Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pastrare date din computer

morocanosul

Postări Recomandate

As vrea sa stiu cum pot pastra fisierele "sensibile",pe CD/DVD sau stick de memorie? Pe termen lung,aici nu ma refer la ...sute de ani,desigur ! Vreau sa intreb,cum se altereaza informatia de pe CD/DVD respectiv stick-ul de memorie in timp....Cel putin,din cate stiu eu,nu sunt influentate de campurile electromagnetice(CD/DVD),dar stick-urile de memorie? :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cipri_mury

7

• one

3

• Marian

2

• morocanosul

2

Top autori în acest subiect

Informatia pe CD/DVD se "arde" cu un laser, prin urmare magnetismul nu vad ce efect ulterior ar putea avea asupra informatiei deja scrise.

Nici memoriile USB nu cred ca sunt afectate de campuri magnetice, sau cel putin eu n-am intalnit asta...

Link spre comentariu

Eu as prefera pe cd-uri, ambalate si depozitate cat mai corespunzator ca sa nu se zgarie si sa nu le altereze lumina si sa nu se contamineze cu praf, mizerie si orice alte substante. Trebuie scrise corect si din an in Paste verificate. Trebuie sa luati in calcul ca tehnologia care va veni sa nu cumva sa fie incompatibila cu suportul pe care stocati. 

Link spre comentariu

Eu prefer pentru stocare cd/dvd. Am cd/vcd/dvd arse acum 15 ani si inca sunt ok. In cel mai rau caz le fac o copie de siguranta (inca nu a fost cazul). In afara de asta acum 10-15 ani nu prea existau stick-uri de 4 Gb, ori daca erau, aveau preturi piperate fata de un dvd de 4,7Gb.

Problema la stick este ca se poate defecta un circuit, sau apare o lipitura slaba si adio informatie. Chiar daca sta degeaba, in 15 ani spre exemplu, se pot intampla multe la nivel de circuit electronic. In conceptul actual al economiei de consum, s-a implementat si asa zisa defectare programata (anumite piese sunt asa fel facute incat se degradeaza dupa o anumita perioada de timp, de obicei un pic mai mare decat perioada de garantie). Multi incadreaza produsul la categoria marfa proasta, in realitate marfa este excelenta, doar ca se fac ceva modificari ca sa nu dea firma faliment si sa tina suta de ani, stick-ul/TV/telefonul sau ce o mai fi. A iesit din garantie... sa mai mearga 2-3 ani si gata, altul nou.

Eu am patit-o la un mp3 auto...dupa 2 ani lipiturile dintre mufa de alimentare si placa se degradasera intr-un hal fara de hal...ziceai ca au cateva zeci de ani. Poate ii fac o poza.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Sunt de acord ca si stick-ul se poate defecta dar eu am unul de cativa ani si n-am intampinat probleme cu el.Spatiul de stocare poate fi mult mai mare decat pe dvd iar nu in ultimul rand se poate stoca in mod repetat nu ca si in cazul dvd-urilor inscriptibile pe care se poate stoca numai o singura data iar dvd-uri reinscriptibile nu se gasesc la toate colturile.Numai vorbesc ca un dvd se poate zgaria foarte usor iar apoi din aceasta cauza sa nu-l mai citeasca unitatea optica si pe urma nu iti mai ramane decat sa-l arunci.Eu stochez si pe una si pe alta dar parca imi place mai mult sa lucrez cu stick-ul deoarece merge si mai repede.

Link spre comentariu

Dintotdeauna discul clasic HDD a fost cel mai ieftin. Insa trebuie luate cateva precautii, trebuie ferit de vibratii, lovituri si asta mai ales cand functioneaza.

Eu am mai multe hard-discuri si destul de multe DVD-uri, in ultimul timp cumpar stick-uri usb pentru arhivare. Am evaluat cumpararea unui NAS dar momentan nu doresc sa dau 400€ pe unul cu 2 discuri. Am luat un blue-ray-writer dar cred ca este destul de incomod, e o cantitate mare de informatii si nu poti scrie pe disc cu markerul prea multe. Ca pret nu am facut mare afacere, un disc blue-ray are 25G circa si cu banii pe 20 discuri cumperi un hard de 1Terra care este mai comod si mai rapid.

Cheia succesului in backup este sa ai aceeasi informatie pe mai multe suporturi.

Am discuri DVD de acum 10 ani, unele chiar s-au zgariat putin dar inca merg. Problema este ca sunt destul de multe si la accesarea discului lentila de citire se misca continuu, nu stiu de ce face asta, doar am scris datele in maniera continua.

Hard-discurile sunt cea mai ieftina varianta dar mi s-a defectat odata unul aproape nou. Am reusit sa recuperez mare parte de pe .... dvd-uri.

Stick-urile USB nu stiu exact cat de potrivite sunt pentru arhivare, mi s-au stricat 2 pana acum din vreo 20. Au o durata de viata foarte relativa dar sunt comode, ocupa putin spatiu si nu sufera de socuri mecanice, precum hard-urile clasice.

Editat de one
Link spre comentariu

Uite iti explic eu, te imbraci in fas si nyloane si te freci putin in par. Daca ai noroc te electrizezi la cativa kv pe care ii poti descarca in stick. Ce zici de asta?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu m-am gandit la sa ceva dar am folosit destule sick-uri pana acum si nici unul nu s-a defectat.In schimb am avut dvd-uri care s-au zgariat doar umpic si adio,am putut sa le arunc.

Link spre comentariu

eu am stricat o placa de captura asa. mergea, am stins calcu, am pus mana pe dansa ca sa o scot si sa o suflu de praf, am pus-o inapoi si adio. de atins nu am atins-o decat cu mana.

Link spre comentariu

Nu recomand CD/DVD pt. backup pe termen lung mai ales daca iei ultimele ieftinaturi de pe piata.

DVD-urile originale de fabrica facute mecanic prin presare daca sunt tinute in mediu cat de cat ok, tin o vesnicie. practic nu au moarte decat daca oxideaza stratul de aluminiu.

DVD-urile inscriptionabile au un strat organic care reactioneaza la laser si stratul ala se duce in timp. Pur si simplu imbatraneste fara nici un "ajutor" chiar si pastrat in conditii optime. Exista DVD-uri speciale long-life care rezista mai bine dar ieftinaturile de pe piata rezista cam 5-10 ani dupa care incep problemele. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări