Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public

Postări Recomandate

Nu-i bai.

Am mai spus-o dar o repet, toate testele pana acum au fost facute pe un traf de retea primit de la @viobio ( caruia ii multumesc si pe aceasta cale ), undeva spre +/-60Vcc redresat si filtrat.

In final totul a fost ok insa alimentarea finala va fi mai mare si de la o sursa in comutatie:
https://www.elforum.info/topic/133831-proiect-public-mosfet400-sursa-de-alimentare/?do=findComment&comment=1745967

Asa cum se poate vedea schema este gata, mai trebui desenat cablajul si n-am avut timp de el, nici nu stiu cand voi avea.

Nu pot initia comanda de placi pana nu va fi sursa gata si pana nu ma asigur ca si pe ea se comporta la fel de ok.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Salut.

Tinand cont ca sursa de alimentare pentru proiectul asta este gata:
https://www.elforum.info/topic/133831-proiect-public-mosfet400-sursa-de-alimentare/page/13/?tab=comments#comment-1828323

Era cazul sa revin si asupra modulelor, si m-am apucat de plantat o noua placa ( mai aveam 3 ) deoarece cea pe care am facut testele pana acum e prea obosita.

Schema dupa care lucrez e ultima varianta, cea cu numarul 32:

Schema32.png

Singura diferenta fiind diodele pentru soft clip, D5 si respectiv D6, care erau 4148, inadecvate pentru proiectul asta datorita tensiunii de alimentare de la sursa, asa ca voi folosi pe astea:
https://www.tme.eu/ro/details/bas21j.115/diode-universale-smd/nexperia/

Sunt de 300V ( adica arhisuficient ), si sunt cu capacitatea cea mai mica pe care le-am gasit ( 2pF ), ar trebui sa fie ok.

La placa noua n-am apucat sa pun decat tranzistorii SMD:

001.jpg

002.jpg

Asta pentru ca m-am apucat tarziu de ea si am tot fost intrerupt din lucru ( mor de ciuda cand se intampla asta :rade: ).

Dar nu ma grabesc...
Cand o sa fie gata reiau ceva teste elementare sa ma asigur ca totul este la fel de ok si la tensiunea asta apoi direct pe muzica si boxe, ceva bumtzi-bumtzi-138-140 si...si revin cu rezultatele la momentul potrivit.

Link spre comentariu

Fludor fara plumb sau/si temperatura prea mica la lipituri, la citeva rezistente SMS pe top...

La asta m-am chinuit un pic (reparatie, deja folosesc ochelari de acum incolo :) ) dar am folosit fludor bun la 300-330 grade, iti recomand un fludor mai bun, succes!

Lipituri.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mersi :)

Stiu ca am fost poate putin rautacios insa in cei aproape 4 ani de cand am demarat proiectul asta am incercat sa raspund fiecarei solicitari/nelamuriri/sugestii/critici sau moft, si de fiecare data s-au lansat pagini intregi de discutii. Mai mult decat atat, oricat de multa atentie am acordat detaliilor pentru a multumi pe toata lumea, intotdeauna s-a gasit motiv de critica sau observatie, intotdeauna s-a gasit cineva nemultumit de ceva, si asa s-au tot discutat numai aspecte negative, rareori s-a remarcat chestiuni pozitive ( nu mai zic de munca si altruismul meu ). 

Am trecut de faza in care sa-mi mai pese de critici sau observatii, si insist pe ce consider eu necesar si important.

Lipiturile smd-urilor sunt facute manual de mine, deci n-or sa arate ca reflow sau wave, sunt insa toate foarte atent facute, folosesc numai fludor cu plumb de la @bella ( nu-i nevoie sa-i confirm eu calitatea, tot forumul o stie ), pe 300-350 si toate lipiturile sunt cat se poate de ok. 
Nu stiu ce ai vazut tu in poze, posibil ceva reflexii nedorite, dar poti sa fii sigur ca fiecare lipitura ar trece de orice inspectie.

Rezistentele mari nu-s acoperite propriu zis, au ceva tub termocontractabil pe ele, motivul este evident din poze deci nu-l reiterez.

Cine doreste poate folosi acele bucsi de ceramica pentru distantare rezistente de placa, mie nu-mi plac, se pune stres mecanic pe lipituri, in schimb varianta asta tocmai din contra, tubul actionand si ca un soi de amortizor la vibratii. Nu-mi pasa de potentialul efect negativ asupra aspectului estetic, fiabilitatea primeaza.

Testele ce urmeaza vor fi destul de sumare pentru ca vor trebui doar sa confirme rezultatele obtinute anterior.

Dupa ce ma asigur ca e asa cum vreau, definitivez schema si ajustez si pcb-ul intr-o varianta finala, si probabil una dintre motificari va fi sa reacopar traseele de sub rezistente pentru a nu mai fi nevoie de izolatie.

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare daca am fost ceva mai ciufut, revin cu testele promise.

Intai schema testata ( click pe poza pentru rezolutie mare ):
Schema33.png

Asa cum am zis anterior, diodele pentru soft-clip sunt BAS21J, 300V si 250mA, 50nS, capsula SOD323F, motivul principal al alegerii lor fiind tensiunea ( erau necesari minim 150V ) si capacitatea cea mai mica disponibil, in cazul lor 2p.

Am mers pe compensare clasica miller pentru ca e mai stabila chiar daca TMC e mai performanta totusi in anumite conditii ai ceva overshoot, nu si aici asa cum veti vedea.

La testul de fata am mers pe 2 conzi de 100p/1000V/X7R inseriati pentru a obtine aproximativ 50p.

Mi s-a atras atentia ca nu ar fi ok sa se inserieze conzi de capacitati asa mici, insa personal tinand cont ca tensiunea celor folositi e asa de mare, nu cred ca ar putea fi o problema, si oricum sunt ceea ce am avut momentan pentru teste.

Am comandat deja ceva conzi C0G ( in ideea ca ar fi un dielectric mai bun ) la 10, 22 si 47p, in urma testelor vedem cu ce varianta oi ramane in final ( oricum maxim 47p ).

Compensare BC la predriveri 100p/1000V, aia asa or sa ramana.

Testele s-au facut pe sursa SMPS dezvoltata de mine pentru proiect.

Semipunte plus PFC activ, 1500W, auxiliar flyback ( alimenteaza partea de control ).

Iesiri principale +/-75Vcc

+/-15Vcc stabilizati
Si inca 2 iesiri auxiliare de 12V stabilizate pentru ventilator si protectii

Toate iesirile auxiliare fiind complet izolate galvanic de cele principale ( si intre ele ).

Prezentare sursa aici:
https://www.elforum.info/topic/133831-proiect-public-mosfet400-sursa-de-alimentare/?do=findComment&comment=1828323

Rezultatele testelor pe alimentarea finala +/-75Vcc.

Dreptunghiulara 10khz, in gol, la limita clip:

001-Sq-10khz.png

SR-ul undeva spre 40V/uS ( suficient in opinia mea ):
002-SR.png

Dreptunghiulara, 10khz, clipping agresiv in gol ( adica semnal pe intrare mult peste limita maxima necesara ):
003-Sq-10khz-clip.png

Dreptunghiulara 20khz, in gol la limita clip:

004-Sq-20khz.png

Clipping la 20khz, in gol ( pana mi-am dat seama mi-a copt rezistenta de 10R din zobel :rade: ):
005-Sq-20khz-clip.png

Clipping pe sinus in gol, 10khz:

006-Sin-10khz-clip-M.png

Clipping pe sinus in 8R ( pe 8 ohm ma intereseaza pe mine ), 10khz:

007-8-R-10khz-sin-clip.png

Si puterea maxima masurata pe 8 Ohm imediat sub clip:

008-8-R-1khz-pmax.png

Ceva mai mult de 200W pe 8 Ohm, arhisuficient pentru ce am nevoie ( si, desigur, in grafic ).

Am masurat si banda de frecvente, cu filtrul de pe intrare si fara zobelul de pe iesire am gasit punctul de -3db pe la 200khz, suficient pentru nevoile mele, deci n-o sa insist aici.

Teste de anduranta momentan nu pot face pentru ca inca nu am ales radiatorul potrivit ( nu ca ar conta ).

Ce ar mai urma e ca atunci cand primesc conzii aia C0G pentru compensare, sa testez si sa vad cu ce ma decid sa raman, adica 22 sau 47p, sau eventual 22p in paralel cu 10p.

Cu compensare mai mica ar trebui sa am SR ceva mai bun si la fel si ceva mai multa banda, insa 40V si 200khz sunt arhisuficient pentru ce am eu nevoie deci cel mai probabil raman la 47p.

O ultima versiune de schema si pcb or sa apara dupa ce ma decid pe ce compensare raman.

Mai departe ar mai ramane de asamblat si testat al 2-lea modul apoi sa ma gandesc pe ce carcasa o sa merg, fie ceva comandat de pe ebay, fie ceva proiectat de mine si facut de @cristinel_bm.

Editat de Marian
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mi-am facut acum timp si-am testat compensarea cu conzii aia COG pentru compensare.

Compensarea reamintesc ca a ramas clasicul miller.

N-am mai insistat cu prea multe teste, aici doream sa definitivez compensarea, deci doar ceva teste de stabilitate si SR erau necesare.

Initial am testat cu 22p si desi nu oscileaza, totusi clipping-ul mai mare e si ceva mai zgomotos ( fara insa a se "lipi" )..

Am pus 33p si e ok, iata clipping-ul sinus pe 8 Ohm:

Clip-sinus-8-R.png

Clipping pe dreptunghi in gol:

Clip-dreptunghi-in-gol.png

Inutil sa spun ca nici sub clipping nu am pic de overshoot.

SR-ul e pe la 55V/uS ( cu 5V mai mult decat mi-am propus la demararea proiectului ):

SR.png

La raspunsul in frecventa, punctul de -3db e acum undeva pe la 250khz ( cu filtrul de pe intrare inclus ).

Am cam obtinut ce mi-am propus, asa ca schema finala asta e ( click pe ea pentru rezolutie buna ):

Schema34.png

Pcb-ul inca nu l-am definitivat, n-am timp de el in seara asta, poate maine ( nu vreau sa-l finisez in graba ), cand va fi gata vin cu toate fisierele pentru el aici.

Cam astea au fost si modulele audio pentru Mosfet400.

Urmeaza acum sa asamblez si pe al 2-lea, ceva teste de functionalitate si apoi ma voi gandi la carcasa si radiatoare.

Sa zicem ca poate anu asta o sa fie gata asamblat si finalizat ampliful meu ( ar cam fi si timpul dupa aproape 4 ani :rade: ).

M-a costat destul de mult pana acum, o sa ma mai coste probabil alte minim cateva sute de dolari dar aista ii cand vrei multi W :)

Link spre comentariu

Nu poti face ceva sa optimizezi comutarea? Mie mise pare ca o alternanta ramane deschisa ceva mai mult decat trebuie.

Adica doar de la finali poate fi, adica de ai lasa doar primul rand de finali, sau doar VAS-ul pe io rezistenta de 1mega semnalul sigur e simetric.

Cred ca doar niste piese trebuie optimizate pt o comutare mai rapida.

Ar merge sa pui niste diode antiparalel peste R din grila? 

Vad ca prefinalii sunt repetor pe emitor, aia pot da curent berechet.

Desi in prima faza poate e bine sa lasi amplifu doar in prefinali ca etaj de iesire, sa vezi daca nu cumva astia sunt asimetrici, desi, ma indoiesc.

Ca in clip nu au cum sa intre, deci vor misca destul de rapid.

Doar niste idei, sunt sigur ca le stii, dar na, le scriu sa le mai citeasca si altii.

Bafta la mesterit. Bine ca totul merge conform planului, astea si deja surprize ce se rezolva "in teren".

E bine si asa, restu is optimizari pt cand e urat afara si te plictisesti.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări