Marian Postat August 25, 2018 Autor Partajează Postat August 25, 2018 (editat) Schema modificata: Cateva oscilograme cu teste facute cy o singura pereche de finali, sarcina 10R, fara limitare de curent pe alimentare. Clipping 1khz: Clipping 10khz: Clipping 20khz: Dreptunghiul la limita clippingului: SR ( cam 53V/uS ) Am scos temporar C2 din schema si deconectat R67 apoi am masurat un capat de banda la ceva mai mult de 400khz, arhisuficient pentru mine. Schema este stabila si cu Cmiller mai mici, obtinandu-se si SR si banda mai buna, dar mie imi ajunge totul asa cum este. La Sugestia lui Victor diodele de pe compensari le voi inlocui cu BAT85. Tot la sugestia lui Victor am comandat si perle de ferita ( manson ) pentru pinii portilor finalilor dar inca nu am testat si cu ele, nu sunt sigur daca mai sunt necesare, si ar fi trebuit sa desfac finalii ca sa le pot monta, n-am avut chef, daca le considerati utile o sa le montez atunci cand voi completa restul de finali. Pentru amplificatorul final voi asambla alte 2 placi, aceasta si-a servit scopul, ramane de vazut ce-o sa fac cu ea. Momentan atat. Editat August 25, 2018 de Marian Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 Marian, trebuie sa testezi cu toti finalii si pe sarcina la care ampliful a fost proiectat sa functioneze. O singura pereche de finali si o sarcina de 10R, nu reprezinta functionarea in regim real de lucru. Este posibil ca atunci cind pui toti finalii, situatia sa fie diferita fata de testele de acum, si ai pierdut timp degeaba. Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2018 Autor Partajează Postat August 25, 2018 Da Leco, stiu ca trebui confirmat de testele cu toti finalii, si n-am nici o indoiala ca va fi la fel de ok. Nu era sa pun 4R pe o singura pereche de finali la alimentarile astea si cu un radiator asa mic... PS: Pe Dudi il inteleg, se oftica pentru faptul ca el a renuntat iar eu nu, dar tu nu ai motive sa devii negativist, joci intr-o alta liga, una la care n-am de gand sa acced prea curand. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 (editat) Nu sint deloc negativist, doar ca inainte sa ma bag tare pe bipolari, m-am jucat si eu un pic cu mosfeturi, prin 2004-2005 parca; am observat imediat ca pentru mai multe perechi era un reglaj si compensare iar daca scoteam din ei, nu mai era stabil spre pmax. De pe vremea aia vroiam puteri mari insa Vmos m-au dezamagit Bine nu era cine stie ce schema, dar ca idee. Spor! Editat August 25, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2018 Autor Partajează Postat August 25, 2018 O sa completez finalii probabil undeva saptamana viitoare, din cate stiu mai am cateva bucati, daca nu o sa comand altii, si dupa aia testez cu etajul final complet. Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 BAT85 este o alegere proasta. 1n4148 era cat de cat mai potrivita dar si aceasta alegere este nefericita. Daca amplificatorul este facut pentru auditii domestice, poti lejer sa ignori Baker clampingul. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 BAT41 sau similare , cu tensiunea peste 100 V etc . Era evident de ce , iar Marian cunostea deja acest aspect . Probabil ca nu a mai intrat intre timp pe forum . Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 (editat) Dap, despre tensiune era vorba. Am intervenit pentru ca sunt multi "chinezi" care fura idei inclusiv de pe acest topic si era pacat sa le dam date gresite. :-)))) Ar fi interesant sa vedem acum dupa modificarea schemei de compensare cum arata graficul OLG vs frecventa. Editat August 25, 2018 de Trigger102 Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2018 Autor Partajează Postat August 25, 2018 Asa este, nu se pot folosi nici 4148 si nici BAT. Nu-i bai: https://www.tme.eu/ro/details/bav21w-7-f/diode-universale-smd/diodes-incorporated/ Sau in cel mai rau caz 2x4148 inseriate Variante sunt, si mai sunt si altele la TME, deci nu renunt la soft clip. Poate maine revin cu niste simulari. Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 Real, dioda de acolo este in paralel cu condensatorul care stabileste compensarea Miller si are o capacitate neliniara pana spre 10pF. Chestia asta oarecum anuleaza toata complicatia cu cascoda in VAS care avea rolul de a elimina capacitatea neliniara BC a tranzistorului principal din VAS. In fine, e usor sa scoti sau sa bagi aceasta dioda. Vei vedea in timp cum este mai avantajos. Va depinde mult de cum utilizezi amplificatorul. Link spre comentariu
sk24bpo Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 Mai in gluma mai mai in serios, Marian ai avut o idee buna cu 2 × 1n4148 inseriate. Capacitatea scade la jumatate. Link spre comentariu
hpavictor Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 Mai bine cu 2xBAT85 inseriate . Sau ... exista si alte solutii . Oricum capacitatea rezultanta a diodei Baker Clamp este cea mai mica problema . Problema nu este la intrarea in saturatie , ci la iesirea din saturatie ... in fine . La genul asta de aplicatie aproape nu conteaza diferenta . Ce conteaza ? O tensiune de deschidere cat mai mica . Problema se poate compensa in sarcina etajulului de intrare . Link spre comentariu
franzm Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 ÎSe poate compensa efectul capacitatii diodei. A se vedea Self. Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2018 Autor Partajează Postat August 25, 2018 https://www.tme.eu/ro/Document/b4516fc37e974f66f0cf2d3bfe4ac8db/BAV21W-DTE.pdf La fig. 4 se poate observa o variatie totala a capacitatii de sub 2pF pe intreaga gama din grafic, si o capacitate totala de sub 3pF. E ca si cum in loc de 33p as avea 35p... Variatiile de temperatura in interiorul carcasei ar putea cauza cel mai probabil variatii mai mari la Cmiller in sine, decat variatiile acelei diode. Link spre comentariu
Sharky Postat August 25, 2018 Partajează Postat August 25, 2018 Capacitatile din grila la mosfet sunt influentate de DS. aia e problema cand te duci catre capete, dar nu stiu daca apare la tine. MA rog, bine ca merge. Nu pune in nici un caz toti finalii, finalizeaza toate testele pe placa asa cum e. Apoi mai pune o pereche. Ai facut o data artificii, cred ca au fost de ajuns. Nu cred ca vrei sa te lauzi ca ai ars galeti de finali. E semn clar ca muncesti si te implici, dar nu e un titlu de lauda, in opinia mea. Nu esti la norma, incet si cu rabdare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum