Blacksmith Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 @Marian, Perfect ! Marginea minima de faza recomandata e de 45 grade si cea de gain de 6 dB, deci 60 ar fi destul de bine. Eu pe la amplifurile mele am avut 80-90 grade si d-aia ziceam. In graficul asta ultimul cum e, cu cascoda sau fara ? Ca la cele din postul #150 am observat cocoasa aia inainte de a incepe gain-ul sa scada la varianta fara cascoda iar la cea cu cascoda nu e prezenta. Si acum vad ca ai si in banda o mica cocoasa unde incepe sa scada gain-ul. Oare o fi ceva in neregula ? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 30, 2016 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2016 In ultimul grafic pus ( cel cu bucla inchisa ) este cu cascoda prezenta, deci super Mai pun un singur grafic si tre sa plec, fft-ul: Am folosit cuplare DC in calea semnalului pentru precizie ( din cate stiu este recomandarea lui cordell ), altfel se pot folosi condensatori de valoare foarte mare, dar simularea dureaza prea mult. Total Harmonic Distortion: 0.000047% Valoare valabila la 1khz, putere maxima Gata am plecat, noapte buna si paste fericit tuturor. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 Da, la 1KHz probabil ca asa e. Eu masurasem la 10KHz cei 0,001%. Uite ca p-asta cu cuplajul DC la masurarea THD n-o stiam Eu ma chinuiam si simulam un timp mai mult ca sa aiba timp sa se aseze tensiunea prin condensatori si ignoram portiunea aia. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 Dudi, daca iti mai aduci aminte si la schema pe care ti-am dat-o eu la simulat cuplajul era tot DC si chiar am avut o mica discutie pe tema asta... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Aprilie 30, 2016 Partajează Postat Aprilie 30, 2016 (editat) M-am bucurat degeaba. Are oscilatii pe dreptunghiular cu valorile alea cu care are margine de 60 grade. Nu mai inteleg nimic. Editat Aprilie 30, 2016 de Dudikoff Link spre comentariu
lukeme Postat Mai 1, 2016 Partajează Postat Mai 1, 2016 (editat) Totusi, de data asta i-a dat 0,001%... ceea ce e totusi o realizare. Editat Mai 1, 2016 de lukeme Link spre comentariu
Marian Postat Mai 1, 2016 Autor Partajează Postat Mai 1, 2016 Hristos a Inviat! Dudi eu setez la sursa 40 de cicluri si monitorizez pe ultimele 20 peste tot, si la .four pun 10 armonici ( am vazut ca tu pui 15 parca ). Nu-ti face griji in privinta acelor oscilatii de pe dreptunghiular, pe blogul meu aici am prezentat unda dreptunghiulara la vestitul amplif SAVA ( full simetric ), intr-un articol unde am pus niste simulari comparative, uite cum arata la SAVA dreptunghiularul: http://s6.postimg.org/ug5elog81/Dreptunghi.png Si este o schema destul de reprodusa, dar nimeni nu s-a plans ca oscileaza, nu lucrezi in dreptunghi pe boxe, asta e ideea. Oricum cu siguranta se poate ajusta compensarea pentru a atenua si ciocurile alea, n-am nici o indoiala. Fft si THD la 20khz pmax, scoase acum de mine: Total Harmonic Distortion: 0.002449% Cel putin respectabil pentru un etaj final mosfet Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 1, 2016 Partajează Postat Mai 1, 2016 Nustiu daca se mai poate imbunatati compensarea ca am variat pe rand valorile celor 3 componente masurand marginea, si configuratia 47p-2,2k-330p ramane cea mai buna. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 1, 2016 Partajează Postat Mai 1, 2016 Ati încercat TPC cu circuit T-podit? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 1, 2016 Partajează Postat Mai 1, 2016 Nustiu ce e ala. Am cautat si cu google si nu da nimic. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 1, 2016 Autor Partajează Postat Mai 1, 2016 La mine dreptunghiul arata asa vazut direct pe sarcina: Adica este practic perfect, si simetric iar SR-ul intr-adevar este mai mult decat mi-am propus eu, deci bun Erata: Graficul asta este cel valabil la compensare miller clasica si este vazut direct pe sarcina ( deci dupa inductanta de pe iesire ), inaintea inductantei exista si la miller clasic oscilatii ca in graficul lui Dudi dar se amortizeaza mai rapid, la TPC exista si vazut direct pe sarcina, un singur varf, dar destul de redus ca si amplitudine, mie personal nu mi se pare o problema, unda arata foarte bine totusi iar SR-ul se invartye undeva pe la 50V/uS, adica mai mult decat decent. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Mai 1, 2016 Partajează Postat Mai 1, 2016 @Marian, Eu as adauga si niste rezistente de 4,3K in colectoarele VAS-ului mic. Nu afecteaza cu nimic THD-ul dar fara ele, in clipping, creste disipatia la 1W pe tranzistoare. Si daca pui rezistentele astea poti sa renunti la tranzistorii aia de protectie VAS. Simuleaza cu rezistente in colectoare si fara tranzistorii de protectie si verifica tensiunea pe iesire in clipping sa vezi ca e perfecta. In rest eu nu mai am nimic de zis... Bafta la constructie si sa auzim vesti bune Link spre comentariu
Marian Postat Mai 1, 2016 Autor Partajează Postat Mai 1, 2016 Nici in ziua de pasti nu va puteti abtine?... In fine, am mai facut ceva simulari comparative cu intentia de a lamuri utilitatea cascodei din vas, si a cfp-ului de pe intrare. Iata bucla deschisa fara cascoda: Bucla deschisa cu cascoda: Diferenta de cca 13db in plus la olg, se traduce in diferenta asta la thd, intai fara cascoda: Si cu cascoda: In principiu fara cascoda thd-ul este dublu in aceleasi conditii, prin urmare cascoda este benefica si ramane. Iata si fara cfp: Creste cu 50%, daca la inceputul topicului nu eram sigur de el, acum sunt, si ramane. Am lasat TPC-ul cu 1k la masa deoarece 2k2 desi aduce un castig de 10* la marginea de faza, totusi cam dubleaza thd-ul, si ciocul de la dreptunghi pare mai mic cu 1k decat cu 2k2. Marginea de faza este 60* iar cea de castig undeva spre 12db. Dreptunghiul este simetric, SR-ul pe la 50V/uS, iar punctul de -3db vazut dupa inductanta de pe iesire este undeva putin peste 500khz. Adica pana aici ma inscriu in cerintele mentionate in debutul topicului, mai ramane sa verific SNR-ul si PSRR. Am testat si TMC insa nu sunt diferente semnificative la THD, adica ce se castiga prin compensarea etajului final se pierde la olg datorita faptului ca panta coboratoare incepe mult mai devreme, probabil ceva tatonari ale valorilor ar mai putea ameliora olg-ul, totusi mai eficient mi se pare tpc-ul aici. Dudi o sa verific su clipping-ul asa cum zici, mai incolo sau maine, deocamdata pauza... Link spre comentariu
clausnc Postat Mai 2, 2016 Partajează Postat Mai 2, 2016 (editat) Am citit putin printre randuri acest topic. Daca se doreste o banda asa larga in bucla ichisa luati in calcul tipologia CFA si etajele baza comuna, altfel e ca si cum ai incerca sa faci din logan ferari. Daca mai reduceti din pretentii e realizabil in conditii de siguranta iar ca ajutor v-as recomanda niste mos-fet-uri FQA (1 in loc de 4 la aceasi putere ,plus capacitatea specifica adunata cu cea parazita fiind mult reduse ) si poate disparea/reduce prefinalul din ecuatie, etc... Pentru orice amplificator cu mos-fet pentru a nu se satura tensiunea de comanda trebuie sa fie cu 8-10v peste cea de alimentare a drenei/sursei, ceea ce se rezolva ieftin la prima vedere cu alimentarea mai redusa a etajului de iesire. Intr-un miez de 1200w nu mi-au incaput decat 2x38vca (4sp/volt) pentu aplicatii audio ; chiar la un curent redus inca 2x45vca tot mai necesita 6-8mm spatiu (probabil ar fi incaput 2X50vca/aproximativ 70vcc cu compromisurile de rigoare). Deci din start vorbim de compromis la alimentare cat si la disipatia per etajul final. (alimentarea fara compomis s-ar putea sa depaseasca de cateva ori pretul kitului de amplificare) p.s. sper sa cititi acest mesaj inainte de a fi sters precum altele ; cel mai nou fiind cel postat la vanzare cu transformatorul dat de ex. Editat Mai 2, 2016 de clausnc Link spre comentariu
Marian Postat Mai 2, 2016 Autor Partajează Postat Mai 2, 2016 Am spus de cel putin 3 ori in mod clar si raspicat faptul ca finalii vor fi IRFP240 si IRFP9240, cine nu poate respecta o alegere simpla, si insista cu sugestii bazate pe propriile convingeri ( sau pe orice altceva ), o sa fie trecut la ignore, nu stiu daca ai apucat sa citesti asta in postarile anterioare deci o reiterez aici, finalii nu se schimba! Cat despre saturatia finalilor evitata cu alimentare mai mare la partea din fata ( ca asta inaseamna alimentare mai mica la finali ), este fix pe dos, daca ridici alimentarea partii de comanda cu 8-10V peste cea a etajului final, atunci ai toate sansele sa duci finalii la saturatie ( desi este un termen impropriu pentru mosfeti, totusi presupun ca prin saturatie intelegi punctul in care finalii sunt complet deschisi, sau oricum aproape ). Scopul amplificatorului este sa fie relativ usor de reprodus, si in acest sens probabil o sa existe si o varianta de cablaj full THT, fara alimentare multipla, fara batai de cap, si foarte scump nu va fi deoarece majoritatea componentelor sunt de putere mica, si implicit ieftine ( sau chiar foarte ieftine ). PS: CFA nu intra in discutie nici macar la modul ipotetic, nu in topicul asta. Si nu-mi pasa daca se va spune ca as fi agresiv sau reticent la sugestii, Victor mi-a tot sugerat diverse optimizari pe privat, insa a facut-o in modul in care a incercat sa ajute progresul si optimizarea configuratiei alese de mine, n-a incercat niciodata sa dea totul peste cap, Dudi la fel a contribuit constructiv si-i multumesc pe aceasta cale, nu-mi sunt insa tocmai dragi asazisele sugestii menite sa dea totul peste cap doar pentru satisfactia personala a cuiva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum