranzitorii mai ales, care fara o scula pregatita sa le captureze lucrezi in orb pe ghicite. Iti spun asta dupa ultimile experiente cu noul osciloscop pe care-l am. Fara o rata de minimum 10.000 wfms si deep memory esti in pom. Este incredibil cate fenomene noi am reusit sa surprind la 120.000 wfms si 10mega de memorie. Nu mai amintesc de FFT-ul cu 1.000.000 de puncte in banda larga de Mhz si zgomot de 400uV care m-a ajutat sa descopar si sa inlatur oscilatiile CFP-ului despre care altfel habar nu aveam. Zgomotul tranzistoarelor noi din intrare chiar ca e unul dintre cele mai neansemnate lucruri la amplificatoarele de putere. Ma rog, nu vreau sa deviez de la ceea ce discuta aici Marian, mai bine ne oprim cu offtopicul. Editat Iunie 13, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2016 Partajează Postat Iunie 13, 2016 Da, probabil ca de aia Krell foloseau mai multi tranzistori in paralel in etajul diferential (si in VAS), pentru ca nu conteaza zgomotul generat de etajul diferential (sau pentru ca vroiau sa-l micsoreze?) de n ori inmultit cu n tranzistori paralel folositi... Hai sa fim seriosi. Stii ce ma mira? In mai toate schemele Hi-End pe care le-am vazut, in diferentiale sint tranzistori cu zgomot redus la marea majoritate, unele au si combinatii J-Fet cu bipolari (tot de zgomot redus). Cum naiba toti ii folosesc iar la tine nu sint buni?!? Nu esti singurul care stie sa masoare sau singurul care a masurat pina acum (se invata foarte repede), eu inteleg ca vrei sa iti protejezi anumite chestii invatate, dar macar uita-te atent ca unitatea de masura in poza unde am masurat zgomotul de fond a fost in dbV, special ales dbV. La prima unde am masurat armonicele nu m-a interesat decit sa le vad ordinea, mai putin ce unitate de masura era selectata era (ramasese setata aiurea unitatea de masura). Cite amplificatoare de mii de euro masoara 61uVrms output noise level cu intrarea in scurt (ca asa am masurat)? Marian, imi cer scuze de aceste interventii pe topicul tau, dar prin "bunavointa" unor "colegi", Leco V2 mini, nu mai exista pe forum, si in speranta ca te va ajuta si pe tine sa faci alegerea "norocoasa", am postat aici. Ar fi pacat ca un asemenea proiect FRUMOS sa nu beneficieze de niste tranzistori deosebiti, acolo unde le este locul. Daca te deranjeaza, imi spui te rog si sterg tot ce am pus. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 13, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2016 Raimond, Leco, nu-i bai, discutia voastra este totusi tehnica si poate fi educativa, deci nu ma deranjeaza absolut deloc. Acuma revin, Leco ai evitat elegant raspunsul la intrebarea mea de mai sus, asa ca imi raspund tot eu, presupunand 200µVrms ca si zgomot total cu intrare cu tranzistori normali ( adica nu cu zgomot redus ), la un amplif cu 150W in 4 Ohm ( parca atat era ala al tau mini, daca gresesc imi cer scuze ), care presupune 24,5Vrms, raportul semnal zgomot este de cca 101db, ceea ce mi se pare o valoare decenta, corect? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 14, 2016 Partajează Postat Iunie 14, 2016 Acel etaj final este capabil de 35-36Vrms curati, pina in clipping/4R. Da, acea valoare obtinuta este foarte buna, precum spui, dar, de ce sa nu obtii maxim, daca este la indemina? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 14, 2016 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2016 Pentru ca maximul nu este tinta mea Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 14, 2016 Partajează Postat Iunie 14, 2016 (editat) Leco acel Krell avea tranzistori in paralel la amplificatorul de phono daca retin bine.Zgomotul din redresare va fi mult mai mare. Tranzistori in paralel sau alesi pe spranceana era necesar la schemele rudimentare care nu aveau nici macar degenerare. La Marian etajul de intrat este extrem de complex si nu mai depinde de tranzistori. Ai uitat cand spuneai ca -70dB nu se aud si chiar demonstrai foarte frumos asta ? O sa-ti arat zgomot la ampliful meu actual care foloseste banalii BC546 BC556 Editat Iunie 14, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum