Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator LOW-END

Postări Recomandate

Dudi condul de pe iesire este inseriat cu rezistenta de sarcina, cu cat este mai mic, cu atat reactanta sa este mai mare, si divizorul astfel creeat are rezistenta de sus ( condul ) mai mare si rezistenta de jos ( sarcina ) primeste mai putin. Cu cat frecventa creste, cu atat reactanta condului scade, si prin urmare rezistenta de sus din divizor ( condul ) scade, si rezistenta de jos primeste mai mult, asta este comportamentul tipic unui zero in raspunsul bode. Daca vrei un zero la 30Hz ( sa zicem ) si ai R de 4 Ohm, cat trebuie sa fie C?

Link spre comentariu

Dupa ce calculezi C-ul lui Marian inmulteste-l cu x10 daca nu vrei distorsiuni la frecvente joase. Daca 12.000uF nu gasesti pune linistit 10.000uF la 50v. La sfarsit intreaba si finalii daca sunt de acord cu valoarea asta mare a condului de iesire. In rest, ai dreptate Dudi, schema este geniala prin simplitatea ei raportata la satisfactii.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Simuleaza cu 0,1F la iesire si compara.Prin definitie iesirea se face low cut.

Mda, cu cat cresc capacitatea de iesire clipping-ul isi revine.

Eu nu inteleg de ce ziceti voi ca daca pui cond de iesire de capacitate mai mare "se supara" finalii. Uite, cu 4.7mF pe iesire am varf de curent de 11A iar cu 100mF am 8A. deci e exact invers... Imi scapa mie ceva ?

Link spre comentariu

E normal sa arate asa in clipping la 20Hz ? 

Este ceea ce a început Marian sa explice.

În realitate difuzorul nu este o sarcina rezistiva ci are o componenta inductiva importanta care împreuna cu capacitatea condensatorului de iesire si rezistenta serie echivalenta a difuzorului formeaza un circuit RLC serie cu o anumita frecventa de rezonanta.

Daca masurati cu difuzoare reale, veti observa ca nu sunt necesare capacitati astronomice pentru condensatorul de iesire. Anumiti constructori de boxe (Celestion sau Dynaudio, nu mai îmi amintesc exact) au exploatat aceasta rezonanta serie si au conectat în serie cu difuzorul de basi (câteodata cu întreaga boxa) un condensator de capacitate relativ mica (ca. 900µF).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări