Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect de amplificator LOW-END

Postări Recomandate

Am uitat sa va zic... Cand l-am alimentat prima data am masurat si eu tensiunile si curentii prin el, am aranjat biasul si tensiunea aia 1/2 din alimentare dinainte de conzii de iesire... Toate bune pana aici... Si zic, ia sa masor si tensiunea pe iesire sa vad cat e... Eu stiam ca o sa fie zero, ca doar nu trece DC prin cond, dar am zis hai sa incerc... Pai era sa mor de inima ! Pe iesire aveam exact cat era si inainte de conzi, 22,5V DC. Primul gand a fost ca sint conzii in scurt ceva... Dar ce naiba, conzi noi Nichicon de la Mouser... n-are cum. Si pana la urma mi-am dat seama ca asta se intampla pentru ca iesirea era in aer. Nu inteleg fenomenul dar l-am mai observat si cu alte ocazii. Pe urma i-am pus o rezistenta de pe iesire la masa si tensiunea a scazut la zero.

Intrebare: Nu ar fi bine sa le includ la viitoarele cablaje si aceasta rezistenta (ceva mare, 100K) ca sa nu se mai intample fenomenul asta ?

Daca electroliticul este "in aer", nu are prin ce sa se incarce la 1/2Vcc, si este logic sa masori DC dupa el, pentru ca rezistenta interna a multimetrului este foarte mare.

Poti pune o "sarcina artificiala" de incarcare a electroliticului de 1kOhm/2W, daca ii faci si o cuplare intirziiata a iesirii, dupa 5-7 sec, scapi si de pocnetul in difuzoare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu, nu pocneste.

La circa 100W/4R ai 20Vrms

Daca facem un calcul al puterii disipate de rezistenta pentru permanent 20vrms la iesire, avem 20000mV/1000Ohm=2W

Cum regimul muzical va fi cu crest factor de minim 4-6db, rezistenta va disipa in medie un pic peste 1W.

Pt linistea ta, poti pune o ceramica de 5W/820R.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Gata, am terminat si ampliful asta. :)

E stabil si functioneaza perfect. Se aude bine, desi nu pot sa-mi dau seama deocamdata pentru ca am facut doar un canal si ascult mono.

Are bass de iti vibreaza organele in tine, are si inalte si tot ce trebuie.

Cand il bag in priza nu face nici un zgomot, doar un mic pacanit uneori.

Pe 8 ohmi la ascultare moderata radiatorul ramane rece. Nu se incinge nimic prin montaj.

Alte impresii dupa ce il voi asculta stereo...

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Posted Image Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Si pentru ca sint adeptul proverbului "Ce ai mai bun trebuie sa dai gratis."... aveti mai jos arhiva cu cele necesare constructiei:

Posted ImageOTL30.rar

Craciun Fericit !

Bai cat de misto a iesit, bravo ! Posted Image

Sa vad cand imi fac timp sa plantez si eu cablajele mele

Sper sa nu imi faca arc electric intre bornele de alimentare si traseele de pe cablaj Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

Am dat un exemplu de calcul la 100W cit ar disipa.

Daca ii faci cuplaj intirziiat al sarcinii cu 5 secunde (dupa rezistenta de 820ohmi pentru 100W sau 470 ohmi pt 30W, rezistenta sa aibe 2-3W), nu vei avea niciun pocanit in difuzor, pt ca electroliticul se incarca progresiv la 1/2Vcc prin rezistenta pina la cuuplarea difuzorului.

dac nu pui rezistenta, chiar si dupa 5 minute daca pui sarcina, tot va pocni in difuzor, pt ca electroliticul se va incarca prin rezistenta interna a bobinei difuzorului.

Link spre comentariu

ASa fac multe pe mosfet, inclusiv av400 si altele.

Cand le masori cu multimetru te sperii, dar de pui ceva cu impedanta mai mica, gen osciloscop lucrurile revin la normal.

Reactia nu reuseste sa stabilizeze ceva cu mosfetii in aer.

Dormi linistit, baga carnatzi si friptana, e craciun, nu iti bate capul cu asta.

Merge bine, nu pocneste, te mai exersezi cu niste masuratori cu THD pe el, si apoi la urmatorul proiect care va tinde spre hi-end, dar la buget pamantean, vei fi expert si vei scoate untul din piese.

Spor la treaba, asteptam rezultate, eu sunt optimist, f bine ai facut totul pana acum!

Te-ai tinut de treaba si ai evoluat mult de la stadiul de marus_rockerul. :)

Felicitari!

Link spre comentariu

Nop, eu fac doar d-astea "Low-End"... :rade: Nu ma bag eu peste marii audiofili...

Eu nu vad ce as mai putea face mai departe... Dupa mine, ZAL200V3 e tot ce ti-ai putea dori de la un amplif simetric (e facut ca dupa manualul de pe care se preda electronica), iar OTL30 e cea mai buna schema de asimetric cu iesire prin cond.

Edit:

Aaa, parca mai m-ar tenta sa incerc unul cu op-amp, unul cu driver LME, si unul cu thermal track :) Si CFA-ul lui Maxente...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Urmeaza sa fac cutia...

La ampliful asta, avand alimentare simpla, doar pe 2 fire, vreau sa fac sursa separata, nu vreau sa mai bag traful in cutia amplifului.

Dar nustiu cu ce tensiune o fi mai bine sa merg pe cablurile de alimentare: tensiune alternativa, tensiune redresata si nefiltrata sau tensiune redresata si filtrata.

Un lucru e sigur: conzii de filtrare vor fi in cutia amplifului, ca trebuie sa fie cat mai aproape de amplif. Deci mai raman doar primele 2 variante. Adica problema este unde sa pun puntea redresoare, in cutia amplifului sau in cutia sursei ? Eu parca as pune-o tot in amplif imediat langa mufa de intrare a tensiunii de alimentare. In felul asta doar ii conectez un traf simplu si gata...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări