claw Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 @marian și în continuare cam ce ai vrea sa faci? Vrei sa îl faci asa în aer și sa îl testezi în viu sau te mai gândești la protecția la sc și după îi faci cablajul? Sper ca nu ai uitat și de mine cu simularea Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 O schema asa complexa nu se pune problema sa fie testata "in aer". Tocmai de aia testele astea multe in simulator, sa o pun cat mai bine la punct in faza de proiectare teoretica pentru a fi cat mai sigur de rezultatele montajului practic, si inca n-am terminat testele, o sa pun si ceva tolerante la componente in gama celor de la componentele reale ce vor echipa montajul practic si voi reface testele de stabilitate si performanta. Am facut aseara si o simulare a comportamentului biasului la variatii de temperatura si am gasit ca superdioda asta simpla asa cum banuiam, supracompenseaza mult, in sensul ca la cresteri ale temperaturii montajului, curentul de mers in gol scade foarte mult, ( practic se anuleaza ), Cordell descria asta in cartea sa, iar aseara am confirmat-o si in simulator cu o directiva .step plus transient. Etajul final este destul de complex ( cate 2 jonctiuni Vbe plus un Vgs pe fiecare ramura ), si prin urmare nu foarte simplu de compensat termic, o sa incerc sa mai fac ceva teste, ar fi foarte util daca as putea seta variatii de temperatura doar la unele componente distincte, asa as putea reproduce mult mai fidel diverse configuratii de superdioda. Cablajul nu se va proiecta pana cand schema nu va fi finalizata din toate punctele de vedere, si cand acel moment va sosi o sa rog pe Dl Alex mm sa ne faca el un cablaj, este artist in domeniu, iar schema merita un cablaj pe masura performantelor, eu il voi ajuta prin intocmirea unei liste complete de componente si capsule/dimensiuni la momentul potrivit. PS: In seara asta o sa fac simularea ta si-ti dau rezultatul pe privat, eventual daca vrei iti pot da si fisierul de simulare. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 Doamneeee , Marian, daca ai gasit cum se variaza temperatura in LTSpice te rog mult zi si mie cum, ca de cand caut asa ceva.... Eu ti-as fi scris pe privat dar nu pot ca m-ai banat la mesaje. Imi poti raspunde pe privat daca vrei, ca sa nu facem aici offtopic. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Aici am gasit cum se face, dar o face pentru toate componentele din schema, incerc sa vad daca este posibil sa se faca doar pentru o componenta anume... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 Aaaa, ar fi super daca am gasi cum se face doar pentru anumite componente. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Am gasit si asta: http://www.audio-perfection.com/spice-ltspice/parametric-sweep/individual-component-temperature-setsweep-in-ltspice-simulation.html E un pic mai complex ( mai multe directive ) dar pare sa mearga, testez acum un circuit simplu sa ma conving si revin aici cu detalii daca imi iese. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Revin asa cum am promis si cu simularea pentru variatia de temperatura pe componente individuale, am testat un generator de curent constant simplu: Curentul prin shunt fara variatii de temperatura la ceva: Acum vine adaugarea directivei: Am adaugat intai la Q2, se da click dreapta direct pe valoarea sa, ( deci nu pe simbol ), adica direct click dreapta pe textul "2N5551C" si acolo in editor dai spatiu dupa finalul codului componente si adaugi parametru asta: temp={Q2temp}, in fapt presupun ca intre parantezele acolada se poate pune orice text, eu insa am pus asa ca sa fie o referinta exacta la ce componenta se variaza parametrul respectiv cu directiva corespunzatoare. Din ce inteleg se adauga un parametru cu temperatura la lista din cei principali, si parametrul ala este adresat si variat prin directiva .step vizibila in schema: .step param Q2temp list 25 35 45 55 65, daca ai urmarit clipul de mai sus atunci stii ce-i cu directiva asta. Iata simularea ei: Acum directiva mutata la Q1 si simularea: Se observa variatia net diferita de aici fata de cea de la Q2, ceea ce confirma ca se variaza doar temperatura Q1. Acum variatii distincte si simultane pentru ambii tranzistori ( nu stiu ce mama masii se tot intampla cu postimage in ultima perioada, ca merge praf... nu ma mai lasa sa urc acolo, incerc aici direct pe forum): Trebui deci cate o directiva separata pentru fiecare componenta, ceva mai mult de scris la scheme complexe, dar e bine ca merge... Simularea: Pare la fel ca cea de la Q2, daca dau insa zoom: Si fisierul: Draft1.rar Acuma ramane sa verific si-n schema amplifului meu, sa vad ce-mi iese LE: Acuma testez pe schema si doar pentru cate 3 variatii la 3 componente imi face 27 de simulari... adicatelea dureaza mai mult, mult mai mult... asta e, macar sa mearga. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 (editat) Dupa cum ai observat, daca bagi 2 directive .STEP (cate una pentru fiecare tranzistor) cu cate 6 valori de temperatura in listai iti afiseaza 36 de rezultate (adica 6 x 6). Pai imagineaza-ti ca faci asta pentru 8 finali... Vine 6 la puterea 8, care da... 1679616 rezultate. Daca ai noroc sa nu se blocheze simulatorul, sigur nu vei mai intelege nimic. Rezolvarea la asta e in felul urmator: Bagi la fiecare tranzistor <nume_tranzistor> temp={all_temp} si o singura directiva .step param all_temp list 25 30 35 40 45 50. In felul asta vei varia temperatura simultan la toate tranzistoarele marcate cu all_temp si vei obtine doar 6 simulari pentru cele 6 temperaturi din lista. Ar fi fost misto daca se putea afisa curentul in functie de temperatura intr-un anumit interval, nu in functie de timp. Editat Mai 6, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Eu scosesem 3 perechi de finali si lasasem doar 1 singura ( e destul pentru a simula stabilitatea termica ), si ma multumeam cu cele 27 de simulari, da e mai simplu cum ai zis tu ( nu ma gandisem la varianta asta...). Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 (editat) Uite, am gasit cum se afiseaza curentul in functie de temperatura, dar merge doar pentru temperatura generala.... Bagi o directiva DC Sweep.... Sigur trebuie sa se poata afisa si doar le componentele selectate, dar nu stim noi.... Ar trebui sa intrebam pe forumul lor. Edit: Mi-a venit o idee ! Facem invers. Simulam asa pentru toate componentele si setam o temperatura fixa (cu "temp=25" dupa nume) la toate tranzistoarele care vrem sa ramana "reci". Editat Mai 6, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Este totusi o problema din cate vad, deoarece doar pentru ca adaug acea sintaxa la codul de valoare a componentei, fara sa pun si vreo directiva care sa o adreseze, imi modifica total punctul static de functionare... Adica selectez componentele co codurile normale ( fara sintaxe de temperatura ) si setez o configuratie la superdioda sa-mi dea un anumit curent de mers in gol ( spre exemplu 35mA ), apoi pun la codurile tranzistorilor din etajul final sintaxa asta temp={EFtemp} si fara sa modific nimic, curentul de mers in gol este 0 prin finali... Ceva e in neregula cu metodologia asta deoarece nu mi se pare in regula sa se intample asta... LE: Pare-se ca am rezolvat problema asta, este nevoie de directiva asta: .param ETtemp=xx pe care am gasit-o in arhiva cu exemplul de la link-ul ala de mai sus, pare-se ca trebuie definit parametrul adaugat la codul componentei, pentru a putea simula corect, acel "xx" reprezentand valoarea temperaturii, probabil cea initiala in cazul in care se adauga si directiva de variatie... E de lucrat inca pentru punerea la punct. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 Pai am impresia ca mai trebuie sa definesti parametrul "EFtemp", de exemplu pui directiva: .param EFtemp=27 (Vezi ca in LTSpice temperatura "default" la care se simuleaza in mod normal e 27 de grade). Chiar acum am facut si eu testul la ampliful meu. Am bagat la numele tranzistorilor finali si prefinali temp={all_temp} (dar nu si la superdioda, ca sa vad cum s-ar comporat fara superdioda) si am pus pe foaie directica .param all_temp=27 si am acelasi bias pe care il setasem la inceput. Dupa aia daca schimb valoarea parametrului "all_temp" se schimba si biasul. De ex. la temperatura jonctiunii de 130 grade am bias prin finali de 1,3 A Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Da ai dreptate, am editat dinioarea anterior... Am refacut setarile si simulat cu directiva aia, si acum nu se mai modifica biasul doar adaugand sintaxa aia la codul valorii componentei, si am simulat cu cateva variatii de temperatura atat la etajul final cat si la superdioda, rezultatul pare mult mai realist acum, si la superdioda simpla se reafirma supracompensarea termica, important este ca din cate se pare am pus la punct sistemul de simulare, acum pot testa si alte superdiode sa vad ce obtin... PS; Multumiri pentru contributie Dudi. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 6, 2016 Partajează Postat Mai 6, 2016 Exact asa face si la amplifu meu care are aceeasi superdioda ca al tau, cand se incalzeste la 100 grade biasul creste de la 45mA la 190mA, la varianta cu rezistenta aia in colector la superdioda, si la 240 fara rezistenta. Trebuie sa sarbatorim ! Daca ai sti de cand ma chinui sa variez temperatura in simulator... Acum putem incerca orice superdioda vrem. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2016 Autor Partajează Postat Mai 6, 2016 Si eu sunt multumit ca am gasit o modalitate de simulare a comportamentului termic, este foarte important sa poti testa in simulator diferite configuratii de superdioda, nu-ti mai pierzi timpul cu supozitii si calcule, ci simulezi direct si vezi ce si cum, adica super tare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum