Marian Postat Mai 11, 2016 Autor Partajează Postat Mai 11, 2016 Dudi n-am incercat superdioda cu mosfet dar in principiu supracompensarea ar trebui sa fie si mai acuta daca senzorul este mosfet. Aminteste-ti la superdioda simpla cat de mult scade biasul cand senzorul este un npn...Franzm oi fi eu multe dar masochist nu sunt. Alegerile facute au avut cu toatele scopuri precise, cu superdioda s-a cam lamurit, mai ramane protectia insa am de lucru la diverse cereri asa ca proiectul mai asteapta. Cat despre nonswitching, cred ca stiti deja parerea mea despre fantezia aia, deci multumesc mult dar... nu multumesc. Link spre comentariu
Vizitator hasmorocar Postat Mai 21, 2016 Partajează Postat Mai 21, 2016 Chitul ăsta la ce bani ajunge și cînd o să fie la vînzare? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 21, 2016 Autor Partajează Postat Mai 21, 2016 Vor fi niste module audio si nu vor fi la vanzare deoarece nu este un proiect comercial, ce fac pentru vanzare nu public decat la vanzari si eventual pe blog, poate cel mult un group-buy pentru placi in caz ca si altii vor dori sa il reproduca. Termenul de finalizare habar n-am care este, la schema nu ar mai fi mult de lucru insa n-am avut timp, poate azi sau maine sa mai fac niste verificari in multisim... Link spre comentariu
Marian Postat Mai 22, 2016 Autor Partajează Postat Mai 22, 2016 Am spus ca voi pune schema si-n multisim, asa ca iata-o: Puterea maxima este tot cam pe la 1,5V pe intrare pentru 400W pe iesire. Iata THD1, THD10 si THD20 toate la putere maxima: Valorile sunt tot cam pe unde indica Ltspice, la multisim lipseste rezolutia suficienta pentru comparatie exacta insa nici nu mi se pare necesara, ce vad acolo este arhisuficient. Dreptunghiul la 10khz si SR-ul: Adica suficient de asemanator cu LTspice. Bucla inchisa si deschisa plus faza la cea deschisa: Deasemeni valori foarte apropiate de ale LT spice, ceea ce mi se pare foarte bine. Principalul motiv pentru care am dorit sa testez schema in multisim era testarea protectiei sugerate de Victor cu intreruperea traseului dintre generatoare cu 2 tranzistori mici, am dorit sa vad cat timp dureaza de la intreruperea acelui traseu pana la disparitia semnalului pe iesire, si dureaza o vesnicie. As minti daca as spune ca m-a surprins chestia asta, cei 2 electrolitici din bazele surselor de la diferentiale se incarca la cca jumatate din tensiunea de alimentare de pe ramura de alimentare, si se descarca doar prin IB ( foarte mic ), deci o astfel de protectie iese din discutie ( si mute deasemeni ), daca acei condensatori ar fi lipsit atunci da, ar fi mers, asa ei acumuleaza suficienta energie sa mentina sursele active destul de mult. Ca si solutie de protectie cu stop ramane ceea ce am mai propus si pe un alt topic al meu ( MP100.V2 ), si anume un mini-releu care sa puna intrarea la masa, eventual chiar traseul unit dintre cele 2 baze neinversoare ( adica 18k de pe intrare scurtcircuitata ). Acuma ar ramane de stabilit metoda de monitorizare si actionare, altfel daca asa nu vi se pare ok ( ca rapid este ) atunci ramane doar limitarea clasica... PS: In caz ca inca exista incertitudini referitoare la bucla inchisa si frecventa foarte mare de intersectie, precum si TPC-ul, prototipul va fi facut asa, si daca la teste se vor descoperi probleme, simpla manipulare a valorilor din compensare va fi suficienta, nu ar fi un capat de tara sa se renunte la TPC, insa nu vad de ce nu l-am testa, eu am testat cu succes TMC-ul care a fost si mai aspru criticat, deci nu vad nici un motiv sa nu testam, si daca va fi functionat atunci este perfect, daca nu atunci oricum si cu miller clasic performantele totusi vor fi mult peste ceea ce orice standard de calitate cere pentru accesul in clasa hi-fi, si mult peste orice s-a vehiculat cu mosfetii astia aici pe forum ( ma refer la setul complet de performante, nu la parametrii individuali ), deci forumul va fi castigat o schema buna, si asta nu poate fi decat un lucru bun, iar daca nu va functiona, ei si? banii cheltuiti vor fi ai mei, deci nimeni nu pierde nimic Link spre comentariu
claw Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 Marian, ce tensiune G-S se găsesc la mosfeti? Cea de la Nmos e gala cu cea de la Pmos? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 22, 2016 Autor Partajează Postat Mai 22, 2016 Nu este egala, am gasit 5,19V la Nmos si 4,94V la Pmos: Adica sunt diferente asa cum ar fi de asteptat si la tranzistorii reali, dar avand in vedere plaja mare a Vgs, diferenta gasita mi se pare mica pentru a conta. Link spre comentariu
claw Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 (editat) Eram sigur... Toate amplicatoarele cu mosfeti făcute de mine pana acum aveau acea diferența... La asta făcut de mine în aer am 3,19V la Nmos și 3V la Pmos. Și la bipolari e același lucru, doar ca acolo e vorba de diferite de ordinul zecilor de mV. Nu știu de ce dar mi se pare ca suna puțin șters, brut,anemic la putere mare în comparație cu unul pe bipolari... Nu știu de ce, probabil din pricina comenzii deficitare a mosfetilor, habar nu am... O sa îl modific după schema ta sa vad dacă pot schimba ceva... O sa ma mai gândesc și la o stabilizare în Vas. PS: Am observat ca, cu o superdioda clasica, chiar și cu un Bias de 30mA ampliful suna binișor, cu 431 la același Bias sunetul e puternic distorsionat. Bineînțeles, vorbim de putere mica, 5-10W. Editat Mai 22, 2016 de claudiu_XD Link spre comentariu
Marian Postat Mai 23, 2016 Autor Partajează Postat Mai 23, 2016 Pai asta confirma acuratetea modelelor, cel putin din punctul asta de vedere. La bipolari ai zis ca ai gasit doar cateva zeci de mV dar astea sunt din cca 0,6V polarizare tipica a lor, iar la mosfet par a fi cateva zecimi de volt fata de o polarizare tipica undeva spre 4V, procentual cred ca tot cam pe acolo ar fi la ambele. Referitor la ampliful tau, desi este tot simetric, totusi este mult simplificat, dispunerea armonicilor este destul de diferita fata de asta, THD20 foarte mare ceea ce ma face sa cred ca in realitate SR-ul ar putea fi chiar mai mic decat cei 23V gasiti de mine in simulator si asta poate afecta calitatea semnalului redat la iesire la putere maxima, cursa fiind mare, si SR-ul trebui sa fie mai mare... Nu stiu, este doar o presupunere, n-am ascultat si nici testat practic varianta aia, deci sigur nu pot fi. Link spre comentariu
claw Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 Probabil ăsta să fie motivul, polarizare slaba+SR mic(sau insuficient) = eșec . Îl modific dupa al tau și dacă tot nu îmi place încerc și altceva. Asta e. Merci pentru răspuns. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 23, 2016 Autor Partajează Postat Mai 23, 2016 Cred ca este totusi exagerat sa-l cataloghezi "esec", ampliful tau este cat se poate de functional, o sa ma uit putin pe schema poate mai spre seara sa vad ce modificari ai putea face fara sa schimbi structura, si eventual sa refac testele in lt spice si revin apoi. Link spre comentariu
clausnc Postat Mai 23, 2016 Partajează Postat Mai 23, 2016 E aproape imposibil de nimerit niste finali mos-fet imperechiati intr-o marja de 10% la o comanda de end-user. Sa mai pui si cate 3-4 in paralel e o mica ruleta ruseasca. Se pot compensa cu rezistentele din grile insa ne departam destul de mult de performantele de pe hartie unde componentele sunt toate la fel. Am reparat un SAE la care un canal era bun. Atat finalii cat si prefinalii (era vorba de bipolari) au fost imperechiati (mai bine zis cartografiati) intr-o marja de 1% incepand de la curenti de 10ma de ex la finali.( ce am gasit de schimb ca si finali imperechiati incepeau de la 60ma sa se alinieze) Din faptul ca erau marcati SAE e clar ca a fost o comanda speciala la producator dar si o masura de descurajare a novicilor (nu se gaseau acei finali ca si piese de schimb) Link spre comentariu
Marian Postat Mai 24, 2016 Autor Partajează Postat Mai 24, 2016 Clausnc nu ma intereseaza negativismele tale si nici ceea ce consideri tu a fi o comanda corecta. Finalii sunt comandati cat se poate de eficient ( configuratia asta poate fi foarte rapida ) tot printr-un soi de totem poll pentru ca atat deschiderea cat si blocarea sunt controlate in mod direct de elemente active ( tranzistori ), si exact asta face un totem poll oricum ai da-o. Asa ca daca ai de contribuit cu ceva constructiv, fa-o, daca doar bagi bete in roate, te rog sa eviti topicul meu. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 29, 2016 Autor Partajează Postat Mai 29, 2016 Mi-am facut timp azi si am revenit asupra protectiei, in urma problemei mentionate mai sus cu intarzierea la intreruperea conexiunii dintre rezistentele de la surse, Victor mi-a recomandat sa mut toata harmalaia la VAS legand rezistentele de la referinta cascodei, una de cealalta in loc de masa, si cu montajul ala sa le intrerup, asa este ceva mai rapid mai ales daca se reduce filtrarea referintei, totusi nu-mi place felul cum actioneaza motiv pentru care am decis sa revin si sa raman la protectia clasica simpla cu limitare, pana la urma ceea ce conteaza este ca la scurt finalii sa fie protejati, si nu sa poti merge in regim de scurt pe termen lung ( mai lung de cateva secunde ), am testat in simulator asa in configuratia ce-o veti vedea mai jos si interventia pare a avea loc pe la 2 Ohm ceea ce este destul de ok zic eu, interven tia se face rapid si curat deci asa va ramane. Cam asta ar fi schema finala, sper sa nu-mi fi scapat ceva: Astept confirmarea de la Dl Alex mm daca doreste sa ma ajute cu proiectarea unui cablaj, sa stiu sa ma apuc de intocmirea unei liste complete de componente care sa-l ajute in acest scop. Toate cele bune. Link spre comentariu
alex mm Postat Mai 30, 2016 Partajează Postat Mai 30, 2016 (editat) Bine ,ma apuc de lucru in momentul in care am urmatoarele date : puterea rezistoarelor folosite , cuplajul termic intre tranzistori , care tranzistori au un mic sau mai mare radiator propriu , pozitionarea superdiodei si a jonctiunilor celor patru BD-uri inseriati (in principiu stiu ,dar vreau sa fiu sigur). Mai trebuie sa stiu cum doriti finalii ,in linie sau lateral , simplu placat cu eventuale strapuri sau dublu placat . Toate astea ca sa nu lucrez de mai multe ori , dar cred ca si asa vor fi multe corecturi ...... Cablajul pt. componente TH sau SMD ? Numai bine ,Alex Editat Mai 30, 2016 de alex mm Link spre comentariu
Marian Postat Mai 30, 2016 Autor Partajează Postat Mai 30, 2016 Sunt constient ca aveti nevoie de multe date pentru proiectarea cablajului si tocmai de aceea am spus ca o sa intocmesc o lista completa de componente, as prefera sa iau componentele de la magazimnul polonez, o sa fac acolo un folder cu toate componentele ce vor echipa placa si va voi da pe privat ( sau poate voi pune aici ) varianta pdf a acelui folder, astfel veti sti exact ce si cum fara indoiala. Singura dilema ce-o am este la 2N5401 care nu se gaseste la ei, posibil ca din cauza asta sa folosesc tranzistori de semnal SMD, inca nu m-am decis sigur ( oricum nu-i nici un fel de graba ), ori asa ori comand de la mouser, dar intai sa fac o comparatie la preturi sa vad ce si cum... Cert este ca rezistentele mici, si condensatorii neelectrolitici, vor fi SMD, la fel si diodele si probabil cam atat, restul TH... Referitor la dispunerea finalilor, nu stiu daca este foarte indicat in linie, sunt in total 4 prefinali pe care-i vreau pe acelasi radiator cu finalii, plus 8 finali, ar rezulta o placa prea lunga si probabil inestetica, spatiul mare adiacent fiind greu de acoperit cu componente SMD, deci prin urmare ar ramane varianta dispunerii in lateral, care dat fiind conditiile consider ca-i cea mai buna, finalii orientati spre exteriorul placii, si nu sub ea, pentru a fi mai usor de montat pe radiator. As prefera placi dublu strat deoarece voi incerca sa le comand la fabrica, ramane de vazut unde si cum le voi comanda deoarece la jacohk limita este de minim 10, iar eu n-am ce sa fac cu atatea, ca nu fac decat 2 module pentru mine, nu fac pentru vanzare... Totusi Dvs le veti concepe dublu strat si daca se poate veti genera si gerberele, si mai vedem apoi. Puterea rezistentelor este marcata pe schema la cele mai mari, iar la cele la care nu este marcat nimic in acest sens ar fi in principiu 0,125-0,25W, toate SMD, dar o sa va dau lista atunci cand va fi gata. Referitor la tranzistori si cuplajul termic al lor, nu stiu in ce masura este posibil insa ar fi util ca cei din diferential sa fie pozitionati fata in fata cat mai aproape, NPN cu NPN si PNP cu PNP ( ma refer la perechile de la fiecare diferential in parte ), daca nu se poate atunci raman cum considerati Dvs, eu oricum nu am preferinte in acest sens, insa s-a pus discutia asta in trecut in diferite subiecte, si nu vreau sa las loc prejudecatilor. Oglinzile si sursele diferentialelor pot fi pozitionate oricum, n-au importanta. Cascodele din VAS ( Q26 si Q30 din schema de mai sus ) vor fi pozitionate pe cate un micut radiator din asta: http://www.tme.eu/ro/details/d02/radiatoare/ Superdioda poate fi pozitionata oriunde pe placa, Q31 va ramane pe placa, eventual pozitionat culcat pentru o influenta cat mai mica asupra sa a temperaturii ambientale, veti lasa 2 borne libere, fie direct 2 gauri pentru fire, fie o regleta de conexiuni, oricum considerati Dvs mai ok, senzorii de la superdioda ii voi fixa eu pe radiator si voi face acolo legaturile intre ei cu cablu bine izolat si eventual si ecranat ( ca sa nu existe motive sa se incrimineze eventualii paraziti captati de la elementele de putere ), asta va ramane strict la latitudinea mea, ideea este ca dupa fixarea senzorilor pe capsulele finalilor sau pe radiator langa ei ( vad eu cum imi pare mai ok ), le voi inseria si cele 2 fire de la ei le voi conecta la placa la cele 2 borne lasate de Dvs ( si indicate in schema de mai sus ). Si cred, cam atat momentan. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum