Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public


Marian

Postări Recomandate

Salutari.

 

Nu-mi place sa las lucrul inceput si neterminat, prin urmare revenind la schema discutata undeva pe AICI, si cunoscand dorinta exprimata in unele cazuri aici pe forum de ceva amplif mai sofisticat cu finali mosfet, am decis sa continui proiectul ala insa intr-o varianta actualizata din punct de vedere structural, stiind mentalitatea oarecum generalizata ca daca nu-i full simetric, nu exista sau e gresit, am decis sa ma conformez si sa lansez proiectul pe calea asta a simetriei, scopul este un proiect finalizat si complet publicat in cele mai mici detalii, motiv pentru care deschid acest topic nou si nu continui acolo. Realizarea practica a primului modul de test va fi probabil undeva spre toamna, nu sunt sigur, cert este ca pentru moment ma limitez la partea teoretica de proiectare, faza care oricum va dura datorita timpului limitat. Probabil ( nu 100% sigur ), intrarea si eventual o parte din VAS o sa fie pe SMD-uri pentru spatiu mai mic ocupat, de proiectarea cablajului ma voi ocupa tot eu, tot ce voi face voi publica aici. Realizarea placii cred ca va fi comandata pentru aspect estetic mai bun, nu stiu insa sigur unde si cum, as avea alternativa chinezului la care am facut placile regulatorului de 5,5.V2 si care sunt excelente, insa as prefera o placa prototip pe care sa o testez, deci mai vedem. Pentru partea de testare o sa apelez probabil la cineva cu dotari tehnice mai performante in acest sens, contra-cost fireste, eventual accept oferte, mai vedem. La final din 2 astfel de module imi voi realiza un amplificator pentru uz propriu, eventual daca va prezenta interes, se poate face un grup buy pentru placi, iarasi om vedea...

 

Dar sa nu lungesc vorba, pentru moment va prezint totul la stadiu de concept ( deci fara valori ), dupa stabilirea arhitecturii finale, pun si valori, si incep cu intrarea:

Posted Image

 

Sursele sunt cele sugerate de Victor la schema de pe celalalt topic, ( or sa mai apara si alte sugestii de-ale lui pe parcursul proiectului ).

Nu sunt convins 100% de prezenta in final a CFP-ului pe intrare, totusi o sa testez in simulator si cu si fara el, compar rezultate si vedem cu ce raman, din ce am citit beneficiile vin mai degraba undeva sus in afara spectrului audio, totusi ultimul cuvant il va avea simulatorul ( probabil si multisim si LTspice pentru comparatie ).

Sarcinile diferentialului sunt asa cum vedeti oglinzi de curent, si pentru a le putea folosi la o arhitectura simetrica am adaugat tranzistorii aia care pun potentialele colectoarelor la 2xVbe plus caderea pe degenerare, fata de ramurile de alimentare, deci se poate calcula curentul prin VAS, un alt beneficiu este eliminarea ( sau oricum atenuarea substantiala ) a erorilor introduse de Ib la tranzistorii din oglinzi. R19 si R25 inbunatatesc simetria dintre potentialele din colector, prezenta lor reduce ce-i drept castigul in bucla deschisa a diferentialului ( si deci reduce din beneficiile oglinzii ), insa daca se face o imperechere cat mai optima a componentelor atunci cele 2 rezistente pot avea valori destul de mari, mult peste ce ar fi acolo in varianta cu sarcini diferential simple cu rezistente.

Posibil sa investighez si o optiune de DC-servo, ca sa fie treaba treaba... nu stiu, mai vedem.

 

Cam atat pentru moment, orice opinii sunt binevenite, important este sa nu iasa cu cearta :)

Numai bine.

 

Editare ulterioara:

Ca urmare a sugestiilor lui Thunderer postez totusi o lista cu cateva tinte aproximative de parametrii de functionare si de performanta:

-Alimentare care sa poata varia intre +/-40Vcc si +/-70Vcc fara modificari, doar eventual reglaj polarizare finali;

-Puterea este in functie evident de alimentare, tinta ar fi cifra din titlu, respectiv 400W pentru 4R;

-Protectie la scurt pentru finali obligatorie;

-Banda de frecvente tinta ar fi punctele -3db sa fie pe la maxim 10hz, si respectiv minim 500khz;

-SR minim 35V/uS ( o cifra aleasa arbitrar, poate fi oricare alta );

-SNR minim 85-90db;

-PSRR...fara numar :)

-THD... aci e aci... sa zicem minim 2 zerouri dupa virgula la 400W/4R/20khz, o consider ca fiind o valoare decenta;

 

Si cam atat zic eu...

 

 

Sursa pentru acest amplificator se gaseste aici:

https://www.elforum.info/topic/133831-proiect-public-mosfet400-sursa-de-alimentare/

 

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Vad ca pomenisi de frecvente inalte peste banda audibila..  io propun ca sa realizezi partea input stage sa fie stabila la frecvente de pana in 200kHz!!! Dar ma gandesc ca ai calitate a sunetului in etajul de intrare , banuiesc ca si in VAS vei folosi solutia cea mai buna, dar sunt sceptic in calitatea obtinuta in output stage cu mosii.. acu ramane de vazut si ce soi de mosi vei folosi. Eu voiam sa recomand doar folosirea in VAS a unor tranzistori cu capacitate cat mai mica a bazei. eventual varianta cascoda. exista atat avantaje cat si dezavantaje , dar daca zici ca o sa simulezi mai multe variante ia-o si pe a mea in considerare te rog. sunt curios ce va iesi. Daca e cu putinta ajut si eu la proiectul asta. (felicitari Mariane ptr initiattiva)

Link spre comentariu

Era si vremea!Totusi, ceva foarte important lipseste din textul tau: unde vrei sa ajungi. Putere, banda de frecventa, distorsiuni, etc...PS: Daca sunt in linkul din text, probabil ca multi nu-l vor accesa. Mai bine sa fie totul la un loc. Spor la treaba!

Link spre comentariu

In figura 12, din link-ul pus mai sus, vad exact cum ar trebui CORECT realizat, alimentat si polarizat un etaj de iesire la un amplif cu Mos in final.

2 chestii bune de remarcat, sper ca le vedeti!

Link spre comentariu

Wally multumiri pentru interes ( si pe aceasta cale multumesc tuturor care posteaza sau citesc proiectul asta ). O sa analizez fiecare sugestie in parte si la final voi alege ceea ce consider cel mai potrivit. Finalii vor fi IRFP240/9240, chestia asta face parte dintre cateva aspecte care nu sunt negociabile.

 

Thunderer ai dreptate lipseste acea lista, ce-i drept lipseste premeditat, stiu ca nu este academic insa nu mi-am alcatuit un set bine definit de parametrii, totusi realizez ca este mai corect macar nistetinte macar aproximative, motiv pentru care o sa editez postarea initiala ( mi se pare mai corect asa ) si voi adauga in final o scurta lista si voi mentiona ca este editare ulterioara ca urmare a erorii mele de a adauga si setul ala de parametrii tinta.

 

Tin sa precizez ca acesta nu este un proiect comercial ( nu public niciodata proiectele comerciale ), ci unul public in folosul forumului, tocmai de aceea am pornit topicul asta in care vedeti si veti mai vedea solutii constructive cunoscute si care mie imi plac, acord atentie oricarei opinii, pentru ca este important sa fie acceptat pe scara cat mai larga ( deh, aparentele conteaza mult ), nu caut perfectiunea, nici nu ma consider capabil sa o obtin, sunt un amator ca multi altii, unul poate cu ceva mai mult timp disponibil pentru alocat electronicii practice si teoretice in egala masura, motiv pentru care este posibil sa pun si intrebari mai putin academice acolo unde o sa consider ca nu ma descurc suficient, pana la urma nu poate fi o rusine sa recunosti ca nu stii ceva, e mai nasol sa pretinzi inversul :)

 

Revin cu o modificare sugerata de Victor si la care regret ca nu m-am gandit initial:

Posted Image

 

In caz ca una dintre ramuri cedeaza, toata harmalaia de pe intrare, moare, deci un failsafe.

Link spre comentariu

În sfîrşit simetricele cîştigă teren faţă de alte banalităţi şi pe acest forum. Cu o întîrziere de o generaţie la români, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată.

...........

O mică eroare, simetricele intră în mut automat dacă o ramură de alimentare cade, indiferent cum sînt făcute sursele ptr diferenţiale. Deci nici o grijă, mai ales dacă sînt independente, cu rez acelea la masă.

.............

Deşi deriva va fi mică, tipic sub 50mV, nu strică un circuit simplu de simetrizare în diferenţiale. În rest, cred că complicarea inutilă a schemei nu aduce nimic în plus, moşfeţii nu mai sînt ce erau o dată şi ar fi păcat ca ampliful să fie sabotat de etajul final.

Link spre comentariu

Salutari.

 

Nu-mi place sa las lucrul inceput si neterminat, prin urmare revenind la schema discutata undeva pe AICI, si cunoscand dorinta exprimata in unele cazuri aici pe forum de ceva amplif mai sofisticat cu finali mosfet, am decis sa continui proiectul ala insa intr-o varianta actualizata din punct de vedere structural, stiind mentalitatea oarecum generalizata ca daca nu-i full simetric, nu exista sau e gresit[...]

Cred in mare parte imi apartine remarca si imi asum treaba asta(cum ca e gresit ,mai putin) ....

De mult voiam sa vad un amplif bun cu mosfet-uri ,si acum uite ca se intampla .  Abia astept testarea lui "in viu" ,in special stabilizarea bias-ului si compensarea pe care o ofera superdioda in raport cu temperatura . 

 

Tocmai ce am terminat si eu un amplif full-simetric cu mos-uri in etajul final si se pare ca sta bine la toate capitolele .

 

Spor sa ai!

Link spre comentariu

Zal un militant convins al arhitecturii clasice nu se schimba peste noapte ( eu ), totusi as fi naiv sa ignor potentialul arhitecturii simetrice, si cum proiectul asta se vrea a fi unul in folosul comunitatii, trebuia sa abordez ceva majoritar acceptat, prin urmare proiectul asta simetric.

 

Referitor la finali, asa cum am specificat, sunt unul din aspectele ce nu se negociaza, vor fi 4 perechi de 240/9240, acesti finali reprezinta ei insisi principalul motiv al initierii acestui proiect.

 

Referitor la conectarea rezistentelor de la surse, nu strica cu nimic asa cum sunt, plus de asta am inclus asa cum se va observa mai jos o functie de mute sugerata de Victor telefonic.

 

Referitor la deriva si reglajul ei, sa stii ca m-am gandit si eu la asta, deci iau in calcul sugestia ta, totusi pentru moment voi testa in simulator cel putin fara, sa vad ce se poate obtine, eventual cu ceva tolerante adaugate pe rezistentele din simulator.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Claudiu as fi ipocrit sa nu admit ca acea remarca ti se adreseaza si tie dar partial, in trecut am mai intalnit astfel de opinii, si nonconformist cum sunt pe cat de aprige erau opiniile contra arhitecturii clasice, pe atat de polarizat spre ea am devenit eu :)

 

Tocmai pentru ca nu esti singurul care isi afirma aici sau prin alte parti, dorinta pentru un amplif mosfet bun, am zis sa aiba si forumul nostru ceva bun in aceasta privinta. Am acele module MPA300 de la vanzare si au avut o receptie placuta, personal am fost incantat de ele atat la testele pe osciloscop cat si pe boxe, totusi este un proiect comercial pe care nu-l voi publica, prin urmare vin cu asta, ramane de vazut daca va prezenta interes, cert este ca eu chiar sunt cat se poate de serios atunci cand spun ca-mi voi echipa un amplificator cu 2 astfel de module.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ali multumesc pentru oferta ( si multumesc si Nel65 si Wally ), la finalizarea schemei cu valori si tot, voi intocmi un folder public, cu o lista completa de componente necesare pentru amplif de la TME catre care voi pune link aici pentru a usura munca oricui ar fi interesat de proiect, componentele vor trebui sa se gaseasca acolo si sa aiba preturi accesibile.

 

Schema acum:

Posted Image

 

Pe langa functia de mute am inclus si asazisul "ground lift", beneficiile sale sunt reale.

 

Cam atat pentru moment, maine daca am timp adaug si amplificatorul in tensiune, si revin atunci in caz ca nu apar alte solicitari intre timp.

Numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări