Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator LOW-END

Postări Recomandate

De departe cea mai recomandabila solutie este sa pui intrerupatorul in primarul trafului, pe 230Vac. Implicit si curentul care va circula prin el va fi mai mic , plus ca va rupe in alternativ, ceea ce-i mai bine. Deci intrerupatorul este bun, dar mai gandeste-te unde-l pui. Succes Dudi

Da, si il actionez prin telecomanda ? Ca sursa va fi sub pat.

Intelegeti o data ca ceea ce m-a impins din start sa fac acest amplificator a fost faptul ca alimentarea necesita doar "2 FIRE" ! In felul asta pot sa fac sursa separata si s-o pun mai departe iar ampliful sa iasa micuț. Pentru 2 fire exista mufe si legtura se face simplu. Dar daca mai ma pune Sharky sa mai adaug un fir pt comanda releu se strica toata ideea acestui amplificator...

El vrea sa puna buton on-off pe amplif, iar traful departe ("sub pat"). Ambele solutii sunt proaste, dar sunt ale lui :)

De ce nu e bine ? Serios intreb, vreau sa invat...

quote name="Sharky" post="1470378" timestamp="1482916761"

"Atentie mare la firul de masa, sa fie unul consistent!

Si preferabil masa de semnal sa fie trasa prin altul, care poate fi mai subtire."

Prin altul ?!?!?! Ma omori... :91 Si cate sa pun in total, un snop ?

Si nu inteleg la ce masa de semnal te referi... Ampliful asta are o singura masa.

Parca zicea cineva acum cateva zile tot aici ca daca am 1000uF pe placa amplifului pot sa pun si fire mai lungi ca n-are nimic...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Salut! Cred ca poti face in felul urmator: intri cu cele doua fire de alimentare in cutia amplificatorului si din ele vei alimenta un montaj care sa actioneze un releu aflat tot in cutia amplificatorului. Practic vei avea tot doua fire, iar toata partea de comanda a releului o muti in cutia cu amplificatorul. Sper ca este destul de clar ceea ce am incercat sa spun. Daca nu, voi incerca sa fac in desen.

Link spre comentariu

Nu e bine pt ca butonul de on-off va rupe un curent mare, continuu, in timp ce in primar este curentul mult mai mic si alternativ.

Solutia cu releul in cutie e buna - daca incape, ca ziceai ca nu poti sa mai bagi un ac in ea. Solutia cu mosul imi place si mai mult, dar daca tie nu-ti place, np.

Totusi solutia este sa pui un traf care nu bazaie, nu sa il duci "la vecina" pe ala care bazaie. Barerea mea...

PS - am luat de pe forum trafuri japoneze si chiar chinezesti recuperate care nu scot nici un sunet cu urechea lipita de ele, in linistea miezului noptii.

Unele nu se aud defel nici in suprasarcina iar unele - f bine facute, nici puse in scurt. Nu credea un amic, si i-am aratat traf care pus in scurt nu a scos nici cel mai mic sunet pana a izbucnit o flacara din bobinaj, apoi s-a auzit izolatia care ardea, dar nici tolele si nici bobinajul nu au bazait. Evident ca omul a platit traful.

Cam asa - sau macar pe aproape, ar trebui sa se comporte trafurile folosite in audio.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Solutia cu mosul imi place si mai mult, dar daca tie nu-ti place, np.

Pfffffff, eu acum am inteles ce ai vrut sa zici... Mi-ai dat o idee geniala ! Sa fac intreruperea circuitului cu un mos-fet in loc de comutator... In felul asta nu mai apare nici o flama la decuplare. Dar.... tot ramane problema la cuplare cand sint conzii descarcati...

Sa vad ce fac... acum am variante la care sa ma gandesc...

Link spre comentariu

Poți face întreruperea pe bara de minus punînd minusul amplifului in drena tranzistorului. In grila pui fata de sursa un condesator de 10-100nF, un zener de 18v Si o rezistenta de descărcare de 100k. Pt ON conectezi poarta la plus printr-o rezistenta si la sursa pt OFF. Valoarea rezistentei o sa determine timpul de tranziție (50msec pina la 1 sec în funcție de condesatori.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am facut asa si am un spike de 1,5KW de 1ms. O rezista IPP086N10N3 ?

Comutarea o face in cateva ms... Nu pot sa o fac mai mare pentru ca daca maresc rezistenta aia, divizorul format scoate mai putin de 12V si nu mai comanda bine mosfetul.

post-175886-0-64440400-1483018673_thumb.png

Edit:

Am pus cond de 1uF si rezistenta de 100k si acum spike-ul atinge doar 600W... Hai ca parca mai merge asa, nu ? :)

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări