Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public


Postări Recomandate

Multumesc pentru aprecieri Clausnc si Victor.

 

Nu vad legatura dintre bucla inchisa si sunetul comprimat banuit dar asta o puteati aminti atunci cand am oferit ocazia in cel putin 2 randuri sa va faceti cunscute observatiile ( atunci n-am vazut decat acelasi stereotip de la anumiti utilizatori ), nu acum cand placile sunt deja gata. Hai sa asteptam sa testez primul modul inainte sa ne dam deja cu parerea despre cum suna....sunetul :)

 

Am primit o singura poza cu placile deja ambalate ( e ok si asa, oricum am comandat la ei de mai multe ori si niciodata nu am fost dezamagit ):

mosfet400.jpg

Nu este o configuratie schematica prea interesanta pentru mine si nu prea am fost atent la ce s-a mai facut in proiect. (configuratia anuleaza involuntar un anumit tip de armonici). Totusi principiul reactiei de 26db credeam ca a fost urmarit in proiectare. Nu e timpul pierdut pentru ca nu implica nici o modificare la schema sau cablaje ci doar ceva modificari la amplificarea in bucla deschisa si reactia negativa (cateva valori de piese). O sa mai scoata coltii distorsiunile si aici e maiestria proiectantului de a alege varianta optima din punctul de vedere al sunetului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut.

 

Daca tot mai am de asteptat pana la sosirea placilor, si cu ceva timp liber acum de sarbatori, am zis sa abordez putin si partea de protectie boxe, va fi de fapt un modul ( cred ca doar unul ) cu mai multe functii, si controlat de microcontroller. Concret:

 

-Dc-Detect. Un circuit care va monitoriza iesirile modulelor audio si va oferi un semnal digital, 0 pentru functionare normala, si 1 pentru curent continuu pe iesire:

DC-_Detect.png

 

Microcontroller-ul primeste semnalul de la circuitul de mai sus, pe o intrare digitala, si comanda cu o iesire comutarea boxelor prin montajul asta:

Comutare_boxe.png

 

Releul va fi cel mai probabil asta ( cate unul pentru fiecare canal ):

https://www.tme.eu/ro/details/40.61.7.012.202/relee-electromagnetice-miniatura/finder/406170122020/

 

-Soft Start. La detectia retelei ( vedeti indaca ce si cum ), dupa un timp prestabilit uC comanda cu o alta iesire circuitul de soft start de mai jos:

Soft_Start.png

 

Si aici releul cred ca vi inca unul din link-ul de mai sus.

 

-Detectie retea. Microcontroller-ul monitorizeaza prezenta retelei prin circuitul asta:

Detectie_retea.png

 

Adica, uC si restul modulului aferent, va fi alimentat dintr-un traf mai mic, separat, care va fi alimentat direct de la mufa de retea ( adica permanent, fara intrerupator ), iar traful principal va fi trecut prin intrerupator. Deci uC va fi alimentat permanent, si prin montajul de mai sus va detecta comutarea retelei prin intrerupatorul de pe panou, si la comutarea pe On, uC detecteaza prezenta retelei si comuta dupa un timp prestabilit releul de la soft start si pe cele de la boxe ( timpii pot diferi sau pot fi aceeasi ), avand astfel asigurata cuplarea cu intarziere precisa/fixa a boxelor la fiecare comutare de buton retea. La comutarea pe off a intrerupatorului de retea, uC detecteaza lipsa de retea si comuta indata decuplarea boxelor, si a releului de la soft start.

 

Probabil suplimentar o sa am si 2 leduri comandate de uC care a indice starea protectiei DC, rosu pentru curent continuu pe iesiri amplif, si verde pentru functionare normala.

Nu ma intereseaza si o protectie termica, cel mult o sa montez o termocupla ( parca asa ii zice ) pe unul dintre radiatoare si aia inseriata cu primarul trafo de putere ( optional ).

Microcontroller-ul va trebui sa fie un PIC16F877, am vreo 3 bucati si vreau sa-l pun la treaba, sper sa se descurce cu tot ce o sa-i cer ( partea de soft urmeaza ).

 

Tot pe placa asta dar separat de restul montajului, va fi un circuit de control al turatiei unui ventilator ce va fi montat pe panou in spate, controlul va fi unul termic, senzorul un NTC de 10k va fi montat pe radiatorul puntii redresoare de putere ( una singura de 50A pentru ambele canale ), schema este cea de mai jos si este deja testata pe amplificatorul meu MP100.V3 ( il publicasem pe blog, l-as publica si pe forum dar nu pot publica schemele pentru ca sunt module comerciale, deci...), in fine, n-o sa explic functionarea schemei asteia, nu cred ca e cazul:

Control_ventilator.png

 

Cam asta ar fi ce am nascocit ca si elemente de completare a amplificatorului.

Liber la observatii/corectii/sugestii etc...

 

PS: Ca o proverbiala cireasa de pe tort, am comandat pe ebay unul din asta ( la noi pe olx e la 40 lei, pe ebay am plait 18 lei ):

https://www.youtube.com/watch?v=dzaOOp0jLTU

 

Nu sunt sigur ca o sa-l si folosesc, astept sa-l primesc si sa-l testez, apoi decid unde si cum sau daca va fi montat.

Link spre comentariu

Marian, referitor la detectie retea. Ca sa fie destul de rapida detectia as merge pe o redresare(o simpla dioda) separata de cei 5V( la acesti 5V probabil o sa ai ceva uF filtrare), direct de pe o infasurare a transformatorului mic cu un divizor rezistiv sa ai sub 5V la intrare in microcontroler. Filtrare ceva foarte , foarte mic.

Legat de cireasa de pe tort. Cu ceva timp in urma vazusem si eu acel modul, dar se plangeau destul de multi ca se cam ard ledurile. Galbejitii au inceput sa trimita pe langa modul si ceva leduri de rezerva in caz de se ard. Sper sa nu ai astfel de probleme cu el.

Cu respect,

Link spre comentariu

Referitor la detectia retea, am impresia ca nu s-a inteles.

Deci am niste relee/releie cu bobina la 230Vca ( adica direct din retea ), vou folosi unul din ele si ii voi alimenta bobina direct din reteaua comutata de butonul on/off de pe panou. E cel mai rapid mod la care m-am gandit, de a detecta prezenta retelei.

 

Referitor la acel vumetru, ledurile daca se ard, o fac din curent prea mare prin ele, in mod normal ar trebui sa aiba niste rezistente inseriate cu ele, la teste voi masura caderea de tensiune pe ele ca sa determin curentul prin leduri, daca mi se pare prea mare schimb rezistentele cu altele mai mari.

Link spre comentariu

Ma gandeam acum la uC si ce trebui sa faca, si 877 este totusi overkill pentru cele cateva functii ce-mi trebuiesc mie, apoi vreau sa fac placa pentru el tot la fabrica, deci vreau sau nu, va trebui sa comand mai multe bucati si ar trebui sa fie totusi un uC mai mic si usor de procurat in caz ca altii vor dori sa reproduca placile astea. Deci probabil 877 pica si atunci trebui sa caut altceva. Cateva conditii se impun:

 

-Sa fie PIC pentru a putea fi programat cu clona pickit 2 ce o am, si pentru a putea fi programat in C, nu se pune problema sa ma apuc de alt limbaj.

 

-Sa aiba minim 2 intrari si 4 iesiri digitale ( in cel mai rau caz merg si doar 2 iesiri, comand ledurile altfel ).

 

-Sa fie in capsula THD ca sa-l pot programa cu ce am.

 

Si probabil cam atat, o sa ma uit pe la TME sa vad ce se gaseste...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări