Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pastrare date din computer

morocanosul

Postări Recomandate

Am CD-uri scrise inca de dinainte sa-mi cumpar primul PC ( Raxon, Traxdata, Sony, etc...), le foloseam la CD-player portabil din alea vechi, am pastrat CD-urile intr-o borseta banala si merg si acum foarte bine. Adica totusi stocarea optica este suficient de sigura, la urma urmei mai mult de 10-15 ani nu vad pentru ce ai dori sa stochezi niste date pe un singur suport, asa cum s-a mai spus, la un moment dat te poti lovi de problema compatibilitatii acelui suport cu noile tehnologii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cipri_mury

7

• one

3

• Marian

2

• morocanosul

2

Top autori în acest subiect

Si eu am cd-uri  cumparate tot inainte sa-mi cumpar primul computer deoarece mai intai mi-am cumparat combina cu cd,si sunt ok caci functioneaza idiferent daca le introduc in dvd rw-ul computerului,in dvd player sau in combima.

Link spre comentariu

Totusi vorbim de CD-uri si nu de DVD, care au o densitate de stocare mai mare.

Citind un pic pe internet, se pare ca datele de pe dvd-uri rezista cam 10-15 ani. Ale mele dupa 10 ani merg cam toate. 

Se pare ca stick-urile USB si memoriile SSD nu sunt potrivite pentru arhivare, cam trebuie alimentate macar odata la cateva luni...

Totusi daca nu este vorba de cantitati masive de date, discurile optice pot fi o buna alegere, mai ales daca se scriu mai multe (si mai multe marci pentru siguranta).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator selwe

Exclus medii optice (CD, DVD, chiar si BlueRay). Exclus SSD/stick.

Datele se tin pe HDD cu back-up obligatoriu, de preferat extern (pe un alt HDD). Se poate automatiza sincronizarea cu unelte specifice (GoodSync, SyncToy etc.).

Te poti orienta si catre back-up in cloud.

Orice ai face, fa-ti back-up!

Link spre comentariu

Discurile scrise cu laserul (pe un material termosensibil) se sterg singure din cauza caldurii. Un vecin meserias si-a pierdut mult soft dupa o iarna in care CD-urile au stat pe un raft deasupra caloriferului. Daca sunt pastrate in loc racoros, asemenea discuri rezista sigur 3 ani si relativ sigur 5 ani, cu totul intamplator mai mult. O solutie: discurile reinscriptibile care se citesc, se sterg si se rescriu periodic.

O solutie de pastrare pe termen foarte lung a datelor ramane hard-discul. Nu in calculator unde se uzeaza, ci intr-o incinta ecranata magnetic (casa de bani?). E bine ca HD sa fie relativ nou si sa fie incarcat pe jumatate din capacitate, adica sa fie partitionat si sa fie scrise initial ambele partitii cu acelasi continut. Dupa un numar de ani se verifica ambele partitii. Daca pe o partitie au aparut pierderi de date, se completeaza cu date de pe cealalta partitie.

Link spre comentariu

Discuri reinscriptibile nu se gasesc la toate colturile doar eu de cate ori n-am vrut sa cumpar din magazinele de IT/electronice si nu erau.Si mie mi-au placut mereu aceste discuri mai ales pe vremuri cand nu aveam inca camera foto digitala numai telefon mobil cu camera dar fara slot pentru card iar atunci  copiam pozele pe un disc reinscriptibil si mergeam cu el la studioul foto.Este adevarat ca pe vremuri telefoanele mobile aveau camere mult mai slabe decat cele de astazi deci pozele nu ieseau prea clare.

Link spre comentariu

Eu am luat acum mai multi ani discuri reinscriptibile de marci cunoscute (ex. Verbatim), unele din acelea mici de 8 cm caci erau comod de transportat, mai ales ca pe vremea aceea stick-urile de memorie erau de 128M max 512M, deci un disc de 1.4G era super. 

Acum un an sau doi am gasit o cutie cu 10 din astea si nu mai functiona nici unul. Incercand sa le rescriu parca au mers... oricum nu aveam date importante pe ele, le foloseam pentru transport nu pentru arhiva.

La serviciu pe server am vazut ca se folosesc inca niste casete magnetice, nu am idee ce se salveaza pe ele, dar o data pe zi o persoana din administratie schimba caseta. Ma indoiesc ca se face backup-ul proiectelor caci sunt foarte multe date, circa 1T de date privind proiectele si din cate stiu, casetele au capacitate si viteza mici. Nici nu cred ca este o ramasita a vreunei tehnologii pentru ca sunt 2 servere si foarte multe computere, exista o firma externa care face intretinerea sistemului informatic nu e vreo economie de bani.

Link spre comentariu
Vizitator selwe

Daca va intereseaza strict back-up poze si videos folositi cu incredere back-upul in cloud de la Google, mai exact Google Photos.

Sunt unele limitari referitoare la rezolutia maxima pentru serviciul free, insa beneficiezi de unlimited storage.

Link spre comentariu

Eu le salvez  in cloud unde am 51 GB free, plus google drive 19 GB  ,iar in contul de hotmail(one drive)inca 15 GB.Spatiu suficient pentru mine ,dar pentru cine are un volum mai mare de date, un hard disc de bakup cred ca este solutia cea mai buna .Ar mai fi varianta platita jn cloud pentru spatiu mai mult.

post-202543-0-68779700-1461257547_thumb.png

Link spre comentariu

casetele au capacitate si viteza mici.

Viteza de scriere si citire e f mare, la fel si capacitatea.

Limitarea e timpul enorm de cautare - practic singurul mod util de folosire e scrierea/citirea unor volume mari de date deodata.

A, si sunt scumpe . Foarte.

Link spre comentariu

Exclus medii optice (CD, DVD, chiar si BlueRay). Exclus SSD/stick.

Datele se tin pe HDD cu back-up obligatoriu, de preferat extern (pe un alt HDD). Se poate automatiza sincronizarea cu unelte specifice (GoodSync, SyncToy etc.).

Te poti orienta si catre back-up in cloud.

Orice ai face, fa-ti back-up!

Nu ma innebuniti! :95  Ziceti ca "exclus" SSD/stick, dar recomandati...HDD!!! Poate nu stiti, dar HDD-urile au scris firmware-ul pe o memorie flash! :92

Desigur, informatia ramane pe platane sub forma de impresiune magnetica si 200 de ani, dar o puteti citi doar prin "transplant" de platane intr-un HDD cu firmware si mecanica functionala...nici magnetii permanenti continuti de motorul BLDC al HDD-ului nu tin vesnic, etc, etc.

O solutie decenta pentru stocarea informatiei pe termen lung(pana la 100 de ani, si peste) este M-Disc-ul, in special cel de tip DVD, mai putin cel de tip BD.

https://en.wikipedia.org/wiki/M-DISC

http://www.pcworld.com/article/2933478/m-disc-optical-media-reviewed-your-data-good-for-a-thousand-years.html

Tinand seama ca o unitate optica DVD-RW avand capabilitate M@DISC costa de la 60 de lei, iar un disc DVD-R M-disc de la 15 lei, in anumite situatii(poze de familie, filmari de la ocazii deosebite, etc)este solutia optima. N-o tine chiar 1000 de ani, cat declara producatorul, dar sigur tine mult mai mult decat un DVD-R "obisnuit"(25-30 de ani).

Discurile scrise cu laserul (pe un material termosensibil) se sterg singure din cauza caldurii.

Abtineti-va, va rog...nici macar la CD/DVD-RW(niste porcarii, in treacat fie zis....)stratul de ftalocianina/azocianina nu e reversibil, poate doar daca lasati in soare toata vara un CD/DVD il corupeti, si nu din cauza "caldurii"...

Se pare ca stick-urile USB si memoriile SSD nu sunt potrivite pentru arhivare, cam trebuie alimentate macar odata la cateva luni...

Ei as...treaba cu alimentatul e valabila doar la SSD, mai exact la SSD-uri de tip "professional"-acolo se pot pierde datele si dupa 10 zile, daca e lasat SSD-ul nealimentat. La memoriile flash din stick-urile uSB cauza retentiei de numai 10-12 ani e radiatia ionizanta de fond(radiatii cosmice, radiatia ambianta, etc) si a miscarii browniene.Probabil un memory-stick USB pastrat intr-o teava de plumb la -269 gr. C, ar avea datele integre si peste 1000 de ani... Se pare ca stick-urile USB si memoriile SSD nu sunt potrivite pentru arhivare, cam trebuie alimentate macar odata la cateva luni...

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
Vizitator selwe

...

Cum sa faci comparatie intre un flash pe care e scris un firmware, care este supus numai si numai operatiunilor de "read" (exceptand update-ul de firmware) si un alt flash care este supus ciclurilor repetate de "write/read"? Celule memoriilor flash se deterioreaza in timp tocmai din cauza rescrierilor repetate (firmware-ul device-ului stie sa izoleze aceste celule defecte). De ce HDD? Pentru ca un HDD de multe ori da semne de oboseala inainte sa crape, apare cate un bad si poti descoperi din timp problema cat sa-ti salvezi tot ce ai stocat acolo.

Un SSD/flash, in schimb, nu prea da semne, crapa deodata si crapa de nu mai poti recupera nimic de pe el.

Medii optice? Obisnuiam sa colectionez filme, scriindu-le pe DVD-uri, cu verificarea integritatii datelor si tot ce trebuie (Nero). Ei bine, mare parte din ele, dupa 1-2 ani de pastrare, cand le puneam in calculator surpriza - nu mai erau bune de nimic. Pur si simplu. In plus este incomod sa scrii 10 discuri sa spunem si sa mai tii si o indexare a acestora, ca sa nu cauti bezmetic ceva anume in ditamai teancul.

Pentru poze - Google Photos. Free unlimited storage! Ce vrei mai mult de atat? Atata tot sa ai grija sa faci resize la pozele cu rezolutii foarte mari (nu mai stiu care e plafonul actual, insa este unul mai mult decat decent).

Editat de selwe
Link spre comentariu

Cum sa faci comparatie intre un flash pe care e scris un firmware, care este supus numai si numai operatiunilor de "read" (exceptand update-ul de firmware) si un alt flash care este supus ciclurilor repetate de "write/read"? 

Are sens comparatia, fiindca de "uitat" continutul, ambele uita cam in acelasi interval. :scarpin

Degeaba e perfect valida memoria flash a unui HDD, daca e goala!

Medii optice? Obisnuiam sa colectionez filme, scriindu-le pe DVD-uri, cu verificarea integritatii datelor si tot ce trebuie (Nero). Ei bine, mare parte din ele, dupa 1-2 ani de pastrare, cand le puneam in calculator surpriza - nu mai erau bune de nimic.

Asta e, din pacate, perfect posibil daca cumparati DVD+R in loc de DVD-R, si alea, dupa ce ca sunt de tip +, ori fi fost ceva Plasmon sau MCC 03RG20 sau alta catastrofa, gen Verbatim DVD+R de culoare violet sau X-DATA verzi...eventual pastrate "culcat", in loc de vertical!

Iata niste mizerii de care m-am lovit eu in trecut:

Posted Image

Posted Image

Cat despre pastrarea datelor in cloud, e o gluma...nici nu mai merita comentarii-daca v-ati fi depozitat ceva cu Gopher/Archie prin 1993, acum...ramanea doar in amintire.Internetul nu e vesnic, va rezista atat cat va rezista industria publicitara care-l finanteaza, slabe sanse sa mai gasiti ceva personal, depozitat pe net, peste 30-40-50 de ani. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări