Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Am revenit cu masuratoare completa. Asta este zgomotul la amplificatorul meu care are in etajul de intrare bc546 si bc556, tranzistori extrem de banali. Aliementarea este clasica , ne stabilizata, pe fiecare ramura cu cate 4.700uF. iti las tie placerea Leco sa calculezi din dBv in volti cam care este zgomotul. Ai odata masuratoarea facuta neponderat, brut si o alta realizata ponderat.

later edit: sa nu uit ... specific ca am masurat in acelasi mod ca tine, iesirea amplificatorului conectata direct la bornele de intrare ale sistemului de masura, fara divizor. Deasemenea mai specific ca am ales graficul liniar ca sa semene la prezentare cu cel al lui Leco cat mai mult pentru usurinta interpretarii ambelor grafice. In stanga graficul incepe cu frecventa de 20hz.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Cam asta ar fi schema in eagle actualizata ( sper sa nu-mi fi scapat ceva ):

Posted Image

Acele MMBT-uri ar fi presupun variantele SMD ( SOT23 ) pentru 2N-uri. Ceilalti sunt BC-urile duble despre care am pomenit, sunt montati la surse, la diferentiale si la oglinzi. Iar MMBT-uri sunt la cascodele surselor, la polarizarea oglinzilor, darlingtoanele si limitarea din VAS. Am renuntat la acel ground lift care n-ar fi facut decat sa complice rutarea cablajului ( care si asa va fi foarte dificila avand in vedere complexitatea schemei ), fara beneficii suficient de mari incat sa justifice.

Am refacut si cateva simulari in ltspice ca sa fiu sigur ca-i ok, si este in regula din cate vad.

Bucla inchisa:

Posted Image

Bucla deschisa+faza:

Posted Image

THD1:

Posted Image

THD10:

Posted Image

THD20:

Posted Image

Toate cele 3 THD sunt la putere maxima ( cca 400W/4R ).

Dreptunghiul la 10khz:

Posted Image

SR-ul:

Posted Image

Si cam atat. Per ansamblu ma declar multumit, am obtinut ce am dorit atat ca si performante cat si sursa de achizitie componente, in sensul ca totul se gaseste la magazinul polonez.

Mai ramane sa aleg ce elemente pasive vor fi SMD si care THT, si apoi intocmesc o lista completa si un folder la magazinul polonez si voi reveni cu link-ul aici.

Link spre comentariu

C29 si C30 sunt fantezist de mici. Acum am masurat Cob-ul unui MJE350 si am gasit o valoare de 35pF. La MJE340 n-am masurat ca sunt ocupat dar stiu ca este un pic diferit ca valoare. Capacitatile astea variaza in timpul functionarii aparatului iar ca rezultat va exista o variatie a OLG-ului despre care nu mai intru in amanunte cu ce efecte se lasa. Recomandarea mea ar fi ca c29 si c30 sa poata fi crescute ulterior macar la 100pF. Se sacrifica un pic din OLG dar se castiga in liniaritatea OLG-ului. Este pacat sa vedem si aceasta schema ca functioneaza bine doar in simulator. Dudi ai dreptate, se asteapta pana semnalul treapta se aseaza complet intre railuri si abia apoi sa masoara.Trebuie sa fie intre - si + alimentarii.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Raspunsul dreptunghiular si implicit SR-ul chiar sunt masurate in cuplaj DC, amplitudinea este cea caracteristica unei ramuri, si asta este important, adica Av, nu Avv. Cat despre acea cocoasa, ai uitat ca la compensare am TPC? Sarcina nu "vede" acea cocoasa pentru ca dupa inductanta ea dispare cu desavarsire, insa oricum nu-i vad relevanta cat priveste semnalul audio.

LE: Revin pentru ca abea acum am vazut postarea lui Raimond.

De acord cu valorile mici ale acelor 2 conzi, si de acord ca cel mai probabil vor fi in fapt 100p, OLG-ul arata bine si cu 100 pici acolo, se sacrifica putin SR ( scade putin peste 40V/uS, deci sub tinta mea de la inceput, si de asta pusesem conzi mici acolo, insa eram oricum pregatit cu 100p pe post de alternativa, pentru ca nici 40V/uS nu-i rau.

Cat despre SR, am spus ca am verificat cu cuplaj DC, si am setat sursa sa-mi dea pulsuri de la 0 la 1,4V care vor fi redate la iesire amplificate cu bucla inchisa, adica ce se vede acolo este o semialternanta, ca asta se vede la orice moment pe sarcina, doar Av, la cursa dubla dintre + si - tensiunea se dubleaza insa si timpul face acelasi lucru, prin urmare SR-ul tot ala este.

Link spre comentariu

Raimond (si cu asta inchei, nu vreau sa ii zapacim topicul lui Marian), daca pot obtine rezultate mai bune schimbind niste tranzistori (fapt deja realizat) de ce sa nu obtin rezultate mai bune?

213uVrms cu diferentiali ordinari (2N5401-5551) versus 61uVrms cu ceva foarte bun, nu-s de lepadat, zic eu, nu?

Acei tranzistori din etajul diferential pusi in paralel sint in etajul final audio, nu in preu de doza, acel amplif krell este numai etaj final chior, vezi poza.

@Marian, un calcul simplu spune ca la -71dbV ai exact 281 uV rms zgomot.

Eu am pus aparatul sa masoare intre 20Hz si 22kHz si PEAK-ul a fost - 84,2dbV adica 61uVrms noise.

Cum tensiunea rms la iesire pina in clipping masurata la +/- 60Vcc alimentare este de circa 38Vrms (31,59dbV), iar noise-ul doar 61uVrms (-81,2dbV) , calculeaza tu te rog dinamica.

Nu zic ca 281uVrms este un zgomot mare, dar daca se poate obtine si mai mic de atit, de ce sa nu obtii?

Ca nu ar vrea x sau y?

De ce sa nu faci un proiect care sa dea rusine multor aparate de firma?

Nu vrei sa evoluezi?

E pacat...

Oricum cind il termini pe al tau, as vrea sa-l testam impreuna pe Quantasylum, daca vrei si tu, evident.

Link spre comentariu

Ce scheme sunt acelea ? Sunt ciuntite incat nu se intelege nimic. Leco daca tu ai avut o diferenta de zgomot de 200uV data doar de tipul tranzistorilor din intrare pai atunci ai o problema undeva. O doza moving coil genereaza tensiuni de cateva sute de microvolti. Ce raport semnal zgomot am avea ? Cativa decibeli ? Nu-ti dai seama ca nu se leaga ? Daca pui 2 tranzistori in paralel scazi zgomotul cu -3dB. Daca pui 4 in paralel scazi zgomotul cu doar-6dB. Deci castigul este infim chiar daca pui tranzistori in paralel. Un tranzistor dublu de calitate costa cam 5-10 euro. Cati bani ar trebui sa bage Marian doar in acesti tranzistori ?

Link spre comentariu

Cum tensiunea rms la iesire pina in clipping masurata la +/- 60Vcc alimentare este de circa 38Vrms (31,59dbV), iar noise-ul doar 61uVrms (-81,2dbV) , calculeaza tu te rog dinamica.

115db fata de 102 la 281µV. Raimond a punctat destul de bine ca la mine intrarea este foarte strans tinuta in frau, asta partial si gratie tranzistorilor dubli, nu am de gand sa mai testez snr-ul in simulator pentru ca nu am incredere totala in rezultatele de acolo la acest aspect, sunt unele variabile ce intervin la montajul practic, care nu pot fi incluse in simulator, insa de-ar fi sa ma iau dupa rezultatele tale, 13db in plus la snr nu e ceva care sa ma convinga sa ma razgandesc. Sau ca sa reformulez intr-un fel in care sa incheie subiectul intrare cu zgomot mic => nu vreau eu :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări