claw Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Omul a decis deja ce finali o sa folosească. Ca idee se pot folosi mosfeti EXICON gen ECF20N20/ECF20P20 dacă vine vorba de împerechere ca și complementaritate, evident cine își permite. Link spre comentariu
Haralambie Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Omul a decis deja ce finali o sa folosească. Ca idee se pot folosi mosfeti EXICON gen ECF20N20/ECF20P20 dacă vine vorba de împerechere ca și complementaritate, evident cine își permite. Sunt misto complementarii aia. Se pot cumpara la pret relativ decent daca sunt peste 50 bucati. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Fiind public, cred ca veti fi mai multi interesati, 8 perechi de user pentru 2 canale, 7 useri si aveti peste 50 buc. Link spre comentariu
Haralambie Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Eu n-as fi asa optimist. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2016 Partajează Postat Aprilie 10, 2016 Buna initiativa. Finalii astia 240/9240 nu sint bine imperechiati ca finali complemetari. ...si mai ales peste 50V pe rail. Link spre comentariu
of-of Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Ce finali sunt ieftini si buni ? Exicon aia la 17$ sunt mai scumpi decat o momeala artificiala de calitate. Si e destul de suparator cand arunci de doua ori cu momeala si se agata intr-o ragalie. irfp240 si complementarul e destul de apreciat de nenea rod elliot. E adevarat ca cica nu ar fi complementari si am vazut la rusi ca sunt apreciati 2sj618 su 2sk3497. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 11, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Cred ca am fost destul de clar in exprimare. Finalii vor fi IRFP240/9240, chestia asta face parte dintre cateva aspecte care nu sunt negociabile. .................................................................................................................................................................................. Referitor la finali, asa cum am specificat, sunt unul din aspectele ce nu se negociaza, vor fi 4 perechi de 240/9240, acesti finali reprezinta ei insisi principalul motiv al initierii acestui proiect. Prin urmare imi rezerv dreptul sa ignor pe oricine are de comentat la acest aspect, daca nu puteti respecta o decizie deja luata atunci nu putem avea o conversatie. ____________________________________________________________________________________________________________________________________ Kreator Q19 si Q20 la fel ca si Q11 si Q12 alcatuiesc un etaj CFP pe intrare impreuna cu Q17, Q18 si respectiv Q1 si Q2, scopul este o mai buna liniarizare a etajului de intrare, un raspuns armonic mai bun, pe care ramane sa-l confirm la testele in simulator ce vor urma. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Io as propune sa dimensionezi sursele tranzistorilor de intrare pentru inceput la un curent de 2mA . Mai propun alimentarea etajului de intrare dintr-o tensiune cu 5V mai mare decat alimentarea etajului de iesire. Desi nu prea cred ca va conveni cuiva folosirea a doua tensiuni , deoarece implica si cost suplimentar( un mic trafo ,cablaj , punte redresoare , condensatori de filtraj). Link spre comentariu
modoran Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Astia 5V in plus nu merg fabricati din tensiunea principala cu metoda step-up ? Ca tot se poarta sursele in comutatie ... Link spre comentariu
Haralambie Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Adica fix pe etajul de intrare bagi zgomot garla. Sunt niste step-uri low noise, folosite de Roland spre exemplu in aplicatiile lor dar sunt SMD-uri si nu stiu cati au dorinta de asa ceva. Mai simplu e cu o alta infasurare. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 (editat) Nu prea, Predator a punctat bine. Se mai poate folosi o redresare cu dublare de tensiune si apoi stabilizare serie la o tensiune cu minim 10-15V mai ridicata decit a etajului final. Fiindca etajele de intrare consuma putin, disipatia pe stabilizatoarele serie este mica. Solutia chiar este folosita in ceva proiecte de pe net. Editat Aprilie 11, 2016 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Marian as vrea sa cred ca este proiectul tau dar din pacate imi este teama ca si tu ai cazut in aceeasi plasa in care au mai cazut si altii precum Leco cu non-switching si eu cu...CFP. Pana acum , daca vorbim la modul practic, realist , etajul acesta de intrare este cel putin spus neadecvat da sa nu zic chiar catastrofic. CFP-ul pe intrare la modul teoretic aduce o presupusa liniarizare suplimentara fata de varianta cu un singur tranzistor dar se uita faptul ca atata vreme cat exista o degenerare liniarizarea etajului de intrare oricum este excelenta si ea nu mai poate fi intrecuta de catre etajele uramtaore, mai ales etajul de iesire. Deci, CFP-ul pe intrare este inutil, nu creste performantele cu nimic. Partea delicata vine din problemele pe care aceasta configuratie le ridica. Aceasta topologie este extrem de greu de stabilizat (mai ales din cauza rezistentelor de valoare mare folosite acolo), in plus modifica faza cu efecte de stabilitate asupra intregului amplificator si colac peste pupaza este mai este si extrem de sensibil la parazitii externi, culege tot ce gaseste cu o usurinta de speriat. Rezultatul ? Etaj de intrare saturat cu distorsiuni grosolane la frecvente inalte. Simulatorul iti va arata aceleasi distorsiuni si cu CFP si fara CFP, ceea ce este absolut normal pentru ca , ma repet, si fara CFP etajul de intrare era excelent liniarizat. CFP in intrare nu se foloseste aproape nicaieri in produsele comerciale iar in cele DIY sunt rare spre foarte rare. Stabilizarea colectorului Q15 si Q4 cu circuitul adaugat este o gluma. Am mai vorbit odata pe tema asta dar Victor n-a inteles cum vine treaba si observ ca insista. R25 si R19 nu fac decat sa debalanseze ramurile si sa mute curentul de pe o ramura pe alta cu consecinte oribile vis-a-vis de distorsiuni. Vei observa foarte usor acest fapt daca vei simula o situatie reala. Sursa de curent iarasi este de inspiratie....dar care nu prea are acoperire in realitate. Cascodarea surselor de curent este o treaba relativ inutila si din nou extrem de periculoasa. Oscileaza in draci. Toate cele 3 topologii de mai sus le-am incercat practic si au dat probleme mari. Solutiile tehnice necesare rezolvarii lor nu merita a fi luate in considerare din cauza rezultatului final dubios care nu aduce practic niciun fel de imbunatatire sesizabila. Etajul de intrare clasic la amplificatoarele total simetric este aproape perfect, balansul intre ramuri facandu-se in mod natural iar problemele generate sunt cele mai mici. Este neplacut sa experimentezi practic pe pielea ta curiozitatile teoretice ale altora. Link spre comentariu
Haralambie Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Nu prea, Predator a punctat bine. Se mai poate folosi o redresare cu dublare de tensiune si apoi stabilizare serie la o tensiune cu minim 10-15V mai ridicata decit a etajului final. Fiindca etajele de intrare comsuma putin, disipatia pe stabilizatoarele serie este mica. Solutia chiar este folosita in ceva proiecte de pe net. Ah, da, am vazut asta la un amplificator de casti cu tuburi. Cred ca mai am schema. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 (editat) @ Raimond Ai explicat foarte frumos si argumentat ca s-a ales o schema a etajului de intrare prea complicata (inutil). Editat Aprilie 11, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Ali G Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Ah, da, am vazut asta la un amplificator de casti cu tuburi. Cred ca mai am schema. Am facut-o si eu candva. Posibil sa fie aceeasi schema. N-am in calculatorul asta nimic de electronica. Fii bun,te rog,si da-mi-o intr-un mesaj. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum